Puutarhamatkamuisto Villa Tarantosta

Näin sydäntalvella vaikuttaa välillä siltä, että kevät ja kesä ovat vielä mahdottoman pitkän matkan takana. Mustavalkoista, pöpperöistä maisemaa katsellessa tuntuu melkein uskomattomalta, että muutaman kuukauden päästä se voisi näyttää aivan toiselta, kun lumi sulaa ja ankarat talven sävyt vaihtuvat hempeisiin ja heleisiin pastelleihin. Kuten huomaatte, minulla on juuri nyt kamala ikävä kukkia ja värejä!

Ikävää karkottaakseni kävin läpi viime kesän matkakuvia Italiasta ja huomasin, että minähän en ole vielä tehnyt päivitystä upeasta Villa Taranton puutarhasta, joten:

Tervetuloa nojatuolimatkalle keskelle kesää ja nauttimaan väripurskauksista!

Villa Taranto

Villa Taranton näkymät ovat paikoin kuin unesta.

Villa Taranton puutarha sijaitsee idyllisellä paikalla Pallanzassa Maggiorejärven rannalla.  Sen taustalla kohoavat Alppien lumihuiput. Me matkustimme puutarhaan heinäkuussa reittialuksella Stresan kaupungista. Puutarhalla on järven reittiliikenteessä kätevästi oma pysäkkinsä, Villa Taranto. Laiturilta on vain lyhyt kävelymatka puutarhan sisäänkäynnin luokse.

Maisemaa

Puutarhassa ihastuttavat myös monet näyttävät vesiaiheet: suihkulähteet, vesiputoukset ja lammet.

Villa Taranto on kapteeni Neil McEacharnin elämäntyö. Hän aloitti englantilaistyylisen puutarhansa rakentamisen vuonna 1931. Kuulemma paikka muistutti häntä kotiseudustaan Skotlannissa.

Hieman hämmentävästi McEacharnin kerrotaan lausuneen: “A beautiful garden does not need to be big, but it should be the realization of one’s dream, even though it is only a couple of square metres large and it is situated on a balcony”. Puutarhassa kulkiessa käy kyllä nopeasti ilmi, että vaikka puutarhan ei McEacharnin mielestä ehkä tarvinnutkaan olla suuren suuri, niin hänen oma puutarhansa kyllä oli val-ta-va.

Paremmin kapteeni tuntuu toteuttaneen ajatustaan siitä, että puutarhassa pitäisi toteuttaa omia unelmiaan. Monet puutarhan näkymistä ovat todellakin suoraan haaveiden maailmasta.

Villa Taranto

Lumihuippuvuoret ovat unelmapuutarhalle täydellinen tausta.

Villa Taranton puutarha avattiin yleisölle jo 1950-luvulla. Oikeastaan olisi syytä puhua Villa Taranton puutarhoista, koska kokonaisuuteen kuuluu useita erilaisia puutarhoja lummelammista ja säntillisistä tapetti-istutuksista luontoa jäljitteleviin kukkalaaksoihin ja mahtipontisiin suihkulähteisiin.

Kasvilajeja on tuhatpäin, joukossa myös monia harvinaisia herkkuja. Niistä jäivät mieleeni esimerkiksi nenäliinapuu (Davidia involucrata) ja jättilumpeet  sekä kattava kokoelma erilaisia puusaniaisia ja japaninvaahteroita. Japaninvaahteralajikkeiden ryhmässä kasvoivat myös paikan omat nimikkolajikkeet ’McEacharn’ ja ’Villa Taranto’.

Hortensiat

Heinäkuussa hortensiat kukkivat upeasti.

Aaloeita

Aaloeita

Japaninvaahteroita

Japaninvaahteroita

Kaktuksia

Kaktuksia ja opuntioita

Muotopuutarha

Villa Taranton puutarhassa vuorottelevat geometriset muotopuutarhat ja luonnonmukaiset alueet.

McEarharn kuoli vuonna 1964. Hänet on haudattu keskelle puutarhaa rakennettuun kappeliin, jonka ikkunoita koristavat hienot lasimaalaukset – tietysti kasviaiheiset.

Kappelia ympäröi tyylikäs perennatarha.

Kappelia ympäröi tyylikäs perennatarha.

Terassipuutarha

Terassipuutarhan näkymät olivat huikeat!

Terassipuutarha on yksi Villa Taranton kohokohta. Siellä vuorottelevat värikkäät suorakaiteen muotoiset istutukset ja lapsiaiheisten patsaiden kruunaamat vesialtaat.

IMG_0738

Terassipuutarhan isojen vesialtaiden lähellä oli myös pieni kahvila.

Läheisen lootuslammen muodot ovat vapaammalla kädellä vedetyt. Koko suuri, aaltoilevareunainen vesialue on lootuskasvustojen peitossa.

IMG_0762

Lootuslampi

Lootusten ja jättiläislumpeiden lisäksi Villa Taranton vesiaiheissa kasvaa on myös huikea määrä lumpeita.

IMG_0808

Onneksi suuri osa niistä oli vierailumme aikaan kukassa!

Heinäkuussa alkoivat avautua myös Villa Taranton valtavan daaliakokoelman ensimmäiset kukat. Näistä daalioista voit lukea lisää aiemmasta päivityksestäni täällä.
IMG_0807

Villa Taranton puutarha on avoinna taas maaliskuun puolivälistä lähtien!

 

 

 

 

Siemeninventaario käynnissä!

chilit

Järjestelin siemenpussit kylvöaikataulun mukaan. Latva-artisokan ja chilien siemenet pääsevät ensimmäisenä multaan.

Oikein hyvää uutta viljelyvuotta!

Täällä on meneillään siemenvarastojen inventaario. Kaivoin pitkästä aikaa esille siemenlaatikkoni ja levittelin ruokapöytämme täyteen kutkuttavasti kahisevia ja rapisevia pussukoitani. Minun täytyy päästä selville, mitä kaikkea minulla jo on, ennen kuin alan selata tositarkoituksella uutukaisia siemenluetteloita.

Tunnustan kyllä, että Hyötykasviyhdistyksen järkälettä olen kyllä jo varovasti silmäillyt, mutta sitähän ei lasketa, sillä en ole tehnyt tuohonkaan siemenluetteloon vielä mitään merkintöjä.

siemenii

Siemenvarastojani järjestellessäni huomaan nopeasti, että voin hypätä siemenluetteloita lukiessani kokonaan ainakin tomaattien, lehtikaalien ja kurpitsojen yli. Itse asiassa varsinkin erilaisten kurpitsojen siemeniä näyttää olevan niin runsaasti (hupsista vaan, olen onnistunut haalimaan niitä yli kaksikymmentä lajiketta), että pärjään näillä varastoilla helposti vielä ensi vuodenkin.

Onneksi sovin jo ystäväni kanssa jokakeväisen siemenvaihtopäivän, joten pääsen eroon ainakin joistakin ylimääräisistä siemenistä – ja saan tilalle joitakin aivan uusia!

Järjestin lopuksi siemenpussini kylvöaikataulun mukaan niin, että esikasvatettavat vihannekset ja kesäkukat kuten tuoksuherneet ja samettikukat ovat yhdessä nipussa, suoraan kasvimaalle kylvettävät vihannekset ja kylvökukat ovat toisessa puntissa ja perennat kolmannessa kasassa.  Päällimmäisinä esikasvatettavien siementen läjässä ovat latva-artisokat ja chilit, seuraavaksi tulevat tomaatit ja munakoisot.

Ensimmäiset siemenet taitavat päästä kylvöpotteihin jo tulevalla viikolla. Oletko sinä jo avannut kylvökauden?

 

 

Joulukalenterin 24. luukku

amaryllis

En voi kuin ihailla  ’Flaming Striped’ -amaryllikseni ajoitusta! Se on täydellinen! Kolmesta kukkavarresta kahden nuput alkoivat avautua eilen, ja tänään ne olivat jo apposen auki. Kukkien väritys muistuttaa raikasta piparminttukaramellia.

Kukka on juhla-asussaan nyt aattona, mutta saa nähdä kuinka kauan kukinta kestää. Meillä on nimittäin nyt aika lämmintä, kun leivinuunia on lämmitetty kahtena päivänä peräkkäin jouluruokien valmistamiseksi. Viimeisenä arinalla on hautumassa itse kasvatetuista potuista tehty perunalaatikko, jota ryhdymme pian maistelemaan muiden joulupöydän antimien lisäksi.

Oikein hyvää joulua!