Blogit
Coffee Table Diary

Sisustusvinkit: Monikäyttöiset peilit

coffee table diary peilit sisustuksessa vintage peili

Lukijani loistavasta ideasta innostuneena päätin aloittaa uuden Sisustusvinkit-juttusarjan. Käsittelen siinä oivalluksia ja avaimia sisustamiseen liittyen sisustussuunnittelijan näkökulmasta. Intohimoisena sisustajana ja analyyttisenä luonteena olen asialle suonut monta ajatusta niin oman kotini kuin asiakkaideni koteja suunnitellessani. Sarja alkakoon yhdestä suosikkielementistäni sisustuksissa eli peileistä. Pidemmittä puheitta, tässä ensimmäinen osa!

Kehysvaihtoehtojen runsaus

Peilit ovat mielettömän hyvä juttu sisustamisessa monista syistä. Ensinnäkin peilejä on saatavilla useilla erilaisilla kehyksillä tai erilaisilla reunahionnoilla. Näin peili voi korvata taulun tai muun koristeellisen elementin sisustuksessa, tuoden samalla viimeisteltyä ilmettä seinille. Kehysvaihtoehtoja on tarjolla lukuisia erilaisia. On metallisia, keraamisia, puisia, kultaisia, minimalistisia ja rönsyileviä. Uusia ja vanhoja. Jokaiselle jotakin. Mieti käyttötarkoitusta ja sitä, haluatko peilin sulautuvan neutraalisti muuhun sisustukseen vai olevan katseenkiinnittäjä.

coffee table diary peilit sisustuksessa antiikkipeili

Mistä peilejä kannattaa etsiä? 

Sisustusliikkeiden lisäksi kannattaa muistaa antiikkiliikkeet, huutokaupat ja kirpputorit. Valmiiden lisäksi peilin voi myös teettää omien mittojen ja toivomusten mukaan. Esimerkiksi remonttivaiheessa kylpyhuoneen seinään voi upottaa peilin, kiinnittää sen läpi kauniit seinävalaisimet ja luoda sille kehykset laatoituksen avulla. Mittatilauspeilejä saa lasiliikkeistä ja mieluisia kehyksiä taulukehystämöistä tai puusepiltä. Eräs ystäväni teetti upean persoonallisen peilin olohuoneeseensa vanhoihin taulunkehyksiin, jotka hän oli perinyt. Peilin tuominen sisustukseen voikin lähteä jo olemassa olevasta kauniista kehyksestä.

Korvaa taulu peilillä

Jättikokoinen peili voi olla rauhallisempi elementti kuin samankokoinen taulu. Tärkeää on kuitenkin huomioida, mitä peilistä näkyy – vain kauniita ja miellyttäviä asioita kannattaa monistaa. Peileistä saa myös upeita kollaaseja – vaikkapa etsimällä kirpputoreilta erikoisempia vanhoja peilejä katseenvangitsijaksi. Peili voi olla myös osana tauluseinää.

Lisää tilaa peilien avulla

Peilit ovat mahtavia tilanlisääjiä sisustamisessa. Seinän kokoisen peilin ansioista yksiön neliöt lisääntyvät huomaaatta. Yksitoikkoiselle seinälle saadaan taiottua ikkuna tai ovi. Ahtaaseen tilaan saa kaivattua väljyyttä ja tilantuntua. Tätä näkökulmaa korostaa sisustusarkkitehti Hanni Koroma, jonka suunnittelemista kohteista tehty kirja ”Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin” kuuluu suosikkeihini ja on loistava inspiraation lähde peilien käyttöön liittyen.

coffee table diary peilit sisustuksessa vintage peili

Vain mielikuvitus rajana sijoittelussa

Peilien käyttökohteissa vain mielikuvitus on rajana. Peilejä voi esimerkiksi asentaa hyllyjen takaseinälle, kuten Jenni Kaynen kodissa on tehty, missä hyllyjen kauniit esineet näkyy tuplana. Lisäksi sitä voi käyttää keittiön työtason takaseinän suojana. Pöytäpeilejä on myös joka lähtöön, kuten tässä jutussa olevat yksilöt. Peilit toimivat kauniisti myös tarjottimen pohjana. Olenpa yöpynyt hotellihuoneessa, jonka sängyn yläpuolella oli yllätyksenä kapea peili, mistä pystyi kohtaamaan kasvonsa heti aamusta…

Peilit fengshuin tehosteina

Peilit kuuluvat olennaisesti myös fengshuin sisustusideologiaan. Ne ovat voimakkaita tehosteita, joten niitä tulisi käyttää harkiten. Parhaita peilejä fensghuin mukaan ovat vahvat raamit omaavat yksilöt. Kehyksettömissä tulisi olla hiotut reunat. Makuuhuoneeseen peilejä ei suositella, ainakaan siten, että oma peilikuva näkyy sänkyyn, koska makuuhuoneeseen ei kaivata ylimääräistä väkeä. Omiaan peilit ovat keittiössä ja ruokasalissa, jolloin ne monistavat ruokailijoiden ja herkkujen määrän lisäten näin yltäkylläisyyden sekä vaurauden tunnetta.

Peilit meillä kotona

Omasta kodistani löytyy monta peiliä. Eteisessä on 1800-luvun kultapeili, joka kehysten värin puolesta yhdistää kivasti olohuoneen kultapöydän sekä ruokasalin messinkiyksityiskohtien kanssa. Olohuoneessa on vuosisadan puolen välin puukehyksisiä peilejä pari kappaletta. Puuterointihuoneessa pyöreä keraamisin kehyksin varustettu pyöreä vintage yksilö. Itse olen tykästynyt etenkin vanhoihin peiliin, koska niiden kehyksissä on usein mielenkiintoista ajan patinaa, joka luo mielenkiintoista kerroksellisuutta pääosin moderniin sisustukseen. Vaatehuoneessa on peiliovia ja kylpyhuoneessa valaisimellisia.

coffee table diary peilit sisustuksessa antiikkipeili

Peilejä siis löytyy meiltä, mutta yksi vielä puuttuu. Ruokasaliin toivon peiliä ylös ruokapöydän viereiselle seinälle. Se leventäisi pitkää ja kapeaa tilaa tuoden samalla ikkunat maisemineen myös ruokapöydän toiselle puolelle pitkälle valkoiselle seinälle. Peili voisi olla reilusti ruokapöydän yläpuolella, kuten ravintoloissa usein näkee. Silloin pöydän vastapäisellä puolella olevien ei tarvitsisi katsella omaa kuvaansa ruokaillessaan. Helsingin ravintoloista Boulevard Social, Bronda ja Michel tulevat ensimmäisenä mieleen esimerkkeinä tällaisesta peilien käytöstä sisustuksessa.

Summa summarum, peileillä voi todella taikoa uutta eloa ja ulottuvuutta tilan kuin tilan sisustukseen ja niillä voi tehdä paljon muutakin kuin peilata itseään. Mahdollisuudet peilien käyttöön ovat rajattomat ja niillä pystyy todella vaikuttavasti muokkaamaan tilan fiilistä, kannattaa kokeilla!

Mirrors are really great elements in interior design. You can use them to increase the sense of space, multiply beautiful things, use them for wall decoration purposes instead of art, enhance feng shui etc. Alternatives are endless when it comes to mirrors. Personally I love most the antique and vintage mirrors, which are interesting elements in the otherwise modern and minimalist home. 


Follow! Seuraathan blogia! Bloglovin / Facebook / Instagram Pinterest

Kommentit (4)

 1. Riikka

  Mun olisi tarkoitus juuri teettää ruokasaliin peili vanhoihin taulunkehyksiin. Toivon, että peili heijastaa tilaan valoa, kun huone on pitkä ja ikkunat pohjoiseen.

  • coffeetablediary

   Olenkin nähnyt jotkut ihanat vanhat kehykset kuvissasi! Loisto idea, tuo valon tuominen on muuten myös hyvä puoli, mitä en edes tajunnut mainita. Kiva nähdä sitten toteutus!

 2. Letters from Evelyn

  Itsekin pidän kovasti peileistä. Meillä on muutama antiikkipeili ja rakastan niiden koristeellisia yksityiskohtia. Taulut ovatkin huomattavasti hankalampi aihe..Haluaisin panostaa näyttävään öljyvärimaalaukseen, mutta makuni tuntuu muuttuvan jatkuvasti..

  • coffeetablediary

   Moikka ja kiva kun kommentoit, kiitos! 🙂 Minuakin viehättää hurjasti antiikipeilien koristeellisuus, vähän rikkoo ja tuo särmää moderniin kotiin meidän kodin tapauksessa. Taide onkin aina sijoitus, isokokoiset työt etenkin. Kannattaakin rauhassa haudutella ja kuunnella omaa fiilistä valinnassa, niin löytyy varmasti sellainen, joka miellyttää vielä vuosienkin kuluttua.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *