Blogit
Aurinko ja kuu

Me sydän pihavaja

IMG_8443

IMG_8437

Se on nyt lähes valmis. Mä siedän aika hyvin keskeneräisyyttä, joten kirjoitan tämän, vaikka vaja on vielä osittain maalaamatta. Vajaa maalatessa ollaan voitu harjoitella talon maalaamista varten, sillä se onkin sitten seuraava urakka.

En muista oliko vaja alunperin arkkitehdin vai meidän idea, mutta joka tapauksessa jossain vaiheessa minulle tuli yllätyksenä, että se olikin jo mukana rakennuslupapiiroksissa. Saimme idean ( ehkä uudestaan) nimittäin jossain saneerauksen keskivaiheilla, kun veimme tavaroita takaisin autotalliin kellarin valmistuttua, eikä sinne edelleenkään tullut lisätilaa, vaikka olimme mielestämme Konmarittaneet ihan huolella.

Ilmeisesti asiasta oli kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa juteltu arkkitehdin kanssa, mutta olimme sen onnellisesti unohtaneet. Piirroksissa oli myös selkeät ohjeet siitä, minkä näköinen ja kokoinen vaja saisi olla ja minkä tyyppiset rakenteet siihen tulisi, joten siltä osin ei tarvinnut kauheasti suunnitella. Vajan paikkaa piti pikkuisen viilata, sillä emme halunneet kaataa pihlajaa, joka kaunistaa tonttimme kulmaa ja sitten toisaalta vajan ohi pitäisi mahtua ruohonleikkurilla tai kottikärryillä. Myös lumen luonti talvisin pitää ottaa huomioon pihaa suunnitellessa. Piharakennuksen paikan määrittävät kaikenlaiset säännökset paloturvallisuudesta ja tontin rajojen etäisyydestä, joten ihan simppeliä paikan määrittäminen ei ole, varsinkin jos tila on rajallinen. Vajassa on tarkoitus säilyttää puutarhavehkeitä ja polkupyöriä talven yli ja sen takaseinälle tehtiin halkoteline.

IMG_8436

IMG_8438

IMG_8380

Vajan rakensi mieheni ystävänsä kanssa. Jani oli ensikertalainen, mutta ystävä oli nikkaroinut oman vanhan talonsa pihaan jo kaikenlaista ja ollut remonttihommissa. Työ kesti yhteensä noin kolme viikkoa. Perustukset on tehty murskeella pällystetylle maalle harkkojen päälle, jotka kiinnitettiin betonilaatan päälle. Harkot täytettiin betonilla, johon upotettiin järeät kulmaraudat. Aikalailla tee-se-itse miehen ratkaisu, mutta toimiva. Tässä pieni huonolaatuinen kännykkäkuvakavalkadi rakennusvaiheista:

Näyttökuva 2017-08-06 kello 9.28.45

Näyttökuva 2017-08-06 kello 9.30.06

Sen voin kertoa, että voi sitä onnen ja ylpeyden tunnetta miehissä, kun vaja alkoi saada muotoaan. Aina välillä pidettiin ihastelutaukoja ja nyökkailtiin päitä asiantuntevasti ja hartaudella. Viimeistelyihin mieheni kaivoi naftaliinista esiin isoisänsä, puusepän, työpakin ja hioi ja veisti saranoille paikat ja muut pienet yksityiskohdat isoisänsä työkaluilla. Se oli jotenkin liikuttavaa. Mieheni ei ole mikään rakentaja, mutta tuota projektia seuratessani mietin, että montakohan pikku vajaa pihallemme vuosien saatossa vielä nousee.

IMG_8440

En voinut aavistaa miten paljon tuollainen pieni vaja vaikuttaa koko pihaan ja talon fiilikseen. Nyt jälkikäteen tuntuu, että ilman vajaa talo oli kuin yksinäinen piru perunapellossa. Vajan myötä pihasta muotoutui yhtäkkiä ihka oikea pihapiiri. Olen ihan innoissani, sillä vajahan tuo kaikenlaisia koristuksellisiakin mahdollisuuksia. Ehkä jokin köynnösruusu kasvamaan sen seiniä pitkin? Tai ainakin kukkapurkkeja roikkumaan, ehkä vanhoja esineitä? Jouluvalot voisivat näyttää kivoilta vajan katon reunassa… Aa että!

Nyt, kun vaja on tässä vaiheessa, voidaan edetä saneerauksen viimeiseen vaiheeseen, eli itse talon maalaamiseen ja lopputarkastukseen. Jännää. Mitähän kaikkea se sitten tuo tullessaan?

IMG_8445

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *