Blogit
Kasvihormoni

Keltaiset päivänliljat hehkuvat

paivanliljat_kasvihormoni-5Voi keltainen kesäpäivä ja sateen ropina, päivänliljat ovat kukassa ja kukkia on sadoittain, ehkä tuhansittain!

Esittelinkin päivänliljojani jo Instagramissa, jossa kerroin myös kikkojani valtavan kukkapaljouden aikaansaamiseksi. Kommenteissa kysyttiin myös vinkkejä jakamiseen, joten tässä kikkapostaus päivänliljoille omien kokemusteni kautta.

paivanliljat_kasvihormoni-4
Päivänliljat ovat superhelppoja kasvattaa. Meillä ne kasvavat räystään alla melko kituliaassa kasvualustassa, joka on usein kuiva. Aurinkoakin ne saavat vain pari tuntia päivässä. Silti kukintaa riittää.

Päivänliljojen keväthuolto

Olen huomannut, että päivänliljat kukkivat runsasiten, mikäli niille rapsii keväällä talven aikana syntynyttä tuhkaa. Siinä onkin oikeastaan kaikki, mitä teen kasvien huoltamiseksi. Oikeasti tämä keltainen kesäpäivän hehku on mitä helpoin huollettava:

  • Siirtelen kasvin nuutuneet lehdet kukkapenkin puolelle keväällä, en leikkaa niitä pois (liian iso vaiva)
  • Ripottelen päivänliljapenkille noin litran verran takasta tulevaa koivutuhkaa metrin matkalle (neliön alalle)
  • Kumoan penkkiin talven aikana ruukuissa olleet syyskukkien mullat, muutaman litran verran, jotta lehdet peittyvät ja näyttää nätimmältä

Mitään muuta ei sitten tarvita, kasvi huolehtii itse itsestään!

Päivänliljojen syyshuolto

Syksyllä lehdet muuttuvat keltaisen ruskan kautta limaisiksi löllöiksi. En tee niille muuta kuin nostan lötkäreet kulkuväylältä penkin puolelle. Sen sijaan useimmiten leikkaan kukkavarret poikki jo syksyllä (vaikka ei tarvitsisi), sillä näiden päälle tulee talven aikana lumet katolta. Varsinkin, jos lumien putoaminen tapahtuu tipoittain, sisääntulon ilme pysyy siistimpänä, kun varsia ei ole siellä täällä töröttämässä.

paivanliljat_kasvihormoni-3

Päivänliljojen jakaminen

Olen jakanut kasvia useaan otteeseen, teen sen näin:

  • Ensimmäinen (ja helpoin) tapa on pistää lapio keväällä pehkon puolivälistä läpi ja nostaa toinen puolikas ylös uudelleenistutusta varten.
  • Toinen tapa on nostaa koko juurakko ylös ja jakaa se. Teen sen juurakon koosta riippuen irrottelemalla osasia reunasta sormilla vetämällä (katso, että jokaiseen osaan tulee mukaan juurimukula ja silmun alkuja), talikon avulla vääntämällä tai taas lapion avulla laittamalla juuripaakku ronskisti osiin.

paivanliljat_kasvihormoni-1Päivänliljan hehku on lämpötiloista riippuen parin kolmen viikon kaunistus. Yksi kukka kestää vain päivän tai korkeintaan kaksi (mistä kukan nimi), mutta kun kukkavarressa on kahdeksankin nuppua, kukintakausi on yllättävän pitkä.

Joskus, kun oikein kaipaan tekemistä, nypin kuihtuneet kukat pois, jolloin penkki näyttää siistiltä ja kauniilta. Ihanan tuoksuinen se on joka tapauksessa!

Joinain vuosina olen istuttanut ukkolaukkoja liljojen väliin, niin että paikalla on ollut todella sähäkkä yhdistelmä keltaista ja violettia (parin vuoden takainen postaus kuvineen täällä). Kasvupaikkani on kuitenkin sen verran ravinteeton, että ukkolaukat ovat olleet lähinnä vuoden ilo tuossa seassa. Upea se yhdistelmä on kuitenkin, jos pitää värisokkihoidosta.

paivanliljat_kasvihormoni-2

Hemerocallises are blooming like there is no end. I’ve noticed they bloom more if fed with birch ash.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *