Blogit
Coffee Table Diary

Pihasuunnitelma

Kevään myötä pihajutut kiinnostaa taas! Löytyykö sieltä muita innostuneita? Sisätilojen kierroksen välissä katsaus meidän pihan suunnitelmiin. Pihamme myllättiin talon ympäriltä ylösalaisin remontin yhteydessä salaojien uusimisen takia. Viime kesänä rakennutimme etupihan uuteen uskoon. Sinne tuli perennapenkkejä, maanpeitekasveilla päällystettyjä alueita, puita, pensaita, nurmikkoa, sekä polkuja. Kasveissa on perinteisiä sekä vähän harvinaisempiakin lajikkeita. Kukkaloistosta saa nauttua läpi koko kasvukauden. Etupihasta tulikin epätyypillisesti hyvin puutarhamainen.

Ennen urakkaan ryhtymistä ideoimme muutoksia yhdessä maisema-arkkitehdin kanssa. Luotimme ammattilaisen apuun, koska tontti on suuri ja oma tietämyksemme piha-asioista pieni. Saimme kuvassa näkyvän luonnoksen, jonka pohjalta lähdimme muutoksia toteuttamaan. Etupiha tehtiin luonnoksesta poiketen siten, että pergola jäi pois ja tilalla tuli isompi alue maanpeitekasveille sekä perennoilla. Autopaikat jäivät alapihalla.

Teetimme myös suunnitelman etupihan kasveista, niiden sommittelusta ja määristä hyödyntäen suunnittelijamme kokemuksen eri lajien menestymisestä. Luonnoksesta poiketen etupihan alueiden rajat eivät ole piikkisuoria, vaan kulkuväylät on rajattu aaltoilevasti fengshuin mukaisesti.

Kuka tahansa meillä käynyt tietää, että työmaata riittää pihamme kanssa! Kyseessä onkin jopa kymmenen vuoden aikajana, millä pihamme tullaan rakentamaan uuteen uskoon. Kärsivällisyyttä ja keskeneräisyyden sietämistä urakkamme vaatii. Silti palkitsevaa kun tietää, mitä on tähtäimessä.

Tänä vuonna päätimme kuitenkin priorisoida pihan sijasta muun muassa matkustelua. Pidämme välivuoden isompien muutosten osalta. Hoidamme pihaa ja nautimme viime vuonna istutetuista kasveista, jotka kasvavat kohisten ja alkavat hiljalleen kukoistamaan. Somistamme pihaa kesäkukin ja yrtein, maalailemme aitaa sekä ikkunanpokia ja sen sellaista pienempää.

Tulevina vuosina onkin sitten vuorossa terassien, kadun puoleisen aidan, sekä kasvimaan rakennushommia. Hamassa tulevaisuudessa siintää autokatoksen rakentaminen. Haaveilen myös isoista lasiovista kirjastosta sekä makuuhuoneesta takapihalle, jolloin sisä- ja ulkotilojen yhteys paranisi. Sillä välin, onneksi pienemmilläkin asioilla voi lisätä viihtyisyyttä pihalla! Palaan asiaan näiden pihajuttujen suhteen ja kirjoittelen lisää kasvivalinnoista, sekä kerron kuulumisia pihalta kun siellä alkaa kukkimaan.

Millaisia suunnitelmia teillä on pihan tai parvekkeen laiton suhteen? Olisi hauska kuulla!

A sneak peak to our garden plan. There’s a lot to do over the next years…

Kommentit (1)

  1. Pihainspiraatio Vipp ja terassin rakennus – Meillä Kotona -blogit

    […] kutsuimme maisema-arkkitehdin apuun ja saimme hänen ammattitaidolla luotua yhdessä hienon vision siitä, mihin suuntaan pihaa lähteä rakentamaan. Koska pinta-alaa tontilla riittää, kyseessä […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *