Blogit
Aurinko ja kuu

Aarteita kaaoksesta

IMG_4819

Suursiivoukset ja remontin jälkeiset järjestelyt ovat antoisaa hommaa, kunhan niille on aikaa. Nimittäin varastossa olleet laatikot täynnä papereita, kuvia ja päiväkirjoja ovat aarrearkkuja. Päiväkirjojen lukemista, kuvien katselua ja sitten…

Tiesin kyllä, että minulla on nämä kuvat, mutta en muistanut missä ne ovat. Kuvat ovat Ranskan isoäidistäni Simone Leclerc:istä, joka oli cabareetanssijatar ja näyttelijätär Pariisissa 1930-luvulla. Hän lähti Amerikkaan valtamerialuksella allekirjoittamaan elokuvanäyttelijän sopimusta ja esiintyi laivalla cabareessa. Amerikkaan päästyään, hän huomasikin olevansa raskaana isoisälleni ja hän palasi Pariisiin ja perusti perheen -unohti haaveensa elokuvanäyttelijän urasta.

Aina kun kävin Pariisissa isoäitini luona, hän näytti minulle näitä kuvia. Kuvat olivat isossa laatikossa hänen vaatekaappinsa päällä. Mamie nosti laatikon sängylle ja näytti minulle kuvia ja kertoi juttuja. Olin itsekin silloin vielä matkalla tanssijaksi ja hän varmaan siksi halusi jakaa näitä muistojaan kanssani. Kun isoäitini kuoli, ollessani 16-vuotias, pyysin sedältäni muistoksi kuvia. Hän ei tiennyt koko laatikon olemassaolosta. Kerroin mistä se löytyy ja hän keräsi minulle muutamia kuvia muistoksi.

Nämä kuvat ovat minulle sanoinkuvaamaton aarre. Niinpä, vihdoin, ostin kehykset ja laitoin lehtijutun niihin. Kuvat laitan myös, kunhan löydän ne kaikki.

Järjestellessä löytyi myös kaksi vuotta sitten pois menneen Suomen isoäitini Kotiruoka-keittokirja, vuodelta 1966. Se on täynnä merkintöjä ja kirjan väliin kerättyjä omia reseptejä ja mumini siskon Pirrin reseptejä. Hieno ja kallis aarre tämäkin. Aloin heti miettimään, että miten voisin kopioida kirjan sivuja tauluksi tai tapetiksi…

Isoäidit on parhaita ja suuri on suru, kun heitä ei enää ole, mutta nämä tällaiset muistot herättävät heidät henkiin joka kerta, kun niitä katsoo.

IMG_4815

IMG_4816

IMG_4818

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *