Hätäisesti tuomittu

Kylvin viime vuonna ’Lemony’-sitruunakissanminttua. (Nepeta cataria citriodora) Kasvin piti olla mainio, sitruunanmakuinen teeyrtti.  Plääh! Petyin kasviin:  mitätön maku ja mitätön ulkonäkö. Kasvi kalpeni sitruunamelissan rinnalla, ja sato jäi käyttämättä parin kokeilun jälkeen.

Syksyllä kiskaisin kaksi tainta ylös ja jätin penkkiin kaksi pehkoa jäljelle. Keväällä kaikki neljä lähtivät versomaan innokkaasti. Tunsin syyllisyyttä ja peittelin maan pinnalla rötköttävät kasvit multaan. Maistelin lehtiä ja yllätyin – niissä on viehkeä ja raikas sitruunainen maku. Sitruunamelissasta en saa vielä satoa hetkeen, mutta sitruunakissanmintusta haudutan teetä jo tällä viikolla. Se on hyvä kasvi monipuolistamaan pihan yrttivalikoimaa.

Aikainen kasvuunlähtö on tämän teeyrtin hyve. Lisäksi Nepeta-lajin vaaleat kukat houkuttelevat mettä kerääviä hyönteisiä!

Oikeastaan tämä tarina on tyypillinen! Kasvin tavat oppii vasta sitten, kun sitä kasvattaa itse. Ohjeilla pääsee alkuun, mutta mikään ei korvaa kokemusta – joko omaa tai ystävien!

sitrkm

Kuvauspäivä 11.4. 2015

 

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kiitos vinkistä!
  Kaipaan pihalle etenkin varhaiskeväällä satoa tuottavia yrttejä (ja muita hyötykasveja), sillä vaikka kevät on ihanaa sipulikukkien aikaa, olisi kiva saada pihasta muutakin kuin vain nokkosta. Taidan ottaa tämän kokeiluun, kunhan löydän kasvin jostain!

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Siemeniä on ainakin myynnissä. Se kasvaa todella nopeasti, joten ehtii kylvää vielä oikein hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *