Samettikukka on helppo ja ihana

Kunpa kaikki kasvit olisivat yhtä helppoja esikasvattaa kuin samettikukka (Tagetes). Erityisen mukava hoidokki on isosamettikukka, jonka taimet ovat topakoita. Näitä on mukava koulia ensi viikon puolella.

samm4

Isosamettikukka ’Smiles’ 22.4.2016

Samettikukan kylväminen on kivaa – kiitos isojen siementen. Isosamettikukan siemenet ovat toista senttiä pitkiä tikkuja, joita voi kylvämisen asemasta sijoitella mullan pinnalle. Ei muuta kuin tikkuja ristiin!

samm2

Kylvöpäivä 15.4.2016

Samettikukka taimettuu muutamassa päivässä, kunhan siemen on tuoretta. Kääpiösamettikukasta joudun hankkimaan uudet siemenet, sillä punainen lajike ei itänyt. Se ei oikeastaan harmita, sillä halusin alun perinkin kasvattaa keltaista Lemon Gem -lajiketta. Pidän sen lehtien sitruunaisesta mausta.

Istutusvaiheessakin sammari on mutkaton tyyppi. Oikeastaan ainut vaaran paikka piilee hallassa ja kylmässä tuulessa, sillä mehukas solukko on altis kylmän puraisulle. Harso on oiva apu kesäkuun alussa, kun istutan taimet penkkiin.

Samettikukkia ja etenkin nopeakasvuisia kääpiösamettikukkia voi kasvattaa myös kennostossa. Tämä tapa on kätevä, jos haluan kasvattaa kokonaisen rivistön samettikukkaa.

samm3

Ryhmäsamettikukka kesäkuun alussa 2015.

Samettikukan taimia on kaupan jos jonkinlaista, mutta kääpiösamettikukkia en ole useinkaan nähnyt myynnissä. Isosamettikukasta kaupataan taas matalia lajikkeita. Itse haluan rotevan kasvin, joten valitsen mahdollisimman korkeaksi kasvavan  lajikkeen. Tällaiset lajikkeet ovat viljelmällä ongelmallisia, sillä ne vaativat paljon tilaa.

samm1

Isosamettikukka heinäkuussa. Keltaisen samettikukan laijke ei ole enää muistissa.

Puutarhassa suuri tilantarve on vain plussaa. Lähes metrin korkuiseksi venähtänyt sammari on ylväs näky kasvimaalla. Isot samettikukat eivät kuitenkaan jyrää pienimpiä sortteja alleen. Matalillekin kasveille löytyy oma paikkansa keittiötarhasta.

 

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Keräsin kääpiösamettikukan siemenet omasta sadosta, hyvin itivät. Mutta minusta se ei ole kovin nopeakasvuinen, olenkohan tehnyt jotakin väärin? Tänä vuonna kylvin myös haisusamettikukkaa, sen pitäisi olla hyvä torjuntakasvi ja karkottaa jopa hyttysiä. Ajattelin istuttaa tuollaisen parimetriseksi kasvavan hujopin kasvimaan joka kulmaan.

 2. 2

  Rouva Ryytimaa sanoo

  Hei Cheri!
  Haisusamettikukka on tosiaan koossa omaa luokkaansa!
  Olen samaa mieltä, että kääpiösamettikukka kasvaa hitaasti tietyssä vaiheessa. Sitten se kuitenkin ulkona röyhähtää nopeasti palloksi. Viime vuonna taisin kylvää siemenet vasta toukokuun alussa.

 3. 3

  Sonja sanoo

  Kääpiösammarit kasvavat tosiaan aika tuskastuttavan hitaasti siemenestä. Taimia hankkisin mielelläni valmiina, mutta niitä näkee aika harvoin. Johtuisikohan se versojen herkästä murtumisesta? Hitaanpuoleinen aluksi on myös rohtosamettikukka (tai samettirakuuna), mutta se on niin mukava yrtti, että kasvattaa täytyy joka kesä.

 4. 4

  Rouva Ryytimaa sanoo

  Harmi tosiaan ettei kääpiösamettikukan taimia ole myynnissä yleisesti. Yksi syy on varmasti tuo murtuminen ja kasvutapa. Viljelmällä pitäisi tukea, mikä olisi hankalaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *