Blogit
Aurinko ja kuu

Meidän piparitalo

IMG_3464

IMG_3462

Joka vuosi tehdään meidän piparitalo. Tänä vuonna piti sattuneesta syystä tehdä kaavat uusiksi. Olikin yllättävän haastavaa. Katon uusi rakenne aiheutti päänvaivaa, mutta tykkään kyllä kaavojen piirtämisestä, kunhan vain olisi kunnolla aikaa niiden tekemiseen. En myöskään löytänyt lempi piparireseptiäni ja jouduin käyttämään toista. Pipareista tuli hyvän makuisia, mutta taikina jäi pehmeäksi, kuten tikkaista näkee! Katsotaan kauanko tuo talo pysyy ryhdissään. Uutta reseptiä kokeiltuani huomasin, että pidän, jos pomeranssinkuorta on reilusti. Appelsiininen maku sopii ihanasti pipareihin.

Rakennusurakassa työnjako menee niin, että minä teen osat (lapset tekevät samalla pikkupipareita ja joskus tekivät hahmoja talon pihalle) ja liimaan ne yhteen. Yhdessä koristellaan. Koska nallekarkki-ikkunalasien pitää kovettua noin vuorokauden, on piparitaloprojekti usean päivän mittainen. Nytkin tein taikinan lauantaina. Tänään saatiin valmiiksi.

Yleensä meillä on tapana syödä piparitalo uuden vuoden yönä. Silloin meillä on vieraita ja juhlitaan muutaman perheen voimin. Tänä vuonna olemme remonttievakossa, joten piparitalo syödään poikkeuksellisesti jo heti joulun jälkeen. Kun lapset olivat pienempiä, oli uuteen vuoteen mennessä suurin osa katon karkeista hävinnyt parempiin suihin. Jo parisen vuotta on talo säilynyt sellaisenaan, luvattuun herkutteluhetkeen saakka. Lapset kasvaa, piparitalot muuttaa muotoaan.

Onko sinulla jokin piparitaloon liittyvä joulutraditio? Olisi kiva kuulla.

IMG_3472


IMG_3469

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *