Tasetti – helppo talven ja joulun sipulikukka

Tasetti on vaivattomin joulunajan sipulikukka. Se on myös nopein: lämpimässä paikassa sipuli voi avata nuput jo 2–3 viikon kuluttua. Omassa kodissani on melko viileää, joten kukintaan kuluu vähintään kolme viikkoa.

Sipulin kasvuinto näkyy jo istutusvaiheessa.  Jos kukintaa haluaisi viivyttää, sipulit pitäisi säilyttää tai juurruttaa viileässä. 

tas6

Istutin marraskuussa sipuleita hiekkaan lasiastiaan  ja multaan ruukkuun.

tas7       tas5 

 

 

 

 

Hiekan peittämä lasipytty tuntui hieman karulta, sillä en raatsinut peitellä sipuleita sammalella. Niinpä kietaisin somisteeksi muutaman talvion verson. tas1

Kastelen sipuleita harvakseltaan, kun multa tuntuu rutikuivalta. Pieni vesimäärä riittää. Lämmin paikka, runsas kastelu ja vähäinen valo venyttävät varret hujopeiksi. Se on luultavasti ainut asia mikä voi mennä pieleen tämän idiottivarman kasvin suhteen.

Istutan sipuleita useisiin ruukkuihin ja sijoitan ne eri paikkoihin. Yhden astian vein kellariin, yhden nostin viileälle ikkunalle. Erilaiset olosuhteet  jaksottavat kukintaa.

En myöskään kaipaa ikkunalle runsaskukkaista istutusta. Valkoisenaan kukkivasta tasettiruukusta on kokemusta. Kukat tuoksuivat niin pökerryttävästi, että jouduin viemään ruukun kuistille. Enää kuistia ei ole, joten parasta on ripotella tasetteja sinne tänne.

tas3

Lisäksi herkkä kukinto pääsee oikeuksiinsa, kun kukkia on vähän. Silloin kukka myös ilahduttaa sulotuoksullaan – pökerryttämisen asemasta!

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *