Blogit
Coffee Table Diary

Oikean kokoinen matto olohuoneeseen

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet

Olen kirjoittanut matoista pitkin syksyä ja nyt on aika vilkaista, kuinka olohuoneemme päivittyi uuden maton myötä. Mattoprojekti alkoi siitä, kun kävin VM Carpetin Tammiston myymälässä vierailulla tutustumassa merkin huikeaan valikoimaan. Sen jälkeen testailin muutamia mattoja kotona, ruokailutilassa ja makuuhuoneessa sekä vinkkasin, mitä kannattaa huomioida mattohankinnan äärellä. Tässä kolmannessa ja viimeisessä osassa on olohuoneemme uuden maton esittely. Juttua myös siitä, mitä kannattaa miettiä maton kokoa valitessa erityisesti olohuoneeseen.

Niin ja huomasittekin jo ehkä ekasta kuvasta, että itsekin päädyin lopulta VM Carpetin Hattara-mattoon, joka on syystäkin suuressa suosiossa, niin bloggaajien keskuudessa kuin muutenkin. Todella ihana kaikessa yksinkertaisuudessaan!

Lähtötilanne – liian pieni matto

Edellinen villamattomme oli ajanut hyvin asian parin vuoden ajan, mutta täysin tyytyväinen en tuohon mattoon lopulta ollut. Suurin syy oli maton koko 2×3 metriä, joka oli himpun verran liian pieni meidän olohuoneeseen. Yleensä pidin kalusteita sekä sohvaa että nojatuoleja hieman maton päällä, jolloin kokonaisuus toimi kohtalaisesti – valokuvissa ja sommitelmallisesti etenkin. Näin matto ikään kuin kokosi kalusteryhmän yhteen, kuten vaikka edellisen postauksen sisustuslehteen otetusta kuvasta näkee.

Kuitenkin todellisuudessa sohvan ja ikkunaseinän väliin jäi vähän turhan iso rako ja sohvan sekä sohvapöydän väliin puolestaan vähän liian vähän kulkutilaa. Parempi asettelu kalusteille tilaan nähden olisi yllä olevan kuvan mukainen, jolloin jää enemmän tilaa kalusteiden väliin ja sohva on vähän lähempänä ikkunoita, mutta silloin matto näyttää hieman tyngältä – vaikka sen hivuttaisi sohvan alle. Matto ei siis kasaa tässä tapauksessa kalusteita optimaalisesti yhteen vaan näyttää liian pieneltä.

Uusi oikean kokoinen matto

VM Carpetin Hattara-maton tilasin omien mittojen mukaan 2,6 x 3,5 metrin kokoisena. Nämä puolisen metriä kokoa molempiin suuntiin kasaa kalusteet paljon kauniimmin yhteen ja tuo lisää tilan tuntua olohuoneeseen. Näin liian pienen maton tylppä vaikutelma poistuu, joka tulee siitä että matto näyttää juuri ja juuri sopivalta, vaikka kalusteet olisikin ns. oikeaoppisesti maton päällä osittain.

Uuden maton saa aseteltua siten, että nojatuolit mahtuvat kokonaan maton päälle. Yleisilme on heti paljon ylellisempi ja olohuoneen istuinryhmän tila tuntuu avarammalta. Asetelmallisesti valokuvasta tätä ei ehkä äkkiseltään huomaa, mutta käytännössä ero on huima. Saman huomaa myös tässä hotellityylisen kodin inspiraatiopostauksessa, kun katsoo olohuoneen maton asettelua.

Isot kalusteiden alle reilusti asettuvat matot ovatkin enemmän ’tätä päivää’ ja antaa viimeistellymmän kokonaisilmeen. Kuten muotijutuista tiedämme, parin sentin ero lahkeen pituudessa voi olla merkittävä vaikutelman kannalta. Sama pätee mattoihin. Tämän tyyppinen matala nukkamatto sopii paremmin kalusteiden alle tilaa jäsentämään kuin vaikkapa kuviolliset villamatot. Olen myös todella tyytyväinen, että valitsin tällä kertaa nukkamaton, se on tuntuu mukavan pehmoiselta mutta kuitenkin sopivan käytännölliseltä olohuoneeseen nukan ollessa matalahko.

Nurkkauksen nojatuoli jää nyt hieman maton ulkopuolelle, mutta kuitenkin maton yhteyteen selvästi. Rahin kanssa se yhdistyisi vielä paremmin muuhun ryhmään. En halunnut kuitenkaan viedä matto lähemmäs sisääntulon oviaukkoa (isommassa koossa), jonka toisella puolella on kultakonsolipöytä. Olen myös ajatellut hankkia uuden nojatuolin, joka olisi mahdollisesti hieman isompi, asettuen osittain maton päälle.

Juuri oikean kokoinen matto tuo räätälöidymmän ja huolitellumman vaikutelman. Kymmenenkin senttiä suuntaan tai toiseen voi olla merkityksellinen huoneen yleisilmeeseen ja sisustuksen toimivuuden kannalta. Usein näkeekin vähän liian pieniä mattoja, joista voi tulla postimerkkimäinen seilaileva vaikutelma – etenkin jos niitä on useampia samassa tilassa.

Maton ei tarvitse mennä myöskään kalusteiden alle, mutta silloin kannattaa usein jättää hieman väliä ympäröiviin kalusteisiin. Harvemmin näkee liian suuria mattoja. Liian suuri matto on sellainen, joka menee liian lähelle seinää jättäen turhan ohuen kaistaleen seinän ja maton väliin.

Kannattaa siis muistaa mahdollisuus teettää tilaan ja sen sisustukseen juuri oikean kokoinen matto! Aina optimaalisinta kalusteiden asettelua ei ole mahdollista saavuttaa standardikokoisilla mattovaihtoehdoilla. Moniin suuriin tiloihin ei myöskään löydy riittävän suurta mattoa valmiina. Hieman liian pieni matto saattaa ruveta ärsyttämään ajan saatossa, kuten itselleni kävi.

Mattoasioissa voi myös aina kääntyä ammattilaisen, kuten sisustussuunnittelijan tai vaikka VM Carpetin myyjien puoleen sekä muistaa mahdollisuus sovittaa mattoa kotona kotona ennen lopullista ostopäätöstä.

Nyt kun matto on oikein kokoinen ja kaikin puolin mieluinen, ehkäpä olohuone tarvisisi jonkun ison kasvin tuohon oikeaan nurkkaan, kun katson oheista kuvaa sillä nurkassa ollut eväpalmu ehti jo harmillisesti menehtyä. Vai olisiko aivan liian aikaista hankkia jo joulukuusi?

P.s. Hattara-maton Instagram-arvonnassa onni suosia Nazia. Onneksi olkoon!

We have a new carpet Hattara from VM Carpet (sponsored) in our living room. The size is so much better than with the previous wool carpet and I also think that the style is much more up-to-date.

Kommentit (3)

 1. Kati

  Itse teetin keväällä juuri VM Carpetilla mittatilausmatot eteisaulaan, ja se oli kyllä hyvä ratkaisu. Oikean kokoisia kun ei meinannut löytyä millään ja olin jo parikin epäonnistunutta ostosta ehtinyt tehdä ennen kuin tajusin turvautua mittatilausmattoihin. Mutta olohuoneessa minulla on juuri tuo ongelma, että matto on hiukan liian pieni yltääkseen sohvan ja nojatuolin alle, ja tiedostan sen melkein joka päivä… Haasteena on se, että se on vanha itämainen villamatto, jota rakastan ja josta en halua mistään hinnasta luopua. Sen kaverina on samassa tilassa toinenkin samansävyinen itämainen matto, ja ne muodostavat koko olohuoneemme ”hengen”. Ne on ostettu edelliseen kotiimme, johon olivat juuri oikean kokoiset, mutta nykyisessä kodissamme olohuone on merkittävästi isompi ja eri mallinen, joten nyt koko ei sitten oikein natsaakaan. Ääh…

 2. Lyde

  Nätti tuo iso matto, sopii todella hyvin teille! Saanko kysyä, mikä sävy Hattarasta tuo teidän matto on? Otin juuri muutaman värimallin Hattarasta kotiin sovitettavaksi, kun mietin sitä meillekin (blogimatto, heh).

  • coffeetablediary

   Moikka Lyde! Tämä on valkoinen 🙂 Harmaa olisi ollut ehkä hieman väärä sävy meille, kun seinissä ja sohvassa murrettu eri sävyinen harmaa… on kyllä huippu matto eikä suosia yhtään haittaa ainakaan minua, kun kyse niin neutraalista matosta joka sopii niin moneen kotiin. Mielenkiinnolla jään odottamaan josko Hattara löytyy kohta teiltäkin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Meidän joulukoti lehdessä | Glorian Koti

Vähän talvista tuiketta ja lukuvinkki viikonlopuksi! Joulukotimme löytyy uusimmasta marraskuun Glorian Kodista, saatavilla lehtihyllyistä nyt. Jutun teki huipputiimi, toimittaja Jonna Kivilahti ja valokuvaaja Krista Keltanen, joten hyvään käsiin kotimme pääsi. Aivan erilainen tunnelma, kuin kodistamme Avotakassa aiemmin…

Blogitko väljähtyneet?

Olen hieman ihmeissäni lukenut viime aikoina useamman postauksen siitä, kuinka blogien väitetään väljähtyneen. Suositut lifestyle-bloggaajat eivät uskalla ottaa kantaa asioihin kommenttiboksin p*myrskyn pelossa, vaan on helpompi pysyä kevyemmissä aiheissa. Toisaalta bloggaajat kokevat riman nousseen ja…

Inspiraatiota: Modernin klassinen hotellityyli

Meillä oli taannoin pienessä Facebook-sisustusryhmässä ketju, jossa fiilistelimme norjalaisen Slettvoll-sisustusmerkin tyyliä. Tätä tyyliä näkee harmillisen harvoin meillä päin, täällä kun sisustusjutut pyörivät useimmiten skandinaavisen modernin sisustustyylin (tai maalaisromantiikan) ympärillä. Merkin tuotteita ei valitettavasti Suomesta saa,…

Mollisointuja blogikuplasta

Luettuna tämän Instagram-postauksen arvostamaltani sisustusbloggaajalta koin suurta helpotusta. Ihanaa kun joku toinen pukee omat tuntemukset niin rehellisesti sanoiksi, eikä kaiken tarvitse olla pelkkää positiivista. Koska blogin haluan pitää hyvän mielen paikkana, jonne ammentaa hyvää energiaa…

Lastenhuone | Sisustuksen suloisimmat yksityiskohdat

Kaupallinen yhteistyö: Fabelab

Kaupallinen yhteistyö: Fabelab Tervetuloa meidän kodin söpöimpään huoneeseen! Joku teistä saattaa muistaa edellisen kierroksen lastenhuoneessa, kun tytön huone päivittyi uusilla verhoilla ja tekstiileille? Valintani olivat tosi simppeleitä ja yksivärisiä, vaikka sävyissä en säästellytkään. Tavoitteena oli…

Kotimme japanilaisessa sisustuslehdessä

Hiphei! Tällä ollaan vähän Lost in Translation. Pienellä viiveellä sain käsiini japanilaisen Plus 1 Living -sisustuslehden 100-juhlanumeron, jossa kotimme on esiteltynä. Kuvat näyttävät ainakin tutuilta. Tekstistä ymmärrän vain Finland, oman nimeni, sekä huoneiden nimet englanniksi….

Valoa ja ilahduttavia yksityiskohtia eteiseen

Torstain tervehdys muutaman eteiskuvan kera! Bukowskilta keväällä huutamani 60-luvun NK:n messinkivalaisimet saivat uudet sähköjohdot sopivasti syksyn hämärtyessä. Nyt ne pelittävät taas mainiosti ja valaisevat tunnelmallisesti sekä tehokkaasti kotiamme. Toinen asettui eteisen ikkunalaudalle, josta puuttui tunnelmallisempi…

Matoilla uutta ilmettä kotiin

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet

Kaupallinen yhteistyö: VM Carpet Pääsin kokeilemaan, miten kodin ilmetta voi päivittää mattoja uusiin vaihtamalla. Kotisovitusta kannattaa hyödyntää muutenkin mattokaupoilla ollessa, sillä matot täytyy useimpien itse nähdä todellisessa ympäristössä parhaimman mahdollisen valinnan varmistamiseksi. Valinnan vaikeus meinasi…

3 x Joulun odotus alkakoon

Ensimmäisiä joulun merkkejä alkaa olla ilmassa, ja sehän sopii jouluihmiselle! Ihan ensimmäinen taisi olla, kun huomasin kaverin vinkkaamana yllätyksenä meidän kodista tehdyn joulujutun kuvan Glorian kodin viimeisillä sivuilla. Kuva on maistiaisena seuraavasta numerosta. Jaiks! Juttu…

Ensilumi ja uusi blogipohja

Tervetuloa uudelle blogialustalle! Kiva päästä testaamaan, miltä täällä näyttää. Kuten huomaatte, ulkoasu on päivittynyt entisestä versiosta. Nyt on kuvilla kokoa ja yleisilme on enemmän tätä päivää. Huippua! Vielä täytyy vähän hio muutamia asioita sivustolla ja…