Blogit
Coffee Table Diary

Alvar Aallon kotona

Alvar Aalto house Helsinki

Alvar Aalto house Helsinki

Pitkäaikainen haaveni toteutui kun vierailin Alvar Aallon kotona tällä viikolla. Käynti oli vain jostain syystä jäänyt ilman kummempaa syytä. Loma, mikä sen parempi ajankohta ruksia asioita bucket listalta. Onneksi menin! Odotukset olivat melkoiset, mutta käynti ylitti ne ja lähdin talosta pois mieli täynnä inspiraatiota sekä yhtä todella mieleenpainuvaa elämystä rikkaampana.

Ensimmäisenä talosta välittyi ajattoman modernin tyylikkyyden lisäksi kodikkuus. Vaikka arkkitehtuuri ja sisustus ovat vaikuttavia, kaikki on tavallisen ihmisen mittakaavassa ja tunnelma oli varsin intiimi. Talo sijoittuu kauniisti ympäristöönsä ja iltapäivän aurinko piirsi huoneet lempeällä valolla. Pidin siitä, miten huoneet olivat toisiinsa yhteydessä, mutta kuitenkin omiksi tiloikseen jaoteltuina. Tilojen välillä oli hyvä flow ja kiinnostavia kuvakulmia ei todellakaan tarvinnut etsiä.

Alvar Aalto house Helsinki

Alakerrassa sijaitsevat yleiset tilat, eli olohuone, työhuone ja kirjasto, ruokasali ja keittiö. Olohuoneen sisustus oli hämmästyttävän ajankohtainen. Voi vain kuvitella kuinka moderni talo on ollut 30-luvulla sen valmistuessa. Beni Ourain matto, Mehiläispesä-valaisin ja lukuisat viherkasvit ikkunalaudoilla – samoja elementtejä kuin 2016-luvun kodissa konsanaan. Talosta löytyy myös Alvar ja Aino Aallon tuotannon lisäksi muun muassa Poul Henningsenin harvinaisempia vanhoja valaisimia.

Alvar Aalto house Helsinki  Alvar Aalto house Helsinki

Alakerta etenkin oli mieleeni ja tiloista ruokasali oli erityisen kiehtova. Aino ja Alvar Aallon häämatkalta Italiasta tuodut puutuolit toivat mielenkiintoista kontrastia myyrännahkaseinään. Valaisin oli tunnistettavaa Alvar Aaltoa. Baarikärry messinkisen kastelukannun kera, kaunis matto ja modernit taulut seinällä – kaikki sointui todella hyvin yhteen ja ihasteltavaa riitti.

Ruokasalin ja keittiön väliseinänä oli mielenkiintoinen paikalleen rakennettu kaapisto, jonka ovia sivuun vetämällä sai yhteyden seinän toiselle puolelle – kätevä ratkaisu tarjoilun ja astiasäilytyksen kannalta.

Alvar Aalto house Helsinki

Alvar Aalto house Helsinki

Alvar Aalto house Helsinki

Eteisen kautta on käynti yläkertaan, jossa sijaisevat makuuhuoneet, takkahuone sekä kylpyhuone. Yläkerta näytti hieman enemmän aikansa eläneeltä tyylillisesti, vaikka sieltäkin bongasin hyviä sisustusratkaisuja ja sykähdyttäviä kalusteita. Makuuhuoneen työtaso ja valaisinyhdistelmä jäi erityisesti mieleen, kuten myös Aino Aallon suunnittelemat elegantit rottinkituolit. Hauskana detaljiina sängynvieressä oli pino vanhoja lehtiä, päällimmäisenä Avotakka.

Alvar Aalto house Helsinki

Yläkerran parveke oli oikein viihtyisä aurinkolavereineen. Huomaa kukkaruukkujen Savoy-vaasia muistuttava muoto. Talon kaikki kukkaruukut ovat alkuperäisiä, kuten suuri osa kalusteista ja matoistakin. Materiaalivalinnat olivat kiinnostavia läpi talon ja ne ovat Aino Aallon käsialaa, joka vastasi Artekilla sisustussuunnittelusta. Talossa oli myyrännahan lisäksi muun muassa juuttia muutamissa seinissä ja linoleumia osassa lattioita.

Alvar Aalto house Helsinki

Talon julkisivu oli äärimmäisen yksinkertainen, mutta toimiva edelleen. Aika paljon samaa henkeä löytyi Seinäjoen Asuntomessujen talojen tummista puupaneloinneista. Liuskekiveys nurmikon lomassa ja puutarha olivat viehättäviä. Opin kierroksella, että Aallot olivat inspiroituneita niin Japanista, kuin Italiasta ja Espanjasta, vaikkeivät koskaan Japanissa käyneetkään. Vaikutteet ovat kieltämättä nähtävissä ja tekee mutoilusta vieläkin kiehtovampaa silmissäni.

Alvar Aalto house Helsinki

Käynti Alvar Aallon kotona päihitti kyllä monet messut ja museot – sen verran vaikuttavaa oli astella paljain jaloin mestarin kotona talon ainutlaatuista tunnelmaa aistien. Aikamatkalle johonkin vanhaan, mutta samalla niin ajankohtaiseen, suomalaiseen, mutta niin kansainväliseen. Talossa oli rauhallinen henki ja voin vain kuvitella, kuinka inspiroiva paikka se on ollut asua ja tehdä töitä.

Alvar Aallon kotitalo sijoittuu kauniisti Munkkiniemeen ja ympäröiviin rakennuksiin, kuten viehättävän oloinen kirjasto viereisessä rakennuksessa. Lähistöllä sijaitsee myös Alvar Aallon ateljee, johon tehdään niin ikään opastettuja kierroksia. Sinne suuntaan seuraavaksi joku sopiva hetki. Myös Villa Maireassa täytyy päästä vielä käymään! 

Iso suositus jokaiselle designin, sisustamisen ja arkkitehtuurin ystävälle!

Oletteko te käyneet Alvar Aallon suunnittelemissa kohteissa?

Visiting the Alvar Aalto House is a must for anyone interested in design, architecture and interiors coming to Helsinki. Very inspirational house and home that still works today on so many levels despite it was built already in 1930s. 

Kommentit (3)

  1. 10x Parasta nyt | Heinäkuu – Meillä Kotona -blogit

    […] kieltämättä lomani kohokohtia kulttuurin ja designin osalta. Iso kuvakooste ja juttua aiheesta edellisessä postauksessa. Käynti mestarin kotona voitti kevyesti jopa Seinäjoen Asuntomessut, jossa käynti oli myös […]

  2. Alina Piu – Helsinki – Meillä Kotona -blogit

    […] keramiikkaa ja vanhoissa kehyksissä kampanjakuvia, jotka on kuvatta merkin henkeen sopien Alvar Aallon kodissa Munkkiniemessä. Myymälän sisustus täydentyy vielä lähiaikoina ihanalla Asplundin […]

  3. Nämä 10 kivaa asiaa piristivät ja innostivat huhtikuussa

    […] kuten Villa Mairea imemässä inspiraatiota arkkitehtuurista, kuten viime kesänä vieraillessani Aallon Riihitien kodissa. Lisäksi haluaisin tehdä lyhyitä retkiä rannoille ja saarille, sekä käydä jollain hyvällä […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *