Katsaus kylvöaikaan

Keittiötarha on minulle puutarhan rakkain paikka. Haluan pitää ison osan pihasta helppohoitoisena, jotta ehdin puuhailla kasvimaalla keväällä ja kesällä. Sommittelen vihanneksista kolmioita ja neliöitä ja siirtelen paputelineitä paikasta toiseen.

näk.

Kuvassa näkyy pääosa kasvimaasta viime keväänä. Oikealle puolelle jää pari penkkiä ja viljelylaatikoita. Taustalla näkyy pihavaja, jonka kevätsiivous on kesken.

Kasvimaan valo-olosuhteet eivät ole vihanneksille parhaat mahdolliset, sillä omalla pihalla ja naapurustossa kasvaa paljon puita. Keväällä ja alkukesällä omenapuut luovat kasvimaan ylle vain kevyen varjon, mutta kesällä valon puute haittaa vihannesten kasvua selvästi.

Olen reunustanut kasvimaan perennoilla, yrteillä ja sipulikukilla, joita kasvaa myös omenapuiden alustoilla. Perennat valtaavat hanakasti lisätilaa, ja vihannesten kasvutila pienenee salakavalasti vuosi vuodelta. Välillä siirrän perennoja toisaalle.

Uudet perennaostokset on kuitenkin liian helppoa lykätä mullokselle – odottamaan parasta mahdollista istutuspaikkaa. Eli toistaiseksi.

Ongelma piilee siinä, että valitsen ensin kasvin ja etsin sille sopivan paikan. Järkevää olisi etsiä tiettyyn kasvupaikkaan sopiva laji.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Vau, miten kaunis kasvimaa! Ja ajattele, tämä näky on ihan tuossa nurkan takana, tuskin yhden käden sormien päässä. Ihanaa!

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Kiitos Sini! On tosiaan ihmeellistä, että muutaman viikon kuluttua ollaan tuossa pisteessä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *