Talven kukkija

Olisi kovin väärin kutsua ritarinkukkaa eli amaryllistä pelkäksi joulukukaksi.

Tuskin missään muussa joulun ajan kasvissa riittää näin paljon seurattavaa ja ihmeteltävää vielä pitkälle seuraavan vuoden puolelle. Varsi voi olla pitkä tai pätkä, kukintoja voi tulla yksi tai neljä, kelloja kukassa voi olla yhdestä noin seitsemään. Lisäksi kukat tulevat omaan tahtiinsa, jota ei ennalta osaa arvata.

Otan esimerkiksi kaksi kasvia, jotka kukkivat omalla ikkunalla parhaillaan. Ne ovat molemmat väriltään hempeitä. Siihen yhtäläisyyden loppuvatkin.

Kasvi numero 1 alkaa kukkia vasta nyt, vaikka istutin jättikokoisen sipulin marraskuussa. Kirjoitin blogiin tuolloin (viisaasti), että valitsin punaisen värin asemasta lajikkeen, joka on kaunis tammikuussakin. Koska vasta ensimmäinen kukka on avautumassa, lisää nuppuja saattaa putkahtaa. Toiveet ovat korkealla, sillä sipuli oli tyyristä XXL-kokoa.  Ja jos kasvi on yhtä hidas kuin tähän mennessä, toiseen kukintaan menee aikaa. Mutta mikäs siinä, persikkainen väri on kaunis vaikka juhannuksena!

amar1

Kasvi numero 2 kukkii nyt toistamiseen. Tosin luulin kukinnan jo päättyneen. Onneksi en ollut heittämässä kasvia roskiin, sillä muuten olisin sen tehnyt jo viikkoja sitten.

ama2

Näitä kahta kasvia ei saa vangittua samaan kuvaan. Jälkimmäinen  on matala tättähäärä. Vartta on vain vajaat 20 senttiä. Jos varren leikkaisi poikki, kukinto sopisi morsiuskimpuksi.

Persikan värinen lajike on sen sijaan kasvattanut varren, jonka pituudeksi perheenjäsen arveli 80 senttiä. Kukkapöydällä on siis katsottavaa sekä ylhäällä että alhaalla. Kastelukin vaikuttaa varren pituuteen, mutta nämä kaksi kasvia ovat saaneet vettä aika lailla samalla tavalla.

Sipulit tulevat Suomeen Hollannista ja Etelä-Afrikasta

Hollantilaiset sipulit kukkivat jouluna, koska ne on lämpökäsitelty. Vastaava käsittely eli preparointi saa myös hyasintit kukkaan jouluksi. Jatkossa nämä sipulit myöhemmin keväällä tai vasta kesällä.

Eteläafrikkalaisten sipulien kukinta-ajan pitäisi jatkossa pysyä aika samana, sillä ne kukkivat luonnostaan aikaisemmin kuin hollantilaiset.

Onneksi kasvit itse tietävät oman rytminsä!

 

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *