Blogit
Aurinko ja kuu

matkalla kotiin II

Otin tosiaan kaiken irti kamerasta ja räpsin kuvia myös kotimatkamme varrella olevista taloista…
Sekalainen Helsinkiläinen pientalo-alue.
Täällä on edustettuna kaikki vuosikymmenet sulassa sovussa.
Kesällä ihanan vehreä ja kauniskin.
Paikoin on todella kauniita rintamamiestalo rivistöjä, mutta uuden tonttijaon johdosta pihat jaetaan vieläkin pienempiin osiin ja kauniin vanhan talon eteen saattaa nousta kamala uusi talo.
Halutaan omakotitalo, muttei pihaa eikä puita.Uudet minipihat ovat pelkkää soraa.
Pidän elämänmakuisesta lähiötunnelmasta jollain oudolla tavalla, vaikka silmääni miellyttäisikin enemmän rikkomaton perinnetaloyhteisö.
Se mitä en tahdo kestää on talojen purkaminen.
Täällä asumamme neljän vuoden aikana olen nähnyt varmasti ainakin kuuden talon purettavan ihan tästä läheltä.Rintamamiestaloja kaikki.Jotkut hylättyjä huonokuntoisia,mutta jotkut selvästi hyväkuntoisia, saneerausta vaille.
Eniten kuitenkin suren meidän kadunvarrella olevan 20-luvun vihreän puutalon eteen rakennettavaa tiilitaloa.
Piha oli suuri ,kaunis.Pihalla seisoi valtava tammi ja hieno vanha liukumäki.Talo pihoineen oli kuin pieni koru ja mietin aina kuka siellä mahtaa asua ja miten…
Talo myytin tontilla tai ilman ja tontti erikseen…kallishan siitä pihasta olisi tullut…
Mutta nyt koko kadun ilmapiiri muuttuu -huonompaan.
Missä kaikki kaupunkisuunnittelijat?
Millä perusteella he antavat ihmisten rakentaa mitä sattuu,niin että koko alue kärsii?
p.s viimeisessä kuvassa ollaan perillä.


Kommentit (0)

 1. Anonyymi

  Niinpä, maalaisena kauhistelen myös sitä, että niin suuria taloja rakennetaan niin pienille tonteille. Iso talo on parhaimmillaan kauempaa katsottuna ja tarvitsee tilaa ympärilleen.

  Välillä leikin ajatuksella siitä, että paljonko maksamme neliöltä asumisesta verrattuna esim. Hesan keskustaan. Meillä on 1,5 hehtaarin tontti ja meitä asuu tässä kuusi-kahdeksan. Neliöitä talossa on 300, lisäksi navetta-autotalli sekä kaksi aittaa, pihasauna ja grillikatos. Järvi näkyy melkein joka puolella, oma ranta on lähellä. Talo on maksanut vähän, remontit paljon, mutta asumiskustannukset ovat todellakin kohtuulliset. Olen nopeammin läheisen keskisuuren kaupungin keskustassa kuin sisareni Hesan keskustassa.

  Mietin myös sitä, montako henkeä tämänkokoisella alueella asuisi Hesan keskustassa ja paljonko he asumisestaan maksavat.

  Ihan huvikseni vain näitä mietin, ilman sen suurempia tarkoitusperiä,

  Lankamari

 2. Nuttula

  Meillä on pikkuinen tontti ja siinä niin suuri talo kuin mitä rakennusoikeus antoi luvan. Makuuhuoneita siihen mahtui kolme kappaletta, lapsia on kolme, joten kaksi pienintä joutuvat jakamaan. Tietysti talo näyttäisi kivemmalta suuremmalla tontilla. Ja mistään en itsekään haaveile niin kuin suuresta pihasta ja puutarhasta! Helsingissä niitä suuria pihoja vain on niin vähän. Etsimme taloa, mutta mistään lähialueelta emme sitä löytäneet, ja päädyimme rakentamaan itse. Olimme onnekkaita kun löysimme tontin nopeasti, monet etsivät vuosia sitä pikkuruistakin tonttia johon rakentaa talo.

  Miehen työn ja lasten koulun vuoksi ei olisi ollut yksinkertaista muuttaa kauemmas. Meillä on esimerkiksi perheessä erityislapsi, ja halusimme säilyttää tutun koulun, jonka kanssa oli tehty jo paljon yhteistyötä. Alue on rauhallinen ja naapurusto mukavaa, joten olemme olleet ratkaisuun tyytyväisiä. Vaikka en nyt saanutkaan vanhaa huvilaa ja isoa puutarhaa josta olen aina haaveillut 🙂

  Minulla on samanlainen perhosrintakoru kuin mitä eräässä aiemmassa postauksessasi 🙂 Onkohan se sinun tekemäsi?

 3. aurinko ja kuu

  Lankamari:
  Olen paljon miettinyt myös tuolta tila/hinta/laatusuhde kannalta,varsinkin jos ollaan autolla matkattu jonnekin päin Suomea…En halua edes lähteä laskemaan…

  Nuttula:
  Tottakai jokainen rakentaa kotinsa mahdollisuuksien ja tarpeittensa mukaan,lähinnä osoitan ”syyttävää sormeani” kaupungin suunnitteluviraston suuntaan….
  Kaikelle on paikkansa. Moderneille taloille pikkupihoineen ja vanhemmille taloille suurempine puutarhoineen.Ainutlaatuisia pihoja ja taloja on tällaisissa lähiöalueissakin ja niitä pitäisi suojella…
  No perhohan on minun tekemäni,joten jollei joku ole pahasti plagioinut ,niin se varmaankin on minun tekemäni…Mistä olet sen hankkinut/saanut?
  Minulla oli oma putiikki punavuoressa ja kiertelin hanakasti messujakin muutama vuosi takaperin 😉

 4. Nuttula

  Ymmärrän pointin ja ajattelen ihan samoin. Yritin vain selittää, että asukkaille itselleen pikkupihat on yleensä pettymys, mutta siis täällä helsingissä ikävä tosiseikka. Meidän lähistöllä on eräs vanha talo isoine pihoineen, ja piha on vanhanaikainen ja ihana, suuria omenapuita jne. Kauhulla ajattelen, että piha ehkä tuhotaan kun joku rakentaa siihen.

  Itse yritimme rakentaa mahdollisimman ”tavallisen talon”, hieman rintamiestalotyylisen ulkonäöltään, jotta se sopisi ympäristöön. Monet ovat sanoneet, että on kivaa kun talo ei ole liian moderninnäköinen eikä liian kartanomainen tyyliltään. Mutta silti piha on onneton suhteessa talon kokoon 🙁

  Messuilta ostin kerran rintaneulan! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *