Mikä tekee syreenileimusta niin ihanan?

Jotkut kasvit herättävät tunteita enemmän kuin toiset. Minulle syreenileimu eli maatiaissyysleimu tuottaa valtavasti iloa.

Mistä se johtuu?

1. Olisiko se väri, joka tuo mieleen kevään ja syreenin? 

syrl8

2. Väri, joka hehkuu loppukesän valossa?

Liila väri näyttäytyy erityisen lempeänä etenkin aamulla ja illalla, kun auringon valo siivilöityy puiden takaa.

Kukinnot erottuvat puutarhassa yllättävän hyvin vielä myöhään illallakin. Hehkuun taitaa olla syynsä. Syysleimu houkuttelee perhosia sekä päivällä että yöllä.

syrl1

3. Tai ajaton kauneus, joka helpottaa yhdistelemistä muiden kasvien kanssa?

Syreenifloxin olemus poikkeaa tavanomaisesta syysleimusta. Se sopii monien kasvien seuraksi. Mielestäni myös moderniin kukkaryhmään esimerkiksi heinien seuraksi.

Omassa pihassa syreenifloxin kaverina kasvaa muun muassa  sinipiikkiputkea ja  hopeamarunaa.

syrl9

4. Arvostan myös maatiaiskasvin helppohoitoisuutta ja terveyttä.

Syreenifloxit ovat jääneet vähälle hoidolle. En ole kastellut  taimia ensimmäisen vuoden jälkeen lainkaan. Ainakaan omassa pihassa härmästä ei ole näkynyt merkkiäkään.

5. Pidän valtavasti syreenifloxin kasvutavasta.

Useimpina vuosina kasvusto venyy noin 1,5-metriseksi. Joku voisi kuvailla versostoa harvaksi, mutta itse käytän mieluummin ilmaisuja ilmava ja siro.

Mielestäni maatiaisleimun kasvusto on kauneimmillaan ilman tukea, kun versot kaartuvat viehkosti. Eikä syreenileimu apua kaipaakaan. Tuuli keinuttelee kepeästi sen keveitä kukintoja.

syrl6

6. Plussaa annan myös pitkästä kukinta-ajasta.

Monina vuosina nuput rullautuvat auki jo heinäkuun puolella, tänä kesänä ensimmäiset kukat avautuivat viikko sitten. Kukinta jatkuu viikkoja puolivarjoisassa paikassa.  Sivukukintoja ja nuppuja on runsaasti.

7. Voisinko unohtaa kukintojen vienon tuoksun kesäillassa?

En! On ihana nuuhkia kukkia aina ohimennen.

8. Vai onko sittenkin kiehtovinta kasvin alkuperä ja historia?

Syreenileimu saattaa olla leimukukkien kantaäiti Phlox paniculata –luonnonlaji. Se tuotiin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan jo 1700-luvulla.

Piti tieto paikkansa tai ei, syreenileimun ajaton kauneus hurmaa minut – yhä uudelleen ja uudelleen. Syreenileimu on kuin vanha ystävä, joka on aina yhtä ihana tavata! Kesästä toiseen.

 

 

 

 

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *