Tuoksumiekkalilja

Tiedän syyllistyväni kasvien mainostamiseen. Ja teen sen taas!  Aion nimittäin kertoa suosikistani tuoksumiekkaliljasta.

Kukka tuoksuu  niin ihanasti, että haluan kasvattaa tätä miekkaliljan eli gladioluksen sukulaista joka kesä. Lisäksi kukinta jatkuu pitkälle syksyyn, usein pakkasiin asti.

tuoks7

Elokuu 2105

Tältä kasvit näyttivät viime lokakuussa.  Juuripaakut olivat muhkeat.

tuoks3

Lokakuu 2015

Kävin tänään katsomassa autotallissa olevia mukuloita, ja kuvasin yhden juuripehkon.  Tavalliset miekkaliljat ja tuoksumiekkaliljat talvehtivat  ongelmitta  viileällä lattialla. Sullon ne syksyllä varsineen päivineen paperikassiin, vien  varastoon talveksi ja otan keväällä pois.

Kuten kuvasta näkyy, poikasia on kasvatettu viime kesänä kunnon katras. Sitä paitsi haluan mukuloiden mahtuvan pariin isoon piharuukkuun. Aion hylätä pienimmät mukulat (kuulostaa tosin aika raa’alta kirjoitettuna), sillä niiden kukkimiseen kuluu aikaa.

tuoks4

Irrotan kuivuneet lehdet vasta istutusvaiheessa eli huhtikuussa. Istutan isoimmat mukulat yksitellen potteihin. Esiin työntyvä piippa on napakan ja painavan mukulan lisäksi hyvä merkki elinvoimasta. Myös tiukasti mukulan päälle asettuva kuori kertoo, että miekkalilja on välttynyt kuivumiselta.

Alla oleva kuva on viime keväältä.

tuoks2

Ja sitten päästäänkin taas mukavasti kukintaan!

tuoks1

Nuuh! Milloinkas ne tuoksuvat kuvat keksitään?

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mä talvetin omani myös. Toivottavasti autotalli ei ole liian lämmin. Joulukuussa eivät ainakaan vaikuttaneet nuupahtaneilta. Nämä on ihanampia kuin daaliat ja gladiolukset. En tajua miten eivät ole tämän suositumpia.

 2. 2

  Rouva Ryytimaa sanoo

  Jotakin suloista näissä on! Mulla on käsitys, että eivät ole ihan herkimpiä kuivamaan!

 3. 3

  Sari sanoo

  Kahtena kesänä olen kasvattanut, talvetuskin on onnistunut, mutta ainuttakaan kukkaa en ole saanut ei edes yhtä nuppua. Olenko saanut huonoja sipulia, vai eikö IV-vyöhykkeen kesä vaan riitä?

  • 3.1

   outitynys sanoo

   Oletko esikasvattanut taimet? Tuoksumiekan kukinta alkaa myöhään, yleensä elokuussa. Se myös yleensä päättyy pakkasiin.
   Itse kokeilisin aikaisempaa esikasvatuksen aloitusta.
   Onko kasvupaikka aurinkoinen? Siitä on hyötyä näillä myöhäisillä lajeilla.

   • 3.1.1

    Sari sanoo

    Esikasvatin samaan aikaa daalioiden kanssa ja hyvät kasvuolosuhteet yritin maksimoida kasvihuoneessa. Tosin viime kesä oli kolea ja sateinen, ehkä täytyy kokeilla vielä kolmaskin kerta 🙂 Kiitos vastauksesta ja vinkeistä.

 4. 4

  Rouva Ryytimaa sanoo

  Onnea kasvatukseen!
  Joskus itsellekin tulee mieleen se, että miten paljon eroa mukuloilla voi olla keskenään. Sen takia toinen pussillinen mukuloita nykyisten lisäksi ei ole kuulosta huonolta idealta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *