Viikonlopputarhurin linkkilauantai

juhannusruusun kukka

Ajatella, neljän kuukauden kuluttua on jo juhannusviikko!

Mikä on Linkkilauantai? No sehän tarkoittaa sitä, että kokoan joka viikko blogiini lauantaisin kymmenen hyvän tuulen tapahtumaa, uutista tai ideaa.

Tässä tämän viikon linkit, olkaa hyvät:

  1. Kuu kiurusta?
  2. Yli miljoona linnunpönttöä
  3. Viherkasvit töissä avokonttorissa
  4. Ikean koottava Growroom ruokkii naapuritkin
  5. Mechelininkadun lehmusten viimeiset potretit
  6. Siilit talvehtivat kylpyhuoneessa
  7. Kevään puutarhakirjauutuudet
  8. Kasveja katutaiteessa
  9. Musta- ja valkokukkaisia tai -lehtisiä kasveja
  10. Hautausmaasta kasvaa metsä

Aurinkoista viikonloppua!

Ja nopeimman itäjän palkinto menee…

versot_minikasvihuone_2

Minikasvihuoneen kattoluukkuja täytyy pitää koko ajan vähän raollaan, että ylimääräinen kosteus pääsisi pois.

Huisia, miten taimikasvatus tarjoaa joka kevät erilaisia yllätyksiä. Joskus yksikään siemen ei idä, vaikka päällään seisoisi  (en kyllä oikeasti ole  kokeillut tuota idätyskeinoa – ehkä pitäisi!), joskus taas tuntuu, että taimia itää jopa enemmän kuin kylvettyjä siemeniä. Tällä kertaa yllätys on positiivista laatua. Ensimmäiset versot ovat jo nousseet multapinnan päälle, vaikka siementen kylvöstä on aikaa vasta kolme päivää. Muutama hento alku oli nähtävissä jo eilisaamuna, tänään ne ovat saaneet paljon lisää seuraa. Nopeimman itäjän palkinto menee tällä viikolla herneille.

versot mullassa

Herneiden versot ovat vielä lähes värittömiä olmeja, mutta valossa ne vihetyvät nopeasti.

versot minikasvihuoneessa

Keittiön ikkunalla talvehtineet pelargonit saavat tehdä tilaa minikasvihuoneelle.

Lämpimässä itäminen on ollut vauhdikasta, mutta nyt nostin minikasvihuoneen kylpyhuoneen lattialta ikkunalle. Versot tarvitsevat tässä vaiheessa myös valoa. Kuinkahan kauan menee, että pääsen keräämään ensimmäiset mehukkaat herneenversot voileivän päälle? Miedosti makeat versot sopivat mainiosti myös salaatin joukkoon.

Toisen minikasvihuoneen jätin lekottelemaan lattialämmön päälle. Sen muovikuvun alla muhivissa kylvöpoteissa ei ole vielä tapahtunut mitään näkyvää edistystä. Odottelen kuitenkin kaikessa rauhassa, koska tiedän, että varsinkin chilien itäminen saattaa kestää viikkoja. Onneksi versokasvatus antaa nopeita palkintoja!

Herne on kenties se kaikkein tavallisin laji versokasvatuksessa. Ja ymmärrän kyllä hyvin, miksi. Vaihtelunhaluisena aloin kuitenkin heti miettiä, mitä muuta voisin kevään mittaan kokeilla. Ainakin auringonkukan versot maistuvat hyviltä, samoin rukola ja valkosipuli. Mitä suosittelisitte? Parsakaalia? Mangoldia? Härkäpapua?

Huomiseen, silloin on taas vuorossa Linkkilauantai!

Taimikasvatus alkaa chileistä ja latva-artisokista!

taimikasvatus

Rootmaster-pienoiskasvihuoneen vihreät kapillaarimattosuikaleet nostavat kosteutta astian pohjalta taimien juurille.

Työskentelen näin talvisin yleensä kotona ja käyn aina keskipäivän aikaan koiriemme kanssa päiväkävelyllä. Tänään kävelin noin tunnin verran silmät sirrillään lähes taukoamattomassa auringonpaisteessa. Aurinko porotti tummiin vaatteisiini niin, että tuli ihan lämmin. Tuntui kovasti keväältä. Kun pääsin kotiin, minun oli aivan pakko kaivaa kylvömulta ja siemenet esiin! Oli kyllä tarkoitus aloittaa taimikasvatus vasta ensi viikonloppuna, mutta en voinut enää pidätellä itseäni.

Levitin kylvötarvikkeet kuistille halkolaatikon päälle: nimikyltit, siemenet, kylvömultaa ja pienoiskasvihuone Rootmaster. Hankin noita Nelsonin minikasvareita viime keväänä kaksi kappaletta, kun ystäväni vinkkasi, että niitä myytiin eräässä paikallisessa marketissa vain vitosella! En ollut ennen käyttänyt tällaista kennoruukkusysteemiä, mutta se osoittautui tosi näppäräksi.

Taimikasvatus alkaa chileistä, latva-artisokista ja munakoisoista. Kylvin niistä jokaista vain jokusen siemenen kutakin lajiketta, sillä yritän taas (vaikka turhaan, tiedän) tänäkin vuonna tehdä kylvöjä maltillisesti. Minulla on hassu tapa kylvää ”varmuuden vuoksi” siemeniä niin runsaasti, että olen loppukeväästä ihan pulassa taimilaumani kanssa, kun kaikki siemenet lopulta itävätkin.

Minulla oli latva-artisokista sekä 'Green Globe' ja 'Cosse Violette' -lajikkeiden siemeniä.

Minulla oli latva-artisokista sekä ’Green Globe’ ja ’Violette de Provence’ -lajikkeiden siemeniä.

Taimikasvatuksen lisäksi starttasin tänään myös herneenversojen viljelyn, sillä sain viime viikolla PerPR Helsingin pressitilaisuudesta mukaani Nelsonin uuden versokasvatukseen tarkoitetun Microleaf-pienoiskasvihuoneen.

Microleaf minikasvihuone

Aloitin tänään myös versojen viljelyn. Ensimmäiseksi kylvin Microleaf-pienoiskasvihuoneeseen herneitä.

Peittelin kaikki kylvökseni ohuella multakerroksella ja kiikutin ne sitten kylpyhuoneeseen, jossa on lattialämmitys. Alalämmössä siementen pitäisi itää nopeasti. Kastelin mullan vasta tässä vaiheessa, sillä minulla on laiskan naisen niksi taimimullan kosteuttamiseen: Sumutinpullon sijasta käytän käsisuihkua. Säädän paineen sopivaksi ja pyyhkäisen vesisuihkulla muutaman kerran taimipottien yli. Lopuksi nostin minikasvareiden kannet paikoilleen ja toivotin siemenille kasvuiloa.

Nyt vain peukut ja varpaat pystyyn, että taimikasvatus sujuu hyvin!

 

Edit 22.2. Korjasin toisen artisokkalajikkeen nimen.