Blogit
Kasvihormoni

Kesäretki Pionien kotiin

Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-20
Paeonia ’Jan van Leeuwen’

Oli ehkä oma lehmä ojassa siinä keskustelussa, mikä käytiin ystäväperheen kanssa kuukausi sitten.

”Ai, olette saaristossa kesäretkellä ja sitten Turun seudulla? Mekään ei olla oltu Varsinais-Suomessa pitkään aikaan. Siellä on sellainen paikka kuin Pionien koti, tehtäisiinkö retki sinne?

Arvasin, että saan innokkaan retkikaverin, kun kaverini teki kesäpihaansa viime vuonna muhkean pionipenkin. Jes! Sitten pitikin vaan saada markkinoitua matka omalle perheelle.
Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-13Kun navigaattori kertoi meidän olevan viimeistä käännöstä vaille valmiina pihalle, paljastui perheelleni totuus tämän kesäretken laadusta.

”Ai tännekö me ollaan oikeesti ajettu neljä tuntia?” oli hieman suuriviivaisesti markkinoidun retkikohteen totuudenmukainen vastaanotto. Vastasin rehellisesti, että joo, mutta käänsin tilanteen (vastoin kaikkia avioliitto-oppaiden neuvoja) heti sivallukseksi Teknistä Tukea vastaan: ”Mutta tarkoitushan oli ajaa tänne Powerparkin ja muiden kohteiden kautta, mutta SINÄ vaadit olla eilen illalla vielä saunaillassa.”

Auts. Tiedän, se oli sivallus vyön alle, mutta mitä sitä nainen muuta voi, kun jää kiinni omasta intopiukeudestaan puutarhakohteita kohtaan. Tai ainakin juuri tätä kyseiseistä taimistoa.
Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-2Sillä kuka voi vastustaa Pionien kotia, jossa on suurin piirtein 130 pionilajia? Ja kaikki näin selkeästi merkattuna, suurin osa ihanasti kukkivana ja vielä niin, että jokaista voi halutessaan ostaa purkillisen tai useita kotiin?

Lopulta lapset viihtyivät pihalla leikkien mainiosti sen ajan, kun minä ja ystäväni ihailimme mitä erilaisimpia, upeampaakin upeampia pioneja, tuoksuttelimme niitä, kuvasimme (minä kuvasin) kaunokaisia ja hihitimme nimille hyväksyvästi. Jalkavaimo nousee kylvystä, sänkypuhe, vanha uskollinen, Shirley Temple ja moni muu tuttu ja tuntematon julkkis tai muu räppisanoitukseksikin kelpaava kukkanen nosti päätään penkistä.

Vastustamatonta.

Pionienkoti_Kasvihormoni.fi
Ylärivi: vas. ’Lemon chifron’ kesk.’Solagne’, oik. ’Wladyslawa’. Alarivi: vas. ’Hot chocolate’, kesk. ’Coral charm’, oik. ’Alice Harding’
Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-6
Paeonia lactiflora ’Instituteur Doriat’

Pääsin myös jututtamaan omistajaa Mikko Uusi-Honkoa ja kyselemään tarkemmin paikasta. Hän kertoi isänsä ostaneen paikan parikymmentä vuotta sitten ja vähän kuin varkain päätyneen pionion kasvattajaksi. Tiedäthän, kun antaa harrastukselleen pikkusormen, se voi viedä koko käden, ja niin kävi isä-Matillekin pionien kanssa. Nykyisin Pionien koti toimii paitsi heidän maassaan kasvavien taimien kotina, myös alkukotina isolle osalle Suomessa myytävistä pioneista. Uusi-Hongot tuovat pionit maahan juurakkoina, istuttavat ne ruukkuihin kasvamaan syksyllä (sillä paljaat juurakot pitää istuttaa syksyllä – opin sen) ja myyvät sitten tukkuna ne eteenpäin.

Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-3
Paeonia h. ’Old faithful’

Halutessa pioneja voi ostaa myös muut kuin tukkurit, kuten nyt vaikka tällaiset pihanlaittajat, suoraan taimistolta. Sen kun hurauttaa kevyen neljän tunnin ajomatkan paikan päälle kauniina tai sateisena kesäpäivänä ja nostaa auton takakonttiin. Hinnat ovat noin vitosesta runsaaseen sataseen, mutta ne isommat summat on varattu vain tosiharrastajille. Minua muuten hymyilytti, kun kysyin Mikolta, käykö paikalla väkeä kauempaakin. Kuulemma käy, välillä ihan Helsingistäkin asti.

Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-8
Paeonia lactiflora ’Karl Rosenfield’

Jos et satu olemaan yhtä innokas autoretkeilijä kuin meidän perhe, voi tilauksen tehdä paljon helpommin myös netistä. Mitä olen seurannut muiden taimia tilanneiden keskusteluita, taimet tulevat nätisti pystyssä perille pahvilaatikossa Matkahuollon kuljetuksena – ja jos eivät tule, saat uudet tilalle. Aika kätevää, sanon minä.

Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-12Arvaa muuten, ostinko takakontin täyteen? Tietysti ostin, mutta koska oltiin kesälomamatkalla (ja kontti on yllättävän pieni), sinne mahtui vain yksi taimi ja siitäkin katkesi oksan kärki kotimatkalla kuin todistaakseen, että enempää ei voi hamstrata, ei mahdu.

Pyysin Mikkoa suosittelemaan minulle jotain myöhään kukkivaa keltaista pionia, sillä juuri sellaiselle on paikka meidän etelärinteen keskellä. Ja arvaapa taas, tuliko kyseinen pioni kuvattua paikan päällä? Se kukki kauniisti, siinä oli röpelöiset, vähän kylmän keltaiset kukat, mutta ne rötköttivät hieman epäkuvauksellisesti sateen jälkeen. Joten hitsin pimpulat – ei tullut kuvaa, ei. Ensi kesänä sitten. Mutta nimi on tallella, uusi asukki on nimeltään ’Huang jin lun’. Kultainen pyörä, minua varten jalostettu jo yli tuhat vuotta sitten.

Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-16
Paeonia lactiflora ’Alice Harding’

We made a day trip to Pionien koti (’Peonie’s home’) to see a nice collection of peonies. The drive was four hours and you can guess just how exited our boys were. Not. But I was – and managed to fool my family to accompany me. As a cunning plan, on the way home I agreed to stop over for some water park and car dealers. Not a bad trip at all! 

Pionien_koti_Kasvihormoni.fi-14
Paeonia lactiflora ’Barbara’

Seuraavassa postauksessa jaan Mikko Uusi-Hongolta saatua pioniviisautta mm. pionien valintaan ja istutukseen liittyen.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (14)

 1. Ada

  Ihanien kuviesi innoittamana oli pakko piipahtaa Pionien kodin nettisivuilla. Miehelleni en kertonut kuinka paljon rahaa tuhlasin sillä visiitillä…. Ja olipa joutuisaa toimintaa, perjantaina tilasin kukat ja tänään tiistaina ne olivat jo haettavissa. Kiitos vinkistä!

  • Sini K.

   Koukuttavat sivut, eikö vaan? Ja pitääkös sitä kaikkia harrastuksen kuluja kertoa ulkopuolisille 😉 Kuulostaa kyllä mahtavan nopealta palvelulta!

 2. Saarijärven Paavo renkinä – Viherpiha-blogit

  […] kesänä sain jo toisen oma lehmä ojassa -oivalluksen, tämä jälkimmäinen syntyi, kun G-Forcelta tiedusteltiin, haluaisinko heidän uuden mallinsa […]

 3. Vuoden 2015 viimeinen – Viherpiha-blogit

  […] Kesäretkestä Pionien kotiin Taivalsaloon, jonne perhe tuli uskollisesti mukaan äimistelyistä huolimatta. […]

 4. Kasvihormoni lähtee Lontooseen – Meillä Kotona -blogit

  […] ulkomaille. Oikeastaan kotimaankin reissut ovat jääneet väliin, mitä nyt viime kesänä blogi vieraili perheen kanssa Taivalsalossa Pionien kodissa ja jouluna Rukan […]

 5. Kesän houkuttelevin kohde: Pionien koti – Kasvihormoni

  […] pionien kodissa kaksi vuotta sitten ja hankin yhden (1) pionin. Kauniin keltaisen kehrän, jonka kotimaista kukintaa odotan […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *