Tuomen oksat Kosta Bodan klassikkomaljakossa

kosta-boda-0710

Tänään on ollut melkoisen täydellinen lomapäivä. Olemme ehtineet tehdä kaikenlaista ja toisaalta ei yhtään mitään. Sopiva balanssi. Kodin kaunistukseksi kävimme napsimassa muutamat oksat maljakkoon Mankun fammon villiintyneestä puutarhasta. Mukaan tarttui omenapuun, syreenin, tuomen ja koivun oksia. Niitä olen nyt ripotellut ympäri huushollia.

kosta-boda-0685

kosta-boda-0719

Tuomen oksat pääsivät uuteen Kosta Bodalta saamaani maljakkoon*. Tämän Göran Wärffin suunnitteleman maljakon nimi on Limelight ja se tuli alunperin markkinoille 1980-luvulla. Nyt klassikkomaljakko on lanseerattu hivenen uudistuneena versiona Kosta Bodan juhlavuoden kunniaksi: ruotsalainen Kosta Boda täyttää tänä vuonna peräti 275 vuotta.

kosta-boda-0694

kosta-boda-0682

Ihastuin Limelight-maljakon pelkistettyyn muotokieleen sekä viehättäviin yksityiskohtiin. Maljakon paksun lasipohjan viimeistelee pistemäinen lasikuvio, joka heijastelee kauniisti valon osuessa siihen. Limelight on sopivan ylellinen, mutta ei kuitenkaan liian hienosteleva.

Tämä maljakko on muotoilultaan sellainen, johon on sopii monenlaiset kukkaset. Alunperin se on tarkoitettu erityisesti tulppaaneille, kun taas saman sarjan korkempi maljakko on tarkoitettu ruusuille. Mutta olen ihan varma, että meillä maljakkoon eksyy muutakin kuin tulppaaneita; kuten nyt tuomen oksia.

kosta-boda-0708

kosta-boda-0702

kosta-boda-0672

Nyt odottelen, että kaikki ympäri kotia ripottelemani oksani puhkeaisivat kukkaan. Tämä vuodenaika on ihan parasta, kun maljakon koristukset löytyvät helposti pihamaalta. Ja maljakkofriikki on iloinen, kun kauniit maljakot pääsevät tehokäyttöön ja ihailtavaksi ympäri kotia.


Translation: Limelight vase* from Kosta Boda is so lovely! It has timeless design with nice details such as the glass ”dotting” on the bottom. This time of the year is great, because you can pick branches from the garden to put into vases. These brances are from my husband’s late-grandmother’s wild garden.

*Maljakko saatu Kosta Bodalta Sisustuksen Koodin kautta / The vase is a gift from Kosta Boda

Sisusteluloma

kotikuvia-0012

Ihanaa, tästä alkaa pitkä viikonloppu vailla mitään sen kummempia suunnitelmia! Kun ajelin töistä kotiin, ajattelin että tämä voisi olla sellainen sisusteluloma: voisin pitkän viikonlopun aikana sisustaa kotiin kesäisempää ilmettä ja haluaisin viimeistellä myös terassin sisustuksen valmiiksi kesää varten.

Terassit olen jo pessyt ja terassikalusteet ovat paikoillaan. Haluaisin vielä löytää sopivan maton terassille. Mietimme myös uuden, jättikokoisen päivänvarjon hankkimista terassipurjeiden tilalle.

kotikuvia-9965

kotikuvia-9968

kotikuvia-0010

Olohuoneessa ajattelin rymsteerata ja vaihdella tekstiileitä. Ehkä käyn vihdoin valitsemassa myös verhokankaan olohuoneeseen – verhokisko on ollut asennettuna kattoon jo viime syksystä lähtien, mutta verhoja ei vielä ole. No, taidan ainakin kääntää sohvat taas toisinpäin ja vaihtaa koristetyynyjä.

kotikuvia-0014

kotikuvia-0033

Makuuhuoneessa vaihdan ainakin lakanat ja luultavasti mietin myös uudet, kesäisemmät esillepanot sängynpäädyn asetelmiin.

kotikuvia-9936

kotikuvia-0005

Lastenhuoneiden remonttia pitäisi käynnistellä valitsemalla molempiin huoneisiin maalisävyt. Näissä suunnitelmissa on tullut pieniä muutoksia matkaan, mutta voisin kirjoitella siitä ihan erikseen.

Toki aion ottaa myös rennosti. Meinaan käydä läpi viimeisimpiä sisustuslehtiä ajatuksen kanssa, sillä olen vain ehtinyt selailla niitä. Ajattelin vihdoin myös tutustua tarkemmin Helena Karihtalan Sisustajan käsikirjaan. Lukuhetken voin toivottavasti viettää terassilla – toivotaan aurinkoista viikonloppua!

Niin, eihän minulla ollut mitään viikonloppusuunnitelmia…


Translation: Random pics from our home. I have a long weekend at home and I am going to spend it by decorating our home and finishing the interior on our terrace. I also plan to catch up with my reading in regards to interior magazines and books.

Täydellinen sisustus?

Taannoisessa Sisustajan käsikirjan arvonnassa kyselin teidän mielipiteitä ihannesisustuksesta. Vastauksia oli oikein mielenkiintoista lukea ja siitä sain idean, että voisin koota teidän, blogini lukijoiden, ajatuksista yhteenvedon omaan erilliseen postaukseen. Löysin teidän vastauksista selkeästi viisi kriteeriä ihannesisustukseen. Onko tässä avaimet täydelliseen sisustukseen?

FantasticFrank_xHornsgatan 62 JH

1. Skandinaavisen selkeää ja pelkistettyä

Ylivoimaisesti eniten ihannesisustuksen kuvailtiin olevan skandinaavisen selkeä ja pelkistetty. Skandinaaviseen sisustukseen kuuluu moderni yleisilme, selkeät linjat huonekaluissa, vaaleat sävyt ja minimalistinen esillepano.

Salla: ”Selkeä skandinaavinen sisustus on mieleeni, mutta ei kuitenkaan liian pelkistetty musta-valkoinen. Myös persoonallisuutta täytyy olla mukana.”

Niina: ”Itse pidän skandinaavisesta tyylistä höystettynä persoonallisilla ja ajattomilla ratkaisuilla, värejäkin saa jonkin verran näkyä. Arvostan kotimaisuutta ja meidän taitavien suunnittelijoiden luomuksia.”

Jenna: ”Ihailen ajatonta ja skandinaavista sisustusta kuitenkin niin, että sisustus ilmentää asukkaiden mielenkiinnon kohteita. Tärkeintä sisustuksessa on että se saa kodin tuntumaan kodilta.”

M-R: ”Skandinaavinen sisustus miellyttää. Sen mutkattomuus ja selkeys. Pidän vaaleista sävyistä, mutta yhdistän niihin myös luonnon värejä ja -materiaaleja. Haluaisin kotiini kerroksellisuutta, jotta elämä näkyisi. Pelkkä uusi design on vähän tylsää.”

FantasticFrank_Sjöstaden mäklare stockholm jocke mimmi HG7 chair

2. Ajatonta

Moni piti tärkeänä kriteerinä myös ajattomuutta, joka usein nivoutuu yhteen skandinaavisuuden kanssa. Minusta ajaton sisustus voi edustaa sekä modernia linjaa että runsaanpaa ja klassisempaa sisustustyyliä.

Jenni: ”Ihailen sisustuksia, jotka kestävät aikaa, mutta näyttävät silti aina tyylikkäiltä, kodikkailta ja trendikkäiltä. Ihailen ihmisiä, jotka osaavat toteuttaa tämän keräämällä kotiinsa pikku hiljaa kauniita esineitä, luoden kerroksellisuutta ja mielenkiintoa koteihinsa. ”

Ida: ”Ihailen ajattomia skandinaavisia sisustuksia, jotka näyttävät freeseiltä vuosienkin jälkeen. 60-70-luvun tvisti ei ole koskaan pahitteeksi!”

Joonas: ”Ihailen ajatonta skandinaavista sisustusta omaperäisellä twistillä!”

Minna: ”Aikaa kestäviä, selkeä linjaisia sisustuksia, joissa arjen toiminnot on otettu hyvin huomioon.”

Päivi: ”Sisustuksessa selkeät ja harmoniset värit sekä ajattomuus! On ihana saada omistaa jotain minkä tietää kestävän aikaa”

Leena: ”Pidän ajattomista sisustuksista. Sellaisista, joissa on taidolla sekoitettu eri juttuja ja kaikki näyttää toimivan hyvin yhteen.”

Fantastic_Frank_pontonjärgatan kungsholmen stockholm livingroom diningroom window curtains eams fanatstic frank

3. Harmoonista ja vaaleaa

Suurimman osan mieleen on eniten harmoonisen vaalea värimaailma sisustuksessa. Harmaan ja beigen sävyjä yhdistettynä vaaleaan yleisilmeeseen. Toisaalta kaivattiin myös kontrasteja ja vahvoja värejä tyylikkäästi yhdistettynä kodin yleisilmeeseen

AnKa: ”Ihailen harmoonisia sisustuksia, joissa on aina joku pieni persoonallinen juttu. Värien eri vivahteiden käyttö yhdessä on aina juttu, mihin kiinnitän huomiota.”

Noora:”Tykkään valkoisen, harmaan, hiekan ja mustan, sekä vaalean puun sävyjä yhdistelevästä melko skandinaavisesta tyylistä, jossa on ripaus hotellia osta luksusta. ”

Henriikka: ”Pidän vaaleasta ja ajattomasta sisustuksesta, jota on helppo muunnella.”

Lensku: ”Ajaton ja persoonallinen skandinaavinen sisustus. Vaaleat ja hillityt värit, joita voi tehostaa tummemmilla väreillä.”

Alvhem1

4. Sekoitus uutta ja vanhaa

Hyvin tärkeänä kriteerinä onnistuneessa sisustuksessa on kommenttien perusteella kerroksellisuus, eli uuden ja vanhan yhdistely sisustuksessa. Kodin sisustuksen ei pidä näyttää siltä kuin se olisi suoraa sisustuskatalogista poimittu.

Sari: ”Rakastan sisustuksia joissa on sekoitettu uutta ja vanhaa, klassikoita ja Ikea huonekaluja, virtaviivaisia yksinkertaisia huonekaluja sekä metallisia raffeja vanhoja hyllyjä tms. Eli vastakohtia ja kontrasteja sopivissa määrin. Yksinkertainen väripaletti, jonka mausteena on käytetty pienessä määrin rohkeita väripilkkuja.”

Tuula: ”Minun ihannesisustuksestani löytyy kerroksellisuutta – sekä oman elämän varrelta että suvusta. Mikä sen mukavampaa kuin uuden elämän saanut vanha huonekalu skandinaavisen pelkistetyssä valkoisen valoisassa kodissa. Huonekalut kertovat tarinaa ja muistuttavat heistä, jotka eivät enää kuulu jokapäiväiseen elämäämme. Samalla tietty rosoisuus luo kodikkuutta.”

Aava: ”Kliseistä kyllä, tykkään sisustuksesta, jossa uusi ja vanha, arvokas ja edullinen, Artek ja Ikea yhdistyvät kodikkaaksi harmoniaksi. Väritys on neutraali ja sävyt pääosin kylmiä maanläheisiä ja mukanna ripaus mustaa, vanhaa patinoitunutta puuta, valkoista maalattua paneelia, rottinkia … Matto voi olla värikäs itämainen. Viherkasveja muutamia, seinillä tauluja, kynttilöitä, kukkia. ”

Kaija: ”Pidän selkeästä, ajattomasta sisustuksesta, jossa on ripaus vanhaa joukossa. Haaveilen laadukkaista huonekaluista, mitkä kestäisivät jopa tuleville sukupolville.”

Fantastic_Frank_Emma Jonsson Dysell_Ida Lauga

5. Rentoa tunnelmaa

Moni ihailee tanskalaisten ja ruotsalaisten sisustuksista välittyvää rentoutta. Sisustus ei saa näyttää liian harkitulta, vaan ”liian täydellistä” ilmettä olisi hyvä rikkoa sopivasti. Pellavalakanat saavat olla pikkuisen rypyssä ja torkkupeiton voi heittää rennosti sohvannurkkaan tarkan viikaamisen sijaan.

Laura: ”Ihailen sisustusta, jossa on ns. rento ote elämään. En pidä kliinisen valkoisista sisustuksista, joista puuttuu se jokin mutta toisaalta myöskään kovin kirjavat ja tummat sisustukset ei myöskään puhuttele. ”

Johanna: ”Ihailen tanskalaisen sisustuksen rentoutta ja selkeyttä.”

Meg: ”Ihailen sisustusta joka ei ole liian harkitun oloinen vaan rento ja kerroksellinen. Vaaleat harmoniset värit ja selkeät linjat ovat myös mieleeni.”

Sirpa: ”Selkeä, ajaton, rento ja tyylikäs sisustus on mieleeni! Myös kodikkuus on tärkeää! Koti on elämistä ja viihtymistä varten. Selkeään ja ajattomaan perustaan on helppo muuttaa sisustusta vuodenaikojen ja juhlapyhien mukaan.”

Saara: ”Ajattomuus ja kerroksellisuus ovat mieluisia elementtejä sisustuksessa. Ja tietynlainen rentous/vaivattomuus, kaiken ei tarvitse olla täysin tiptop.”

*

Monessa kommentissa mainittiin myös kodikkuus ja persoonallisuus. Kodin täytyy viestiä sen asukeista ja ripaus persoonallisuutta nähdään tärkeäksi. Vaikka pelkistetty skandityyli on suurimman osan mieleen, täytyy yleisilmeestä kuitenkin välittyä kodikkuus. Anniinan kommentti tiivistää monen ajatukset:

”Skandinaavinen ajaton valoisa sisustus on lähtökohdiltaan se sisustus, jota ihailen. Vielä kun siihen yhdistyy mallikkaasti trendit, industrial-henkisyys ja vanhat tavarat niin ollaan aika lähellä unelmien sisustusta. Viime aikoina olen lisäksi erityisesti ihastellut aitojen materiaalien käyttöä sisustuksessa.”

Olen aiemmin kertonutkin, että itse ihailen hyvin monenlaisia ja monentyylisiä sisustuksia. Pidän sisustuksista, joissa yhdistyvät designklassikot, DIY-luomukset sekä edullisemmat Ikea- ja kirppislöydöt. Persoonallisuus ei minusta tarkoita samaa kuin erikoinen, vaan jotain mikä viestii kodin asukkaista ja heidän mielenkiinnonkohteistaan. Trendit saavat minusta näkyä sisustuksessa sopivasti, mutta minusta on tärkeää, että sisustuksen perusta on ajaton ja suhteellisen neutraali.


Translation: A while back I asked my readers how would they describe the perfect interior. I got a lot of answers and the five most common criteria were: 1. Skandinavian style 2. Timeless design 3. Harmonious and pale colour scheme 4. Mixture of old and new 5. Coziness

Pictures: Fantastic Frank & Alvhem