Aurinko ja kuu
Aurinko ja kuu

Ihana parmesaani-tattilasagne

Olen huono sienestäjä, mutta nautin ihan valtavasti kun sieniä löytyy. Jos ei löydy turhaudun, suorastaan loukkaannun. Harvoin jaksan lähteä metsään täällä pääkaupunkiseudulla, koska ajattelen, että sienipaikan löytäminen on epätodennäköistä valtaisan sienestäjämäärän vuoksi.

Viikko sitten kuulin meidän koirametsässä toiselta koiranulkoiluttajalta, että piskuisessa metsikössämme olisi tatteja. Hän oli niitä kerännyt, joten ajattelin, että ei niitä minulle kuitenkaan riitä. Eilen päätin kuitenkin asettaa tattinäköni päälle ja kiertelin metsikössä tutka päällä ja löysin yhden. Olin niin onnellinen. Valmistin siitä itselleni tattipastan lounaaksi töiden lomassa.

Tänään lähdin aamulla koiralenkille ja päätin kierrellä metsässä vähän pidemmän kaavan mukaan ja kas, löysin koirankakkapussillisen ruskotatteja. Voi sitä onnea! Miten sienien löytämisestä voikin tulla niin onnelliseksi ja ylpeäksi? Sen lisäksi, että voisin valmistaa sienistä hyvää ruokaa, saisin tehtyä syksyn pakollisen sieni-aiheisen Instagram-päivityksen. Sillä jokaisella itseään kunnioittavalla ruokaihmisellä pitää olla ainakin yksi sienipäivitys (huomaa pieni ironia).

Anyway. Päätin tehdä saaliistani tattilasagnen. Ja se oli hyvä päätös. Lasagneeni tulee paaaaaljon parmesaania, créme fraîchea, timjamia ja vakosipulia. Todellista syksyn lohturuokaa.

Tässä ohje, jos satut löytämään tatteja. Niitä taitaa tosiaan olla nyt paljon tarjolla. Muista kerätä vain niitä sieniä jotka tunnistat varmasti.

Parmesaani-tattilasagne

noin 5 dl tatteja viipaloituna

oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl suolaa

1 pieni kesäkurpitsa

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

mustapippuria

125 g parmesaania

1 dl juustoraastetta (punaleima emmental)

50 g voita

3 rkl vehnäjauhoja

0,6 dl maitoa

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

hyppysellinen muskottipähkinäjauhetta

150 g créme fraîche

lasagnelevyjä

Puhdista tatit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu, lorauta pohjalle ihan pikkuisen oliiviöljyä ja paista sienet kullanruskeiksi. Mausta puolella teelusikallisella suolaa ja timjamilla.

Leikkaa sipulit pieniksi ja kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsellä ja hienonna. Siirrä sienet pannulta odottamaan, lisää samalle pannulle öljyä ja paista sipulit ja kesäkurpitsat kypsiksi ensin ruskistaen, sitten kannen alla hauduttaen noin 10-15 minuuttia. Lisää valkosipulit loppuvaiheessa, lisää puoli teelusikallista suolaa ja mustapippuria myllystä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Valmista juustokastike. Raasta parmesaani. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, lisää joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää kattilaan maito parissa erässä, samalla vispaten. Anna kastikkeen paksuuntua välillä. Mausta teelusikallisella suolaa, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Kun kastike ei enää paksuunnu ja on kypsää, lisää créme fraîche ja juustoraasteet (säästä kourallinen parmesaaniraastetta lasagnen pinnalle) ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.

Sekoita sienet kesäkurpitsahöystön joukkoon. Kaada hieman juustokastiketta vuoan pohjalle. aseta päälle kerros lasagnelevyjä, sitten puolet sienihöystöstä (säästä muutama sieni lasagnen pinnalle) ja kolmas osa juustokastikkeesta. Toista, lisää päälle kolmas lasagnelevykerros ja kaada loput juustokastikkeesta lasagnelevykerroksen päälle. Nosta uuniin 25-30 minuutiksi. Anna lasagnen hieman levätä ennen tarjoamista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *