Blogit
Kasvihormoni

Alppiruusuja ja myöhäisiä tulppaaneja

juhannusviikko_kasvihormoni-1

Ajan vääristymä eli aikadilataatio on suhteellisuusteorian ennustama ominaisuus, jonka mukaan kappaleen liikkuessa lähellä valon nopeutta aika kulkee yhä hitaammin

Puutarhassa oleilu on imaissut puupäätarhurin omaan ajanvääristymäänsä. Silloin puutarhassa tulee piipahdettua ihan vaan hetki, mutta sieltä pois tultaessa kaikilla muilla on kiljuva nälkä, aurinko on ehtinyt talon taakse ja linnut hiljenevät yölevolleen. Uskon, että Einstein ymmärsi, mistä puhun, ja käytti sitä omien teorioidensa kehittelyyn.

juhannusviikko_kasvihormoni-10Puutarhurin aikadilaatiossa huomaa yllättäen, että alppiruusut ovat puhjenneet kukkaan ja ne loistavat, vaikka tunteen mukaan menossa on vasta hetki sitten alkanut kesä. Positiivinen yllätys sen sijaan on, että viereen istutetut myöhäiset tulppaanit ovat samaa sävyä kasvavan alppiruusun kanssa ja ainakin tänä vuonna niiden sopusointu antaa juhannuksenalusviikolle erityisiä sydämentykytyksiä.

juhannusviikko_kasvihormoni-4Samassa aikavääristymässä voi istuskella terassilla ja katsella puutarhan seesteisyyttä. Illan teehetki kertoo ajan suhteellisuudesta siinä, että yhtäkkiä muki on viilentynyt ja juomasta saisi jääteetä tipauttamalla sekaan pari jääpalaa. Toisaalta juomaa voisi kutsua pienen hetken kuluttua myös aamuteeksi, vaikka yöväsymys ei ole ehtinyt edes vielä saapua.

juhannusviikko_kasvihormoni-7Ajan vääristymä löytyy myös hedelmäpuiden latvoista. Kirsikkapuu on ainoa, josta löytyy enää kukkia, kaikki muut ovat ehtineet jo ravistaa terälehtensä maahan. Onneksi meillä kasvaa vielä kaksi punaista koristeomenapuuta, jotka vasta tänään sateen myötä ovat aloittaneet ensimmäisten terälehtiensä varistelun.

juhannusviikko_kasvihormoni-3
Koristeomenapuu ’Royalty’ on vahva ilmestys kukkiessaan tuhansin tummanpuhuvin kukin. Sen lehdet muuttuvat nekin koko ajan tummemmiksi, pian niiden vihreä sävy on hävinnyt kokonaan.

juhannusviikko_kasvihormoni-8Seuraavaksi ajan kulun merkiksi olen joutunut huomaamaan, kuinka lumipalloheisien limenvihreät pallot muuttuvat päivä päivältä valkoisemmiksi. Uskon, että saan niistä juhannukseksi maljat täyteen lumipalloja – taivaalta tulevaa töhnää en toivo näkeväni tässä ajanvääristymässä kuitenkaan enää ennen syksyä. En, vaikka kuinka on väläytelty uhkaa hallasta. Niin pahoin en usko kuitenkaan erehtyväni ajan kulusta.

juhannusviikko_kasvihormoni-2Aikadilaation positiivinen puoli on siinä, että mitä suuremmalla nopeudella teorian testiyksilöt ovat kulkeneet, sitä vanhemmiksi ne ovat eläneet. Ehdin siis myöhästyä illalliselta ja kaupasta vielä tuhansia kertoja. juhannusviikko_kasvihormoni-12

Lainaukset Wikipedian selityksestä siitä, mitä suhteellisuusteoria on.

The time tilts every time I enter the garden. Somehow, it sits still around me but everyone else (including daylight) seems to travel in reckless speed. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kommentit (10)

 1. Sari

  Ihanaa, nyt voi vedota ajanvääristymään, kun katoan ”hetkeksi” puutarhaan 😀 Kuulostaa niin tutulta! Ihana yhdistelmä nuo tulppaanit ja alppiruusut. Mä oon puuhaillu nyt kans alppiruusuistutusten kanssa omalla pihalla. Vihdoin sain niitä omaankin puutarhaan 🙂
  Hyvää juhannusviikkoa!

  • Sini K.

   Aika tuntuu kumman pitkältä, kun istut kuumalla keittolevyllä mutta katsellessasi rakkaasi silmiin, se kiitää liian lujaa. Jotenkin näin se Einstein sen myös puki sanoiksi.

   Juurtumisintoa alppiruusuille ja hyvää jussiviikkoa sinnekin!

 2. Piivi

  😀 Voi hyvänen aika! Tuolle, että litra vettä kiehuu kattilasta kuiviin saakka sillä aikaa, kun kipaisen laittamassa kasvarin oven kiinni onkin ihan nuin hieno ja järkeenkäypä selitys!
  Ymmärrän kyllä tavattoman hyvin, että sinulle käy noin; kuka tuolta ihanuudesta mihinkään haluaisikaan?

  • Sini K.

   On sulla nopeat jalat ja pitkä matka kasvariin, kun se aika pääsee vääristymään noin hyvin!

   Aina välillä täältä ihanuudenpesästä on hyvä poistua, niin saa jotain oikeaa aikaiseksikin eikä vaan kulutettua silmpänpohjia katselemalla maisemia. Sitä puuhaa tehdessä se aika vasta kuluukin.

 3. Riina

  Voi, tää oli ihan mahtava postaus! <3
  Voin samaistua aivan kaikkeen ja ihmettelenpä vaan, onko marraskuussa muka sama aika kuin touko- tai kesäkuussa??? Mulla ei ainakaan ole.

  • Sini K.

   Marraskuun aika on ihan ehdoton odotushuoneaika. Siis se sama, jossa odotetaan lapsuudessa, että joko se joulupukki tulee. Ei tule, ei kulu, ei liiku. Siksi marraskuuhun pitää keksiä kaikenlaista ajantappotoimintaa, kuten vaikka glögikauden avajaiset ja ensimmäiset pikkujoulut.

 4. Pioni

  Kuulostaa kovin tutulta;)
  Tytär soitti tässä yksi päivä kun oli lähdössä ajamaan kotiin reilun puolen tunnin ajamatkan päästä. Kun hän kaarsi pihaan, minä olin edennyt puutarhassa ehkä parikymmentä metriä, tekemättä oikeastaan mitään…haaveilin, suunnittelin, ehkä muutaman rikkaruohonkin matkalla nykäisin;)

  • Sini K.

   Muutama rikkaruoho on ihan hyvä saavutus tuohon puoleen tuntiin, jos se on tullut ihailun sivutuotteena! Minä hyvin usein katson viisikin minuuttia, että tuossa kohtaa on muutama rikkaruoho ja niille pitäisi tehdä jotain – mutta en katselultani malta ojentaa kättä.

 5. Katja/Päivänpesän elämää

  Niin tuttua. Vain pieni hetki puutarhassa mutta maailman ajassa onkin mennyt muutama tunti.

  • Sini K.

   Maailman aika. Tuo on hyvä ilmaisu!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *