Näkökulma käsityöläisyyteen

Ehkä muistattekin, että meidän pienessä sisustusbloggaajaporukassa kiertää kuukausittaiset teemahaasteet. Lokakuun aiheen antoi herttainen Idis ja interiööri -blogin Tanja. Evästys kuuluu seuraavasti:

”Mitä käsityöläisyys sinulle merkitsee? Näkyvätkö erilaiset kädentaidot mahdollisesti sisustuksessasi / kodissasi ja miten? Onko jotain taitoja, joita haluaisit itsekin oppia tai oletko jo käsityöläinen?”

Noh, kuten Kolme asiaa -postauksessa hiljattain totesin, en ole kovin taitava käsityöläinen mitä tulee kutomiseen tai virkkaamiseen. En siis ole mikään käsityöihminen, mutta se ei tarkoita sitä etteikö käsityöläisyys näkyisi meidän kodin sisustuksessa. Kodin sisustusta täydentää nimittäin muutamat käsintehdyt jutut siellä täällä. Tekijät ovat huomattavasti taitavampia kuin minä.

mh_ovella

aidin_kirjoma_tyyny

Yksi esimerkki on tämä meidän äidin kirjoma tyyny. Se on minusta todella hieno ja tuo kivasti väriä ja persoonallisuutta kodin sisustukseen. Ei ole olemassa toista juuri samanlaista tyynyä (vaikka siskollani on saman tyyppinen kyllä).

Vieressä muuten Svenskt Tennin norsukankaasta itse-ompelemani tyynynpäällinen – nuo minun ompelemat tyynyt eivät siedä lähempää tarkastelua. Jotain pieniä juttuja olen siis kyllä ommellut meidän kotiin, mutta sen näköisiä ovatkin sitten, heh heh.

linum_luonnonlaheista-9095

marimekko_kevat31

Toinen käsityölempparini meidän kotona on kuvissa näkyvä villainen viltti, jonka anoppini on kutonut. Se on aivan ihana ja saankin siitä usein kyselyitä sähköpostiini. Meillä on myös anopin neulomia villaisia tyynynpäällisiä, jotka kaivetaan aina joulu-talvikaudella esille – kohta on senkin aika. Hän on virkannut myös säilytyskoreja ja nekin ovat ahkerassa käytössä meillä.

Arvostan käsityötaitoja suuresti ja minusta on aivan ihanaa, että olen saanut omaan kotiini läheisten itse valmistamia juttuja. Itse en nauti käsitöiden tekemisestä, mutta tykkään kyllä suunnitella. Yhdessä Mankun kanssa olemmekin jotain ideoitani toteuttaneetkin (kuten terassisohvan ja –pöydät), mutta ne kuuluvat nikkaroinnin piiriin ja se onkin ihan toinen stoori…

Minusta käsityötaitoja kannattaa ehdottomasti hyödyntää oman kodin sisustuksessa. Sillä tavoin saa oman näköistä ilmettä kotiin ja onhan sellaisilla tuotteilla aivan mittaamaton tunnearvokin. Käsityöt voivat olla tosi tyylikkäitä ja minusta kannattaisikin unohtaa ennakkoluulot itseväkerretyistä, vanhahtavan tyylisistä käsitöistä. Nykyisin on niin upeita malleja ja ohjeita saatavilla!

Ovatko käsityöt osa sinun kotisi sisustusta?


Translation: Some hand-made textiles in my home. My mum likes to embroider pillow covers. Each pillow cover is different and she makes up the patterns in her mind. The other hand-made textile in this example is the quilt knitted by my mother-in-law.

Sisustusuutiset 42/2016

Syysloma lähenee loppuaan ja ajattelinkin koota tämän viikon sisustusuutiset heti aamutuimaan, jotta jää loppupäivä aikaa puuhastella. Täytyisi käydä vähän haravoimassa pihaa ja järjestää eteisen vaatehuone. Siinäpä suunnitelmaa tälle päivälle. Mutta ensin uppoudutaan sisustusuutuuksiin.

varpu_harmaa_700x560px

Photo: Pentik

Kotimainen Pentik on julkaissut joulukuvaston ja esittelee sitä myötä joulumallistoaan. Tyyli on tuttua Pentikille ominaista kukkakuosia ja keramiikkaa. Tänä jouluna Pentikin suunnittelijat ovat luoneet neljä uutuuskuosia: Aatto, Amaryllis, Loiste ja Varpu. Lisäksi punasävyinen Omenapuu jatkaa joulun mallistossa. Kuvastoa pääset selailemaan tästä.

domus_205631-61669-65228663

Photo: Domus

Domus keittiöt aloittavat virtuaalikeittiöesittelyt. Vuoden 2016 aikana Domus on valmistautunut tulevaan teknologiauudistukseen mallintamalla keväällä lanseeratun Muoto by Domus -keittiömalliston virtuaalikeittiöksi. Toteutus tapahtuu suomalaisen yhteistyökumppanin, VRethink:n avulla.

– Esittelemme ensimmäisen virtuaalikeittiömme Omakoti-messuilla Vantaalla 28.-30.10., jonka jälkeen kehitämme ja laajennamme virtuaalikeittiömme mallistoa pidemmälle. Haluamme olla asiassa edelläkävijöitä ja hyödyntää nykytekniikan tuomia kiinnostavia mahdollisuuksia, Domus Yhtiöt Oy:n markkinointipäällikkö Sonja Arohonka kertoo.

Virtuaalikeittiön avulla kuluttaja pääsee paremmin visualisoimaan mm. värien vaikutuksen keittiökokonaisuuteen ja havainnoimaan ergonomisuutta, esim. uunin sijoittelun vaikutuksesta ergonomiaan. Kokemus on täysin uudentyyppinen, kun voit fyysisesti kävellen liikkua virtuaalikeittiössä. Virtuaalikeittiössä on mahdollista avata ja sulkea laatikoita sekä kodinkoneita, aivan kuten oikeassa elämässä.


202794-540857-63634188

Photo: Patricia Urquiola

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö on päättänyt jakaa taiteilijapariskunnan muistoa juhlistavan kansainvälisen muotoilupalkinnon joka kolmas vuosi. Ensimmäisen palkinnon nimeäjinä ovat säätiön pyynnöstä toimineet muotoilijat Harri Koskinen ja Ilkka Suppanen. Koskisen ja Suppasen valinta palkinnon saajaksi on espanjalainen, pääasiassa Italiasta käsin toimiva Patricia Urquiola.

Patricia Urquiola on yksi tämän hetken merkittävimpiä suunnittelijoita, jonka asiakkaina ovat olleet käytännössä lähes kaikki merkittävimmät designyritykset. Hän on italiaisen Cassinan taiteellinen johtaja. Urquiolan tuotantoon kuuluu huonekaluja, esineistöä ja kankaita. Dezeen-lehti on kuvaillut hänen tyyliään ”lämpimäksi ja maskuliiniseksi”. Lisäksi Urquiola on suunnitellut useita näyttely- ja messuosastoja, myymäläsisustuksia ja hotellikonsepteja.

Tapio Wirkkala Rut Bryk -palkinto on kunnianosoitus korkeatasoiselle, uutta suunnitteluajattelua kehittävälle ammattitaidolle, materiaaliselle osaamiselle ja perinteisen tekemisen ymmärrykselle. Palkintona jaetaan Tapio Wirkkalan suunnitelman mukaan toteutettu pienoisveistos, joka on tehty säätiölle lahjoitetusta alkuperäisestä ns. rytmivanerista.

Patricia Urquiolan haastattelun voit lukea meillakotona.fi:n artikkelista.

tea-towels_hook1_low

Photo: Design Letters

Tanskalaisen Design Lettersin valikoima laajenee uusilla keittiöpyyhkeillä sekä HOOK1-naulakolla. Puuvillasta valmistettuja, 50×70 cm kokoisia keittiöpyyhkeitä saa kahdessa eri kuosissa: ”Flowers by AJ” ja ”AJ vintage ABC”.

fritz_hansn_ikebana_bowl

fritzhansen_objects_aw16

Photos: Fritz Hansen

Fritz Hansen laajentaa Objects-kokoelmaa uusilla Cecilie Manzin ja aiayu:n suunnittelemilla tuotteilla. Uutuuksiin kuuluu mm. Japanin Setossa valmistettuja uniikkeja kulhoja ja kippoja, pouffeja, joissa yhdistyy Poul Kjærholmin huonekaluissa käytetty canvas-kangas sekä Kvadratin villakangas, sekä tanskalaisen designyrityksen aiayu:n suunnittelemia koristetyynyjä. Jaime Hayonin suunnittelemasta Ikebana-maljakosta lanseerataan mini-versio. Lisäksi mallistoon kuuluu Arne Jacobsenin suunnittelema Dot-jakkara sekä seiskatuoleihin sopivat nahkaiset istuintyynyt. Uutuudet saapuvat jälleenmyyjille marraskuussa.


Translation: Interior design news of the week. Finnish Pentik have released their Christmas catalogue. / Domus starts displaying virtual kitchens. / Patricia Urquiola won the first Tapio Wirkkala Rut Bryk design prize. / Design Letters release new kitchen towels. / The Objects collection by Fritz Hansen will expand with new products designed by Cecilie Manz and aiayu.

Seuraavaksi sisustellaan viininpunaisella

Viimeisen parin vuoden aikana olemme saaneet nähdä sisustushurahduksen tummansiniseen ja vihreään. Tänä syksynä ruskea on noussut vahvaksi trendiksi (”Ruskea tulee taas”). Sen parina näkyy nyt tosi paljon myös viininpunaista, burgundya. Vai johtuuko viininpunaisen suosio vain siitä, että tuo sävy sopii niin hyvin syksyyn?

ikea-dreamy-living-room

ikea-fall-details

marimekko_2016_autumn0809

fiora-krukke-h500-bordeaux-vase-pink

l_broste_aw16_0591

l_broste_aw16_0829

l_broste_aw16_0452

Viininpunaiset seinät näyttävät kauniilta ainakin kuvissa. Omaan kotiin sävy tuntuu vähän vieraalta, mutta ihan hyvin voisin ujuttaa viininpunaista sisustukseen pieninä ripauksina. Koristetyynyissä, kattauksessa ja petaustekstiileissä sävy olisi hyvin tervetullut meidänkin kotiin.

Tuntuu, että joka paikassa julistetaan sitä, että värit ovat palanneet sisustustrendien aallonharjalle. Valkoiset kodit ovat niin ”out”. Minua vähän huvittaa tuon tyyppiset kärjistykset. Tärkeintähän on, että jokainen sisustaa kotiaan niin kuin parhaaksi katsoo. Seuraan kyllä sisustustrendejä mielenkiinnolla ja olen sitä mieltä, että niihin pitää suhtautua kevyesti. Sisustamisen pitää olla rentoa, eikä trendianalyyseja pidä ottaa liian vakavasti. Sekin on minusta ihan ok, että soveltaa trendejä omassa sisustuksessa, kunhan se ei mene överiksi niin, että koko kodin sisustus muuttuu muutaman vuoden välein.

Saako viininpunainen sijaa sinun kotisi sisustuksessa?


Translation: Strong colours seem to dominate the interior trends at the moment. I think trends should not be taken too seriously: the most important thing is to decorate your home as you see best for your family. However, it is interesting to keep an eye on interior trends and wonder how you would reflect a certain trend in your own home. After seeing lot’s of blue and green, and also brown recently, in interior decoration magazines and blogs, it seems that the next trend colour is burgundy. Or is it just because it is such a good colour for autumn?

Photos: Ikea | Marimekko | Kahler | Broste Copenhagen