Kesäköynnöksistä komein

Oven pielessäni on ruukku, jossa kasvaa kesäisin joko tuoksuherne tai kelloköynnös. Tänä vuonna vuoro kuuluu kelloköynnökselle, jonka rehevä, monimetriseksi kasvava versosto vihreyttää sisääntulon ja kehystää oven.

Koska kelloköynnöksen kukinta alkaa vasta myöhään kesällä, istutan köynnöksen kaveriksi myös aikaisin kukkivaa kasvia. Tänä vuonna köynnöksen tyvellä kasvaa enkelipelargoni, joka onkin availlut pieniä kukkiaan tauotta keväästä saakka.

kk11

Kelloköynnöksen sitkeät kärhet tarraavat napakasti kiinni mistä vain saavat. Rihmamaisen ohut kärhi kestää yllättävän paljon painoa.

kk1

Kelloköynnöksen (Cobaea scandens) kasvusto on yllättävän painava, joten se vaatii vahvan tuen. Välietappina toimii metallikori, joka kannattaa osan taakasta. Korissa on myös paikka parille pienelle tuoksupelargonille.

kk2

Korista köynnöksen versot jatkavat matkaa seinälle. Olemme sitoneet juuttinarua seinälle ja kehykseksi oven yläpuolelle.

kk9

Pienet, vihreät nuput ovat aluksi huomaamattomat. Tuntuu hieman hassulta, että kelloköynnös kuuluu sinilatvakasveihin sinilatvojen ja leimukukkien tapaan.

kk8

Nuppujen avautumista on kiehtovaa seurata.

kk3

Tänä vuonna kasvatan valkoista lajiketta. Onkohan sinikukkainen lajike reheväkasvuisempi?

kk5

Kookas, lehtevä köynnös vaatii paljon vettä. Välillä multa pääsee liian kuivaksi, joten joudun poistamaan kuivuuden kellastuttamia lehtiä.

Kelloköynnöksen voisi talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa. En ole edes kokeillut talvettamista. Sen sijaan suuntaan keväällä taimimyymälään. Myös esikasvatuksen jätän suosiolla ammattilaisille, sillä siemenet pitäisi kylvää jo helmi–maaliskuun vaihteessa. Lisäksi oven pieleen riittää yksi ainut taimi, joka kasvaa jopa metrin levyiseksi.

Hyvä kylmänkesto on yksi kelloköynnöksen hyvistä puolista. Seinustalla ja portailla kelloköynnös rehottaa pitkälle syksyyn. Voisiko toivoa enempää?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mä kasvatin liiloja kelloköynnöksiä 5 kappaletta tänä kesänä. Musta tämä oli helppo. Vein ulos vasta kesäkuun puolessa välissä, koska olen aika laistka karaisija. Toimin samoin mustasilmäsusannojen kanssa. Kokeile. Se on 30 senttisenä tosi kaunis! Mä tykkään tästä ilman kukkiakin, kasvutapa on niin kaunis.

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Olen kyllä kasvattanut kelloköynnöstä vuosia sitten. Mustasilmäsusannaa samoin. Ostan niiden taimet kuitenkin valmiina, kun niitä on kerran saatavana. Esikasvatettavaa on niin paljon muutenkin, joten keskityn lajeihin, joita ei saa taimimyynnistä. Lisäksi mulle riittää se yksi taimi.

   • 1.1.1

    outitynys sanoo

    Mun mielestä kelloköynnös kestää hyvin kylmää jo alkukesällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *