Lempijuttuja Alvar Aallolta

Yksi kotimme käytetyimmistä huonekaluista vuosien varrella taitaa olla Alvar Aallon suunnittelema klassikko Jakkara 60. Lapsuudenkodissani oli niitä useita ja sieltä on tämäkin yksilö kulkeutunut meille. Parasta tässä jakkarassa on sen monikäyttöisyys: se soveltuu yhtä hyvin istuimeksi kuin pieneksi sivupöydäksi mihin tahansa huoneeseen. Käytämme jakkaraa usein vierasvarana, kun pöytään tarvitaan lisää istumapaikkoja. Viikonloppuna raahaan sen aamuisin nojatuolin viereen apupöydäksi kaffikuppia varten.

Kolmijalkainen versio on hiukan kiikkerä, joten lapsiperheeseen saattaa sopia nelijalkainen versio paremmin. Mutta kyllä kolmijalkaiseen tottuu, eikä meillä ole sattunut sen kanssa vahinkoja.

Ruokapöydälläkin on tällä hetkellä Aallon tuotantoa: asettelin neilikat Aalto-maljakkoon. Ja ”kuvausassistentti” ryntäsi taas heti paikalle. Pehmis-kissa pitää vedestä tosi paljon; aina pitää päästä tassulla sorkkimaan hanoja tai vesikippoja.

Löytyykö teidän kodista nämä samat Aallon klassikot? Veikkaisin, että Aalto-maljakko löytyy aika monelta…

 

Translation: One of our most used piece of furniture is Jakkara 60 designed by Alvar Aalto. It can be used as a stool as well as a small side-table. Another piece designed by Aalto is the Aalto vase on the dining room table. These are both timeless Finnish design classics.

Kommentit
 1. 1

  Eikka sanoo

  2x jakkara neljällä jalalla, pöytä, kaksi 66 tuolia, ritiläpenkkiä, jalkalamppu ja se maljakko.. Kaikki ollut vuosia ja kestää vielä vuosia.. Tykkään!

  • 1.1

   Sama sanoo

   Ja ottaisin vielä tarjoiluvaunun mutta hinnat kirii vaan ylöspäin vuosi vuodelta

   • 1.1.1

    sanoo

    Meidänkin perheessä on Artekin huonekalut kulkeneet jo vuosia (80-luvulta saakka) ja hyvin kestää vielä. 🙂 Vanhemmillani on se tarjoiluvaunukin.

 2. 2

  sanoo

  Täältäkin löytyy Aaltoa monessa muodossa. On suorakaide sohvapöytä, pyöreä ruokapöytä ja 66 tuoleja valkoisella laminaatillalla. Lisäksi on pari 66 tuolia täysin valkoisena.
  Myös monta erikokoista aaltomaljakkoa ja maljaa löytyy sekä Siena kankainen verho sekä pöytäliina.

  Mies haaveilee A330S- valaisimesta ja minä itse tankkituolista sekä tarjoiluvaunusta. 🙂

 3. 3

  Liz sanoo

  Aalto-maljasta haluaisin itselleni sellaisen pienehkön matalareunaisen version, mutta sen hankkiminen odottaa vielä. Jakkaraakaan meillä ei ole, mutta ruokapöydän ympärillä on puolitusinaa 66:ta, eteisessä pari 403:a ja makuuhuoneessa ritiläpenkki 153B. 🙂 Säilyttävät kauneutensa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

  • 3.1

   sanoo

   Ne ritiläpenkit ovat upeita ja tosi monikäyttöisiä. Semmoinen sopisi hyvin meidän olkkarin ikkunan eteen…hmmm…. 😉

 4. 4

  sanoo

  Täältäkin löytyy monta aaltoa :). Teräsvati uusimpana. Aalto maljakko sekä monta kynttilälyhtyä ja ritiläpenkki. Valaisimista olen haaveillut..

  • 4.1

   anna-liisa sanoo

   Munsta teräsvati tai kynttilälyhdyt eivät ole todellakaan aaltoa, eihän Alvar ole niitä suunnitellut! Vaan ne ovat iittalan väännöksiä (väärennöksiä melkein) oikeista aalloista ja tehty ihan vaan myydäkseen, ahneudessaan, ja ne ovat mun mielestäni infloineet aallon tuotantoa (ihan niin kuin om marimekkokin tehnyt tekemällä periaatteessaihan hyvästä alkuperäisestä unikosta jos jonkinlaisia väännöksiä väreissä ja mittasuhteissa ja tuotteissa – kyllästämällä kuluttajan niin, ettei todellakaan halua mitään unikkoa mihinkään). Aidoista, alkuperäisistä aalloista toki tykkään itsekin ja kotoa löytyykin monen monta.

   • 4.1.1

    sanoo

    Mietinkin eilen et onko ne muka aaltoa ja piti ihan googlata, ennen kuin kommentoin :). Harmi tuollainen. Itselläkin ne kaikki lahjaksi saatua ja eipä tulisi muuten ostettua.

    • 4.1.1.1

     sanoo

     Minustakin on vähän harmi jos jokin idea tuotteistetaan liian pitkälle. Silloin siitä menee jo maku. :/

 5. 5

  sanoo

  Meiltä löytyy Aaltoa vain maljakoissa, mutta niitä on sitten ihan minikokoisesta suurimpaan. Pääasiassa ovat lahjaksi saatuja, mutta tykkään kyllä kovasti. Ja ovat monikäyttöisiä – viime jouluna laitoin haudutetut juurekset tarjolle isossa Aalto-maljakossa : )

  • 5.1

   sanoo

   Kuulostaapas kivalta idealta laittaa juurekset tarjolle Aalto-maljakkoon. 🙂
   Meilläkin on niitä maljakoita monessa koossa – pitäisikin enemmän soveltaa niiden käyttöä.

  • 5.2

   sanoo

   Mekin käytämme Aallon maljakoita ja maljoja paljon tarjoilussa. Salaatti näyttää myös hyvältä maljakkoon tehtynä. 🙂

 6. 6

  manteli sanoo

  Aaltoa löytyy ja kaikki on kirppiksiltä hankittu tai saatu. Eteisessä on tällä hetkellä pitkä naulakko, 69 tuoli ja vähän harvinaisempi, tiikkiviilutettu jatkopöytä. Jakkaroita löytyy kolmi- ja nelijalkaisena, lisäksi on käsinojallinen 403 ”hallituoli”, pari lyhyempää naulakkoa ja seinähyllyjä. Ritiläpenkki, aaltomaljakko ja kolme valkoista puutarhatuolia, ovat perittyjä. Lasiesineissä aaltomaljakon lisäksi vielä signeerattu valkoinen lasilautanen, sekin kirppikseltä löytynyt. Ostohinnoiltaan kaikki ovat olleet todella edullisia 1€ – 40€, tosin kunnostettavaakin on joissain ollut. Uutena on saatu ainoastaan teräksinen aaltomaljakon muotoa jäljittelevä vati, joka on pinnoiltaan niin uusi ja tyyliltään niin erilainen, ettei sovi meille ollenkaan. Se onkin pakattu varastoon odottamaan aikaa parempaa 🙂

 7. 7

  sanoo

  Meiltä löytyy kanssa kirkas aaltovaasi, tuossa koossa ja pienempänä, ei huonekaluja. Kuvausassistentti on hurjan suloinen :). Musta tuntuu, että kissat rakastavat aina vettä – niin kauan kunnes joutuvat sinne kaulaansa myöten ;).

  • 7.1

   sanoo

   Meidän vanhempi kisu ei enää välitä vedestä samalla tavalla kuin Pehmis. Ehkä tuolle pienelle on kaikki vielä niin uutta ja ihmeellistä. 🙂

 8. 8

  Mape sanoo

  Jakkara (4 kpl) löytyy meiltäkin, tosin nelijalkaisena, samoin Aaltovaaseja parikin kappaletta. Tarjoiluvaunu 901 on unelmissani…

 9. 9

  sanoo

  Aaltovaasi, tottakai! 🙂
  Jakkaroita meillä ei ole, mutta muutama selkänojallinen pikkutuoli (69) ja satulavyönojatuolit (406). Tuolit on tulleet meille kirpparin kautta julkistilakäytöstä ja nojatuolit lapsuudenkotoa. Hyvin on kestäneet aikaa!

  • 9.1

   sanoo

   Meilläkin on kaikki Aallon huonekalut peräisin 80-luvulta ja hyvin kestää. Tulevaisuuden antiikkia. 😉

  • 10.1

   sanoo

   Eläimet tuovat kotoisuutta valokuviin, joten jos kisu siihen tupsahtaa, niin en heti ole hätistämässä pois. 🙂

 10. 11

  nalle sanoo

  Käytettynä olen ostanut pyöreän pöydän ja siihen yksitellen 69-tuoleja. Kolmijalkajakkara löytyy punaisena sekä yo-lahjaksi aikoinaan saatu kirkas Aalto vaadi.

  • 11.1

   sanoo

   Varmaan aika moni on saanut yo-lahjaksi tai häälahjaksi Aalto-vaaseja…? Oikein suomalaiskotien klassikko. 🙂

 11. 13

  JohannaS sanoo

  Meiltä ei löydy muuta Aaltoa kuin Aalto-maljakoita. Niitä onkin kertynyt 16 kpl. Olen rajannut keräilyn siihen isoimpaan 160mm kokoon, ettei aivan levähdä tuo keräily. Muutama poikkeus on 140mm puumuottiin puhallettujen vuosimaljakoiden muodossa sekä yksi korkea. Ja myös sellainen ameebamainen vati leveillä reunoilla löytyy. Ensimmäisen Aalto- maljakkoni olen ostanut 20 vuotta sitten 🙂
  Terkuin JohannaS

 12. 14

  Niitty sanoo

  Sukunimi velvoittaa ja meillä löytyy 2 nojatuolia ja ruokapöydät tuolit, jotka ovat menossa korjaamoon, satulat ovat vähän… huonossa hapessa. Aalto-maljakkoja on eri värejä ja kokoja reippaasti yli 10, muutama huippuarvokas ja muutama pienempi.

  Lisää vois ottaa pilvin pimein, kunhan lompakko vaan antais myöten.

  • 14.1

   sanoo

   Meilläkin on välillä olleet ne satulavyönojatuolit (tällä hetkellä ne ovat vanhempieni kodissa). Meidänkin pitäisi kunnostaa niitä jo hiukan, sillä toinen käsinoja irtoaa välillä.

 13. 15

  tikako sanoo

  Meiltä löytyy Aalto-maljakoita, mutta suuremmat Aalto-aarteet on vielä hankintalistalla. Erityisesti mustista baarituoleita haaveilen.
  Ja täältä löytyy muuten myös vesihullu kissatyttö 🙂 tykkää katsella sekä juoda vettä. Viime kesänä oltiin huolissaan kun kissa katosi pariksi viikoksi, mutta naapuri osasi kertoa, että joen rannassa se oleilee. Oli ressukka tainnut lumoutua siitä valtavasta vesimäärästä…

  • 15.1

   sanoo

   Onneksi teidän kisu löytyi! Meidän Pehmistä ei haittaa edes se, että hän vähän kastuu joskus lavuaarissa. Ihan höpö kissa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *