Vuorossa kevätkylvöjä

Kevätkasvihuone_kasvihormoni.fi-1

Eipä olisi toissapäiväisessä lumisateessa ollessa uskonut, että nyt vappuna aurinko paistaa ihanan lämpimästi. Ja enpä olisi teininä osannut edes aavistaa, että villeintä, mitä vappuna tapahtuu on, että levitän kanankakkarakeita pihamaalle. Sen sijaan nyt myönnän sen mielelläni: ehdottomasti paras tapa viettää keväistä riemujuhlaa on tonkia multaa, nauttia auringosta sekä herätä varhain, jotta saa tehtyä munkkeja aamiaiseksi! (Vapise, teiniminä, tällainen sinusta tulee!)
Kasvimaa_kasvihormoni.fi-1

Muistin pari viikkoa sitten, että ensimmäiset kasvimaan kylvöt voi tehdä heti, kun maa sulaa. Siinäpä sitä oli odottamista, että lavoja pääsi tonkimaan pohjaan saakka. Kasvilavoja on meillä kolme: niistä yksi on lähes täysi mansikkaa, toinen osittain tuija-aidan varjostama ja kolmas on mitä otollisimmin pihan aurinkoisimmalla paikalla. Tein siitä perustusvaiheessa lämpölavan (eli sen pohjalla oli tuoretta hevosenlantaa), joten siinä on noiden kolmen näkyvän lautakerroksen lisäksi saman verran multaa maan alla. Laatikoiden kasvualustat ovat pehmeää ja muhevaa multaa, jonka ravinteet ovat ainakin toistaiseksi riittäneet hyvän sadon saamiseen. Muualla hyvää kasvualustaa ei oikeastaan olekaan, sillä talon edellinen omistaja ei ole osannut arvostaa kasvualustaa samassa määrin kuin tämä puupäätarhuri.
Kasvimaa_kasvihormoni.fi-3Ruoan kasvattaminen on ihana harrastus, mutta sitä ei voi todellakaan tehdä säästöt mielessä: yhtenä kesänä laskin, että meillä kasvatettiin Maailman Kallein Tomaatti. Istutusruukut, kasvualusta, luomulannokkeet (purkista) ja esikasvatetut taimet olivat sen verran kalliita, että kypsyneen tomaattini (kyllä, satoa tuli yksi tomaatti, 70 g) huimalla neljänsadan euron kilohinnalla olisi torilta saanut valita yhtä hyvin kasvatettuja viherpiipertäjän ekotomaatteja ihan niin paljon kuin haluaa. Epävirallinen empiirinen koetulos on, että siinä missä mummoni kasvatteli istutuksiaan sodan jälkeen ilman alkupääomaa ja onnistui, minä en. Parempi siis keskittyä ihan vaan harrastamisen (ja sadon nauttimisen) iloon.Kasvimaa_kasvihormoni.fi-4Tein viime syksynä muistiinpanot siitä, mitä laatikoissa kasvoi. Pyrin kierrättämään kasvien kasvupaikkoja, jotta laatikkojen kasvualustan kunto pysyisi mahdollisimman hyvänä. Tänä vuonna aurinkoisimpaan laatikkoon pääsee sipuleita, jotka voisi jo pistää multaan. Koska istukkaat (sipuli kasvatetaan yleensä Suomessa kaupasta saatavista pikkusipuleista, istukkaista) ovat vielä kaupassa, mallailin niiden kasvupaikat valmiiksi tuohon laatikkoon ja laitoin niiden kasvuvakojen väleihin tulemaan nopeaa rukolaa ja retiisejä. Toivottavasti kohta vihertää! Porkkanatkin pääsevät omaan kasvuriviinsä vielä tänä iltana, sillä sain mansikkamaan reunan kasvualustan paranneltua kanankakalla ja kompostilla. Siellä sitä vappuvilleyttä on, porkkanoiden tulevassa kasvussa.

Kasvihuonekin on ollut varattu viime aikoina kun olen juoksuttanut sinne taimia sisäikkunoiden edestä. Olen tuonut niistä suurimman osan vielä öiksi ja rähmäkelipäiviksi sisälle, mutta toivottavasti kohta iltajuoksut muuttuvat muuksi kuin laatikkojen kantamiseksi ja kasvit saavat pysyvämmän paikan tomaattikopin sisuksista.

Kasvimaa_kasvihormoni.fi-5I sew the first seeds this past week. I hope it was not too soon, just two days ago we got some ten centimeters of snow. Snow! Hopefully that was the last of it and from now on, it will be all sunshine and rain (!) until it is time for the crops.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   Toivotaan niin! Itse jäin pohtimaan, olivatko siemenet tuoreita. vanhat siemenet lienevät se pahin kompastuskivi – jäävät itämättä, mokomat.

 1. 2

  sanoo

  Munkin tarkoituksena olisi ruveta pikkuhiljaa kylvöhommiin; viime vuonna olin auttamattomasti liian myöhään liikkeellä ja koko kasvimaaprojekti meni mönkään. Maa on vielä kääntämättä, mutta ehtiihän tässä, pikkuhiljaa…

  • 2.1

   sanoo

   Pystyyhän sitä kylvämään myöhemminkin, mutta sitten on valittava, mitä kasvattaa. Toukokuu on kyllä ehdottomasti hyvä aika aloittaa kylvöt!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *