Kasvihuone pitkän kaavan mukaan, osa 2

Eilisiltana minulla menikin niin myöhään tomaatin taimia kouliessa, että sain tämän kierrätyskasvihuoneeni vaiheista kertovan päivityksen vasta tänään valmiiksi.

Tänään teemana ovat kierrätyskasvihuoneeni materiaalit eli perustukset, hirret, laudat, ikkunat ja ovet.  Viimeksihän kerroin kasvihuoneen rakennuspaikasta sekä rakentamisesta ja sen vaikeudesta . Päivitys siitä löytyy täältä.

Kasvihuoneen kierrätysmateriaalit olivatkin yksi merkittävä syy, miksi rakentamisesta tuli vähän hankalaa. Jokainen voi arvata, kuinka paljon lisätyötä aiheutui siitä, että kasvihuone päätettiin rakentaa vanhan, täysin kierossa olevan piharakennuksen kylkeen, kieroista vanhoista hirsistä ja muista elämää nähneistä aineksista. Oikeastaan vain kasvihuoneen harkkotiilistä ja betonista valetut perustukset ja katon valokate ovat uudet.

kierrätyskasvihuoneeni pottimaalta

Haluan puutavaran harmaantuvan, että kasvihuone istuisi kauniisti vanhaan miljööseen.

Kierrätyskasvihuoneeni kierrätysainekset

kierrätyskasvihuoneeni hirret

Hirsien muokkaamisessa tarvittiin sekä moottorisahaa että kirvestä.

Hirret ovat isäni sieltä täältä vanhojen rakennusten purkutyömailta haalimia. Hankalinta oli löytää niin pitkiä hirrenpätkiä, että niissä riittäisi mittaa kattotuoleiksi. En halunnut hirsille mitään pintakäsittelyä, sillä pidän niiden harmaantuneesta pinnasta. Käytännön kannalta jonkinlainen pintakäsittely voisi kyllä helpottaa huoneen siivousta.

Laudat ovat osittain purkulautaa tai muuten kierrätettyä, mutta esimerkiksi vanhan piharakennuksen kasvihuoneen puoleisen seinän uudelleenlaudoituksessa käytimme uutta lautaa.

Maalasimme seinän punamultamaalilla, jotta uusien ja vanhojen lautojen eroa ei enää huomaisi. Vanhat, auringossa ties kuinka monta vuosikymmentä kuivuneet seinälaudat imivät maalia aivan uskomattomat määrät. Kasvihuoneen ulkoseinille tehdyt lautalistat saavat harmaantua hirsien värisiksi itsestään.

Lasit ovat peräisin Parikkalan keskustasta puretusta kirjakaupasta. Kierrätystavarahaukka isäni sattui olemaan oikeaan aikaan paikalla kyselemässä niiden perään. Ikkunanpokat ovat muuten ihan hyvässä kunnossa, mutta niiden maali hilseilee. Olisi varmasti ollut helpompi maalata pokat ennen kasvihuoneen rakentamista, mutta ehtiihän ne ehkä joskus myöhemminkin.

Viisi kasvihuoneen ikkunoista avattavaa mallia. Niihin on myös asennettu vahapatruunalla toimivat automaattiavaajat. Lämmössä laajene vaha työntää ikkunan raolleen, ettei huoneen lämpötila pääse kohoamaan haitallisen korkeaksi. Kun lämpötila viilenee, ikkunat vetäytyvät kiinni itsekseen.

Ovet ovat oikeasti kaksi korkeaa ja kapeaa ikkunaa, jotka isäni on hankkinut vuosia sitten Hyvinkään vanhan villatehtaan remonttityömaalta. Ikkunaparista tuli sopivan leveät pariovet, kun niiden pokien ympärille kiinnitettiin kakkoskakkosta.

Mieheni kekkasi, että kasvihuoneen ja piharakennuksen välillä olisi kätevää olla ovi, jonka ansiosta työkaluja ja muita tarveaineita olisi helppo hakea piharakennuksesta. Niinpä kasvihuoneen ja piharakennuksen väliin puhkaistiin rakennusvaiheessa oviaukko.

Oveksi löysimme vanhan oven piharakennuksen lattian alta. Seinään puhkaistu ikkuna-aukko antaa valoa muuten hämärään piharakennukseen.

kierrätyskasvihuoneeni kasvimaalta

Kasvihuoneen ikkunanpokat kaipaavat vielä uutta maalia.

kierrätyskasvihuoneeni ovi

Viime kesänä maalasin sekä kasvihuoneen takaseinän pöytätason etuseinän että ovet harmaanvihreiksi.

Seuraavana sunnuntaina kirjoittelen kierrätyskasvihuoneeni sisustuksesta.

Viikonlopputarhurin linkkilauantai

linkkiä kukkakimppu haalistuneissa sävyissä

Tässä taannoisilta Tukholman puutarhamessuilta löytyneessä viikonloppukimpussa on ihana sävymaailma.

Heippa taas pienen tauon jälkeen! Minulla on ollut viimeiset kaksi viikkoa niin kiireistä hulinaa päivätöiden parissa, että en ole löytänyt aikaa edes blogin päivittämiselle. Tässä kuitenkin taas tulee 10 linkkiä aiheisiin, jotka ovat ilahduttaneet ja innostaneet minua tällä viikolla. Mikä niistä on sinun suosikkisi?

 1. Aidot kukkaverhot Sweet Paulin ohjeilla
 2. Kahvia kasveille
 3. Kurkistusaukko uteliaalle koiranaapurille
 4. Zeniläistä haravointia
 5. Kaupunkiviljelyn suosio vain kasvaa
 6. Syötävä kaupunki -haaste
 7. Kauniisti kotimaisen Suomi kukkii -tempaus
 8. Birdlife Suomen Opi tuntemaan -sarja lintujen tunnistamisen opetteluun
 9. Mehikasvikilpikonnan teko-ohjeet
 10. Dokumentti tutkimusmatkailija Marianne Northista

Huomiseen! Silloin jatkuu vihdoin jo aiemmin lupailemani sarja kasvihuoneeni rakennusvaiheista.

Minä lähden nyt jatkamaan kevätkylvöjä kuistille!

Viikonlopputarhurin linkkilauantai

Hei taas!

Linkkilauantaissa tarjoilen tänään esimerkiksi monenlaisia kukkaisia juttuja. Tuon linkkilistalla ensimmäisenä komeilevan vuoden pelargonin näin ihan tuoreeltaan livenä torstaina visiitilläni Tukholman puutarhamessuille. En ihastunut siihen kuitenkaan niin kovasti, että olisin halunnut hankkia kasvin itselleni, mutta muita pelakuita kyllä mukaani matkalta tarttui.

Tästä pääset lukemaan postaukseni messujen ideaparvekkeista. Palaan messutuliaisiin blogissa vielä lähiaikoina. Tässä vielä kuva lisää messuparvekkeilta.

 1. ’Kronprinsesse Mary’ on vuoden pelargoni Ruotsissa
 2. Volke Kraft koristelee puun 10 000 pääsiäismunalla 
 3. Erikoisen muotoiset hedelmät ovat muotia Japanissa
 4. Muuttolintujen tunnistusvisa
 5. Kukkakuvioilla koristeltu kylä Puolassa
 6. Kukkakuvioiset portaat Belgiassa
 7. Francoise Weeksin kukkataidetta
 8. Hyvää tekevä metsäkylpy
 9. Taiteilija Spencer Byles tekee teoksensa metsään
 10. Live-kamerat luonnossa

Huomiseen! Silloin muuten jatkuu taas sarja kasvihuoneeni rakennusvaiheista!