Lämpöaalto pisti kasveihin vipinää

Toukokuinen lämpöaalto on ollut ihana, mutta samalla olen harmitellut huonoa onneani. Istutin nimittäin paljon tulppaaneita, sillä meillä on juhlat 4. kesäkuuta. Tulppaanien nuput ovat avautuneet hurjaa vauhtia, joten useimpien lajikkeiden tänä keväänä kukinta näyttäisi menevän ohi ennen juhlapäivää. Yleensä myöhäiset liljatulppaanit ja kerrannaiset lajikkeet ovat olleet kauneimmillaan juuri kesäkuun alussa, mutta saas nähdä, miten niiden kukinnan käy. Viime keväänä  tulppaanit olivat viikkoja kuin kukkakylmiössä. Muutama hassu sipuli kukki muistaakseni vielä kesäkuun lopussa.

Minua on kyllä muistuteltu siitä, että kasvien rytmiin ei voi vaikuttaa. Ja että kannattaa iloita siitä, että  istutukset kukkivat edes joskus. Yritän ottaa neuvosta opiksi!

Keskityn siis onnistumisiin. Hyasintteja on ihana seurata!  Tämän lajikkeen nupun väri tuo  hellyttävästi mieleen muovailuvahan, joka on sotkettu oikein kunnolla muiden värien kanssa. Ensimmäinen kerrannainen kello avautui tänään.

IMG_1154

Monikukintoinen laventelinsininen  ’Festival Blue’ -hyasintti kasvatti ensin yhden kukkavarren ja sitten 2–3 kukintoa lisää.

hyas fb

Kolmesta sipulista kasvaa muhkea määrä keveitä ja siroja kukintoja. Ja osa on vielä nupussa. Hyasintti tuoksuu aivan ihanalta. Luulen etten edes tunnistaisi sitä tuoksun perusteella hyasintiksi.

hyas fb3

’Beth Evans’ -kiurunkannus (Corydalis) oli hurmaava omenapuun alla. Istutin mukulat syksyllä. Nyt kukinta on jo ohi, mutta sehän on vain hyvä!  Monissa kiurunkannuksissa on ihanaa juuri aikainen kukinta.

coryd

Sekin on ilon aihe, että kaikkien aikojen ennätysmäärä villikaneja ei tuhonnut tulppaaneita. Näitä punaisia ja keltaisia ’Apeldoorn’-darwinhybrisitulppaaneita ei enää pidättele mikään!

tulp1

Viime syksynä harrastin sissipuutarhurointia: istutin siskoni puutarhaan syksyllä noin 200 tulppaania. Halusin yllättää hänet. Miten kävi? Sisko ei ole huomannut mitään, vaikka tulppaanit ovat nousseet hienosti. Hän kai luulee, että vanhat tulppaanit ovat kunnostautuneet! Nooh, mikä tässä on se hyvä puoli? No, sehän on helppo keksiä. Tulppaanit onnistuivat ja säästyivät kaneilta, myyriltä, peuroilta ja ties miltä vitsauksilta! Pitääpä tällä viikolla pyöräillä katsomaan  kukinnan etenemistä. Ehkä myös päivittelen ja ihastelen tulppaaneita oikein suureen ääneen!

Istutin omaan ja siskoni pihaan useita lajikkeita, kuten esimerkiksi suosikkiani ’Purissima’-tulitulppaania, josta käytetään myös nimeä ’White Emperor’. Se on sitkeä kukkija, sillä sipuli jaksaa kukkia kauniisti kolme vuotta ilman kuivaamista. Omassa puutarhassa kukat ovat jo lähes auki.

tulp3

’Purissima’-tulitulppaani ja kuolanpioni.

Tuosta kuvasta meinaa taas tulla mieleen tylsiä ajatuksia: maassa mataava kaukasianpitkäpalko (Arabis caucasica) näyttää tosi kurjalta. Kasvusto kukki ihanasti viime keväänä, ja kuvailin täällä blogissakin  pihassa leijuvaa sulotuoksua. Hyvä puoli on se, että siirsin taimia eri paikkaan, jossa pitkäpalko kukkii nyt suloisesti.  On myös hauskaa, että kuolanpionissa on taas pari nuppua enemmän kuin viime vuonna!

Tämä oli Ryytimaan Rouvan viimeinen blogipostaus!

Kiitos kaikille lukijoille!

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ihana kevät. 🙂 Ja sinä olit ihana kun istutit siskon puutarhaankin kevätkukkarunsautta!!!! 😀 Onnea kesäjuhliin. Toivottavasti silloinkin löytyy paljon kukkijoita! Luonto on välillä arvaamaton, mutta rakas…

 2. 4

  Rouva Ryytimaa sanoo

  Kiitos Sini!
  Minusta on taas ollut kiva seurata eloisaa ja toimeliasta pihaelämää sun blogissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *