Ihanat basilikat

Tässä postauksessa kerron  kokemuksiani basilikan lajikkeista, joita olen kasvattanut useina vuosina.

1. Pistokkaasta lisättävät ’Magic Mountain’ ja ’Purple Magic Mountain’ ovat paksulehtisiä lajikkeita. Ne kestävät ohutlehtisiä paremmin alhaita lämpötiloja. Värikäs lehti on koristeellinen, maultaan voimakas ja siinä riittää pureskeltavaa.

bas6

’Magic Mountain’

Näistä lajikkeista kasvaa usein ulkona muhkeita puskia.

Kukkivia taimia saatetaan myös myydä  koristekasveiksi. Syynä on se, että niiden viljelyssä on käytetty torjunta-aineita. Itselleni olisi vierasta ostaa yrtti vain koristeeksi!

bas4

Purple Magic Mountain -lajikkeen lehdet ovat upean punaiset. Olen sirotellut kukkia tuoreiden, marinoitujen mansikoiden päälle.

bas1

’Purple Magic Mountain’

2. Myös thaibasilika on vahva, paksulehtinen ja kylmänkestävä.  Thaibasilikoista kasvaa aurinkoisessa paikassa helposti rotevia ja muhkeita puskia. Maku rajoittaa kuitenkin lehtisadon käyttöä. Thaibasilika oli vuosia ainut basilika, jota kasvatin!

3. Parvekebasilikaksi kutsuttu lajike muistuttaa tuuheaa sammalmätästä. Sadonkorjuuseen kuluu aikaa, kun leikkelee  latvoista pieniä hipsuja. Pidän pallomaisesta kasvutavasta ja ohuista lehdistä, jotka ovat somia ruokien koristeena!

bas5

Parvekebasilika

4. Tavallinen ’Genoveser’-basilika eli genovalainen basilika on ihana. Sen ohut ja maukas lehti sopii kaikkialle, minne vain kaipaan basilikan makeaa, anismaista makua. Kasvatin viime vuonna basilikat sisällä ja keräsin satoa ihan valtavasti.

Alla olevassa kuvassa on kolme tainta. Kun taimet sijoittaa eri korkeuksille, ne saavat enemmän valoa ja menevät pienempään tilaan. Ruukkukoko on  30–35 sentin luokkaa.

bas7

’Genoveser’

5. Sitruunabasilikan suhteen olen vähän kahden vaiheilla. Lehti on ohut ja maistuu kyllä sitruunaiselta. Mutta antaako raastettu sitruunankuori ruokaan sittenkin ihanamman maun? Soma ja kaunis kasvi joka tapauksessa!

bas2

Tänä vuonna aion kokeilla ainakin paria uutta ja erikoisen makuista basilikalajiketta. Niiden lehtiä on ihana sirotella salaattiin tuomaan uusia makuelämyksiä!

 

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Ihana postaus! Tuskin maltan odottaa, että pääsen kasvattamaan koko kimaran basilikoita. Kiitos, Outi!

  2. 2

    Rouva Ryytimaa sanoo

    Kiitos Sari! Nämä basilikat ovat niin ihania! Ja kiva, kun kokeiltavat sortit eivät lopu kesken!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *