Huonekasvien kastelu pakkasilla – janoinen sakki ikkunalla

Sisäkasvit vaikuttavat nyt pakkassäällä kovin janoisilta! Siitä huolimatta, että talvi on luonnonvalossa sinnittelevien huonekasvien lepoaikaa, joten kastelun pitää olla niukkaa!

Kuiva huoneilma ja paahtava patteri lisäävät haihdutusta ja kuivattavat mullan nopeasti. Isoa atsaleaa pitää juottaa litrakaupalla. Myös ikkunan kupeessa talvehtivan pelargonin multa tuntuu kuivuvan  hetkessä, samaan tapaan kuin oma ihokin. Kuiva huoneilma tuntuu niin ihmisten kuin kasvienkin pintasolukoissa!

Sumuttelu tekee kasveille hyvää etenkin, kun se laskeutuu lehdille ohuena sumuna.  Mehikasvien  ja nukkapintaisten lajien sumutus kannattaa kuitenkin unohtaa. Tosin sumuttelu meinaa unohtua muillakin lajeilla.

Kirjojuoru, kapinitulehti ja samettilehti.

Kirjojuoru, kapinitulehti ja samettilehti.

Samettilehden lehdet lerpattavat, vaikka kastelusta on vasta muutama päivä. Punalehtinen kasvi toipuu kuivuudesta yllättävän hyvin! Mutta jos sama toistuu ja toistuu, juuristo vaurioituu ja kasvusto ränsistyy. Juorulla ja samettilehdillä ongelma on tosin pieni, sillä ne kannattaa joka tapauksessa uusia pistokkaista tämän tästä.

Naks, latvasta saa maalis–huhtikuussa hyvän pistokkaan!

Samettilehti.

Samettilehti.

Etenkin mehikasvien kastelussa saa pitää varansa., sillä niillä on pieni ja herkkä juuristo. Mehiruusuketta  (Echevieria) innostuin kastelemaan liikaa. Pienen pieni tilkkanen olisi riittänyt viileällä ikkunalla olevalle kasville. Syksyllä ostettu hoidokki jäikin  lyhytikäiseksi. Jos taas kastelu olisi ollut liian niukkaa, alimmat lehdet kuivettuisivat koppuroiksi.  Luonnossa se kuuluu mehikasvien luonteeseen.

Mehiruusuke

Mehiruusuke

Mehiruusukkeen  paikka ikkunalla näyttää nyt kovin tyhjältä! Mikä mainio syy lähteä kasviostoksille!

Kommentit
    • 3.1

      outitynys sanoo

      Se on kasveja, joita näkee nykyään harvemmin myynnissä. Useimmiten alku saadaan ystävältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *