Blogit
Coffee Table Diary

Laattojen valinta – 10 vinkkiä

Kävin viikolla kollegojeni kanssa Kaakelikeskuksessa mielenkiintoisella vierailulla. Sisustussuunnitteljana työhöni kuuluu jatkuva opiskelu niin materiaalien, trendien kuin tuoteuutuuksien suhteen. Pääsin jälleen täydentämään tietojani laattojen teknisten ominaisuuksein osalta, kuulemaan tämän hetken kuumimmista laattatrendeistä sekä tutustumaan yrityksen mielettömän laajaan ja monipuoliseen tarjontaa.

Laatoista täysin intoutuneena tässä hieman laattatietoutta jakoon! Tein koosteen satunnaisista asioista, jotka kannattaa huomioida laattoja valitessa – kuulemani ja kokemukseni perusteella. Alla siis 10 vinkkiä laattojen onnistuneeseen valintaan. Kuvat ovat meiltä aiemmin tarkemmin esitellyistä spa- ja saunatiloistamme sekä pienestä wc:stä.

1. On valkoisia ja valkoisia laattoja

Moni valitsee valkoisen laatan. Se on tuttu ja turvallinen, eikä mene pois muodista. Huomionarvoista on kuitenkin se, että sävyerot ovat suuria valkoisten laattojen välillä. Eri valmistajilla on eri sävyt. Toiset valkoiset taittavat keltaiseen toiset harmaaseen. Tämä on syytä muistaa valitessa laattoja etenkin jos toiveissa on yhdistää saman värisiä eri kokoisia laattoja eri valmistajilta. Myös kiiltoaste vaikuttaa sävyvaikutelmaan. Saman merkin ja mallin valkoinen laatta voi näyttää huomattavasti lämpimämmältä mattana kuin kiiltävänä.

Lopullinen laattavalinta kannattaa tehdä laatoitettavassa tilassa mallilaatan avulla. Näin valaistus ja ympäröivät värit, jotka vaikuttavat laatan ilmeeseen on mahdollista ottaa huomioon.

2. Valitse sauma-aine laattavalinnan yhteydessä

Sauma-aineen valinta vaikuttaa olennaisesti lopputulokseen. Valitulla sävyllä voi joko häivyttää tai korostaa saumoja. Saumojen korostaminen tuo graaffisuutta ja häivyttäminen yhtenevämmän harmonisemman pinnan. Sauma-aine kannattaa valita laattavalinnan yhteydessä valmistajan malleja hyödyntäen, ei tietokoneen ruudulta. Jokaisella valmistajalla on omat värikarttansa ja sävynsä. Myös silikoni tulee valita samalta merkiltä kuin sauma-aine yllätysten välttämiseksi.

3. Huomioi laatan käyttökohde

Seinälaatta sopii vain seinään, kun taas lattialaattaa voi asentaa lattian lisäksi myös seinään. Turvallisuus kannattaa muistaa lattialaattoja valitessa. Esimerkiksi kiillotettu pinta lattialaatassa voi olla vaarallinen tiloissa, jossa lattia kastuu. Mitä enemmän saumoja on, sitä enemmän kitkaa ja näin ollen pienempi liukastumisriski.

4. Sopiiko patina luonteeseesi?

Ikiklassikko ja nyt niin trendikäs aito marmori patinoituu. Se tarkoittaa käytössä tapahtuvaa luonnollista kulumaa ja herkkää värjäytymistä. Patina on luonnonmateriaalien ominaisuus ja siten osa niiden luonnetta sekä viehätystä. Jos elämänjäljet kuten tahrat ja naarmut ärsyttää herkästi, kannattaa ehkä valita jokin helppohoitoisempi materiaali. Tänä päivänä saatavilla on myös erittän taidokkaita jäljitelmiä, joita ei silmällä aidosta erota. Toiset tykkää, toiset ei. Materiaalivalinta onkin mitä suuremmassa määrin makuasia ja luonnekysymys.

5. Palkkaa taitava asentaja

Hieno laatta menee hukkaan jos se on huonosti asennettu. Mikään ei harmita enempää kuin hammastavat laatanreunat, joihin iskee varpaansa joka aamu hampaita harjatessa. Asennukseen vaikuttaa olennaisesti pohjatyöt, joiden pitää tukea valittua laattaa.

Esimerkiksi suuri lattialaatta vaatii erityisen tasaisen pohjan ja loivat kaadot, jotta asennus onnistuu. Samalla se vaatii kärsivällisen ja asiansa osaavan remppamiehen. Perinteisen kymppikymppilaatan asennus lattiaan puolestaan vaatii vähemmän tekijältään, jolloin riskitkin ovat pienemmät. Ohjeeni ei kuitenkaan ole antaa pelon ohjata laattavalintaa, vaan ennemmin valita huolella taitava tekijä, jolla on kokemusta haastavimmistakin asennuksista.

6. Mihin laatan koko vaikuttaa?

Laatan koko vaikuttaa moneen asiaan. Niihin lukeutuvat saumojen määrä, asennettavuus ja pohjatyöt, lattiakaivot, helppohoitoisuus. Laatan koko, mallin ja ladontatavan lisäksi, vaikuttaa myös visuaaliseen ilmeeseen, tilantuntuun sekä harmoniaan. Koska vaihtoehtoja on monia, kannattaa rohkeasti pyytää apua asiantuntijalta.

Sisustussuunnittelijan palveluita hyödyntämällä voit saada koko paketin toiveidesi mukaan suunniteltuna aina visuaalisesta ilmeestä teknisesti soveltuvimman vaihtehdon valintaan. Teknisen tietämyksen parhaita asiantuntijoita ovat laattamyyjät, joiden tietotaitoa myös suunnittelijat hyödyntävät.

7. Kokomerkinnöissä on eroja

Kokomerkinnät vaihtelevat, jopa samasta liikkeestä ostetuissa mittatarkoissa laatoissa. Tämän opin kantapään kautta joitain vuosia sitten omaa kylppäriä rempatessa kun takaseinän harmaa ja sivuseinien valkoinen 30×60 koon laattojen saumoja ei saatu kohdennettua. Onneksi taitava asentajamme huomasi eron ennen asennuksen aloittamista.

Kokomerkinnät tuotetiedoissa poikkesivat, koska kyseessä oli kahden eri valmistajan laatat ja merkinnät. Kävi ilmi, että toisessa laatassa koko piti sisällään sauman, toisessa ei. Ratkaisuna asennuksessa ei edes pyritty saumojen kohtaamiseen, jolloin laattojen muutaman millin kokoeroa ei silmällä huomaa ja lopputulos ei häiritse silmää.

8. Ladontatyylillä mielenkiintoa

Mielenkiintoa ilmeeseen saa muullakin kuin villeillä tehosteilla, kalliilla erikoislaatoilla ja räväköillä väreillä. Esimerkiksi neliönmallinen valkoinen peruslaatta saa aivan uuden tvistin tiililadonnalla perinteiseen tasaladontaan verrattuna. Eri värisiä saman sarjan laattoja hyödyntämällä voi tehdä kauniita kuvioita, kuten vaikka näyttävän maton eteisaulan lattiaan.

9. Helppohoitoinen vaihtoehto?

Lapsiperheessä laattojen helppohoitoisuus on usein tärkeä ominaisuus. Helppohoitoinen laatta hylkii likaa ja on vaivaton pitää puhtaana. Se myös näyttää siistiltä arjessa. Helppohoitoisuuteen vaikuttaa muun muassa laatan materiaali, koko, väri, kiiltoaste ja pinnan struktuuri. Lattialaatta joutuu kovemmalle koetukselle kuin seinälaatta. Toisaalta pinta-alaa lattiassa on huomattavasti vähemmän, mikä voi kompensoida kalliimpaa neliöhintaa.

Esimerkkinä helppohoitoisesta ja siistiltä helposti näyttävästä laatasta on suuri sileä- ja mattapintainen, ei erityisen tumma tai vaalea kuivapuristemenetelmällä tehty porcelanato-laatta (kuten meidän kodin kylpytiloissa).

10. Ajattomuus vs. trendikkyys

Usein nyt erityisen trendikäs on hetken päästä auttamattoman aikansa elänyt. Kuka muistaa roosat ja siniset laatat vuosikymmenten takaan, joita toisinaan vieläkin tulee vastaan?  Makuasioista on kuitenkin turha kiistellä. Se mikä on vuosikausia jo miellyttänyt itseä, tulee varmasti miellyttämään myös jatkossa. Omassa kodissani tykkään suosia hajuttomia ja mauttomia vaihtoehtoja laattojen värien, mallien ja pintojen suhteen. Mielenkiintoa kokonaisuuteen tuovat suuret lattialaatat märkätiloissa, saman laatan eri kiiltoasteet, kontrastit kalusteissa ja yksityiskohdissa, sekä ladontavaihtoehdoilla leikittely.


Pictures from our home’s spa and sauna section and the powder room.

Kommentit (2)

  1. Marika

    Hyvä koonti, täysin samaa mieltä näistä. Harmittaa etten tällä kertaa päässyt laattailtaan mukaan, mutta ehkä sitten toisella kertaa. Mukavaa lauantai-iltaa sinne 🙂

  2. coffeetablediary

    Oli kyllä hyödyllinen visiitti! Onneksi näitä eri tapahtumia on aika usein – toivottavasti ensi kerralla pääset mukaan, olisi hauska nähdä taas! Kiitos & mukavaa viikonloppua sinnekin! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *