Blogit
Kasvihormoni

Aurinkoa ja kukkapenkkien keväthuoltoa

Kaupallinen yhteistyö: Nordkalk

Kalkki_kasvihormoni.fi-7 Ah, mikä viikonloppu takana! Meidän viimeiset (takapihan) lumet sulivat ja nyt odotellaan vaan kesää – ja takatalvea!

Vaikka sitä perjantaina ajattelee puolikuolleena, että tämä viikonloppu menee vaan flunssasta toipuessa ja voimia keräillessä sohvalla, piha vetää kummasti puoleensa. Kompostia kääntäessä (ja valmista multaa kärrätessä) voimat palautuvat salakavalasti ja pienestä nuhasta huolimatta sitä huomaa olevansa paremmassa vireessä kuin sisällä loikoillessa. Ihan huomaamatta tulee lapioitua kuutiollinen multaa sinne ja tänne, heiluteltua parikymmenkiloisia säkkejä muualle ja huiskittua harjalla tunti tai kaksi.

Viime viikonlopun puuhiin kuului kompostin kääntämisen ohella kukkapenkkien kevätsiivous ja tämän yhteistyöpostauksen kuvaaminen. Viime viikolla lueskelin Facebookin puutarharyhmässä harrastajien kommentteja siitä, siivotaanko penkit haravan kanssa vai annetaanko luonnon hoitaa homma omalla tyylillä. Suurin osa kysymystä kommentoineista puutarhahurahtaneista oli sitä mieltä, että kasvijätteitä on turha siirtää välissä kompostiin. Täytyy myöntää, että komppaan tätä ryhmää myös meidän pihassa.

Alla olevasta kuvasta näkyy se, miten minä keväthuollan kukkapenkkini. Seuraavassa sama vaihe vaiheelta.Kalkki_numeroin_kasvihormoni.fi

1. Jätän kasvinjätteet kukkapenkkiin

Kalkki_kasvihormoni.fi-20Jätin talveksi kauneimmat kasvit törröttämään penkkeihin ja nyt oli aika naksia ne matalaksi ja sirotella oksanpätkät penkkeihin. Meillä on tosi vähän puiden ja pensaiden lehtiä johtuen pihan nuoruudesta, joten uskaltauduin viime syksynä hakemaan istutusten suojaksi anopilta jopa säkillisen vaahteranlehtiä. Ne olivat nyt lumien sulettua lähes alkuperäisessä kunnossa, joten en ihmettele, miksi suurin osa vaahteran omistajista parjaa lehtisatoaan.

Minä toivon, että lehdet ovat tuoneet tammikuun kovilla pakkasilla kavattua suojaa lähes paljaaseen maahan ja tässä kirsikkapenkissä on vähemmän pakkasten uhreja kuin ilman suojaa. Ihan jokaiseen penkkiin ei lehtiä riittänyt peitoksi ja olen huomaavinani ainakin välipenkissä kuolleita kasveja (esim. jouluruusut). Tarkemmat pakkastuhot paljastunevat tässä seuraavan kuukauden aikana.

2. Kalkitsen maan

Kalkki_kasvihormoni.fi-Sain yhteistyötarjouksen Nordkalkilta ja testattavaksi heidän puutarhakalkkiaan. Ostin (Tekninen tuki osti) samaa kalkkia viime vuonna anopilleni äitienpäivälahjaksi ja totesin silloin, että tuote vaikuttaa hyvältä ja helpolta käyttää.

Nyt pääsin testaamaan sitä omaan pihaani ihan blogin puolesta ja kyllä, tämä kalkki on irtonaista ja helppoa levittää.

Eniten kalkituksen kanssa tuottaa ongelmia se, että olen istuttanut samaan penkkiin ajattelemattomuuttani niin kalkinsuosijoita kuin happamankin maan kasveja, joten kalkitseminen tuottaa vähän päänvaivaa. Pussin kyljessä esimerkiksi kehotettiin antamaan kirsikkapuulle kalkkia oikein reilulla kädellä, mutta entäs, kun sen vieressä kasvaa tuija-aita, alppiruusu ja jaloangervoita, jotka kaikki pitävät happamasta maasta.

Hupsis.

Kalkita kuitenkin pitää, sillä olen tuonut komposteihini hevosen lantaa, joka on hapanta, mikä tietysti hapattaa myös kompostin sisällön. Ilman kalkitusta esimerkisi tuo kirsikka kärsisi kovasti. Onneksi kalkkia ei kuitenkaan tarvitse levittää ihan joka vuosi – paitsi sinne kukkapenkkeihin lisätyn hevosenlantamullan sekaan.

Kalkki_kasvihormoni.fi-5
Tekninen tuki: ”Sirottele sitä kalkkia reilusti, niin saan paremman kuvan.” Ja minä teen työtä käskettyä, vaikka maa on jo valkoisena kalkista ja juuri tuossa kasvaa happaman maan kasveja. Kaikkeen sitä kaupallisen yhteistyön blogikuvien vuoksi ryhtyykin.

3. Peitän lehdet ohuella multakerroksella

Kalkki_kasvihormoni.fi-15Olen monena vuonna jättänyt kukkapenkit sellaisenaan odottamana kasvun alkua. Nyt muutaman vuoden aikana olen sirotellut kasvijätteiden päälle ohuen kerroksen kompostin multaa kahdesta syystä: 1. Komposti pitää tyhjentää ja 2. kompostimulta sisältää runsaasti ravinteita, etenkin, kun olen laittanut kompostiin reilusti hevosenlantaa.

Oikeastaan on vielä kolmaskin syy, nimittäin ohut multakerros peittää rumat ja törröttävät kasvinjätteet niin, että blogiin saa nätimpiä kuvia. Voi turhamaisuus sentään.

Kalkki_kasvihormoni.fi-8Nyt ei tarvitsekaan kuin odotella, että kukkapenkeissä piipottaa ihan toden teolla, ensimmäiset sipulikukat aukevat ryppäinä ja meidän murheenkryyni eli tuo ruskea nurmikko muuttuu vihreäksi ja vehreäksi. Erityisesti tuota jälkimmäistä odotellessa ja pahinta pelätessä tässä edetään.

The snow is gone, hooray for that! During the week-end I tidied the flower beds, now it’s all about waiting for the blooming to start.

Kumpaan ryhmään sinä kuulut – niihin, jotka siivoavat kukkapenkit haravalla vai niihin, jotka jättävät kasvijätteet maatumaan paikoilleen?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (14)

  1. Marjorie

    Vähän vaihtelevasti olen tehnyt, mutta nyt peittelin myös kasvijätteitä ohuen multakerroksen alle.

    • Sini K.

      Täällä näytetään peukkua! Toivottavasti teillä ei ole kotiloita hyötymässä puuhastasi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *