Blogit
Coffee Table Diary

Minttua silmälle ja suuhun

Mint ice tea minttujäätee

Minttu kuuluu ehdottomasti suosikkiyrtteihini, ellei ole jopa aivan lempparini. Monipuolisempaa yrttiä saa hakea. Minttu piristää meillä niin kesäisiä salaatteja kuin muitakin ruokia. Niin myös jälkiruokia, etenkin marjoista tehtyjä. Minttu maistuu ihanalta myös teessä, smoothiessa ja cocktaileissa. Mintusta tehty kylpysuolakin on aivan ihanaa, sellaista saa ainakin Lilla Bruketilta.

Mintusta innostuneena tein viikonloppuna runsaan minttuistutuksen ruukkuun terassin pöydälle. Sieltä voi käydä napsimassa oksia keittiön puolelle kun siltä tuntuu ja muuna aikana siitä on iloa silmälle. Löysin kauniin vintage-tyylisen matalan lavean saviruukun Plantagenista ja ruukkuun kolme kappaletta Marokon mintun taimia.

Aiempina vuosina minulla on ollut pihalla useita eri minttuja samassa isossa ruukussa, kuten erikoisempia suklaa-, sitruuna-, ja mansikkaminttuja. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että nuo makumintut on turhaa kikkailua omaan makuuni, koska suosikkini on vahva perusminttu. Niinpä jätin kokeilut sikseen tällä kertaa ja istutin ruukun täyteen pelkkää lemppariani. Minttu kannattaa muuten istuttaa aina ruukkuun avomaan sijaan, koska sillä on taipumus levitä juuriston avulla, ellei halua pihaa täyteen minttua. Vaikka ajatus kieltämättä hieman houkuttaakin!

Tykkään tosiaan visuaalisestikin tuosta kokonaisuudesta terassin koristuksena. Rouhea kuluneen oloinen saviastia runsaalla vihreällä minttupuskalla – yksinkertaisen kaunista! Mielestäni yrttejä ja hyötykasveja voisi enemmänkin hyödyntää terassien ja puutarhien ilmeitä suunniteltaessa ja somistettaessa. Yrteillä täytetty trendikäs viherseinä olisi upea ja toisi tunnelmaa myös terassin sisustukseen. Taidankin jatkossa panostaa enemmän yrtteihin ja vähemmän kesäkukkiin, jolloin myös herkut lautasella lisääntyvät. Se ilahduttaisi sisustajan lisäksi myös perheen herkkusuita.

Loppuun vielä minttujääteen ohje, mikä on ehkä kaikista ihaninta janojuomaa kuumina päivinä. On se mukavan raikasta myös näin pilvisinäkin päivinä. Ainut mitä tarvitset on minttutee ja vettä hanasta, sekä hiukan aikaa teen valmistumiseen. Simple as that!

Minttujäätee

1 l Kylmää vettä
5 g Minttuteenlehtiä
Tuoreita mintun lehtiä koristeeksi ja jääpaloja ennen tarjoilua

Minttujääteen valmistaminen käy kädenkäänteessä eikä se kaipaa makeutusta, sillä jääteestä tulee yllättävän makea hautuessaan.  Jäätee syntyy laittamalla minttuteenlehtiä kylmällä vedellä täytettyyn kannuun ja antamalla valmistua jääkaaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli. Oma minttuteeni on Théhuoneen Nana-minttua eli Marokon mintun lehdistä tehtyä irtoteetä, jolla täytin samasta kaupasta ostetun täytettävän teepussiin ennen kannuun laittamista. Kun tee on hautunut, ota pussi pois. Sitten koristele juoma tuoreilla mintunlehdillä, jotka voimistavat teen raikasta makua entisestään. Lisää halutessasi jäitä juuri ennen tarjoilua.

Mint ice tea minttujäätee
Mint ice tea minttujäätee
Mint is perhaps my favorite herb. I use it to garnish my salads and other foods as well as pastries. It tastes great also in all sorts of drinks. Inspired by all of this, I planted a low vintage kind of clay pot full of Moroccon mint. Then I prepared some mint ice tea, for which you only need cold water and mint tea leaves. Plus some fresh mints to garnish and ice cubes to keep it chill. 

Kommentit (2)

  1. Lumo

    Minttu on ihanaa! Parvekkeella kasvaa kokonainen laatikollinen eri minttuja, niitä napsin ruokiin ja juomiin päivittäin.

    • coffeetablediary

      Kokonainen laatikollinen minttua kuulostaa niin täydelliseltä! <3 Sitten kun saan laitettua kasvatuslaatikoita ja rakennettua hyötypuutarhan, taidan tehdä samanlaisen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *