Tulppaanit ovat aloittaneet

Etelärinnetulppaanit_kasvihormoni.fi-3

Nyt se alkoi! Tulppaanikausi!Etelärinnnetulppaanit_kasvihormoni.fi-1

Keväässä ja alkukesässä on niin monta parasta asiaa: ensimmäiset kukat, puiden hiirenkorvat, pilkistävät yrtit, vihertyvä nurmi ja meidän pihassa ehdottomasti myös tulppaanikausi. Perjantaina se alkoi ja joka päivä pihalla aukeaa uusia tulppaaneja. Jos sää jatkuu tällaisena viileänä, niin tätähän jatkuu ainakin kaksi, ehkä kolmekin viikkoa. Jee!
Etelärinnnetulppaanit_kasvihormoni.fi-6Pihan lämpimin paikka on talon eteläreunan rinne, missä värikkäät tulppaanit ovat vallanneet alaa. Näillä ei ole nimiä, sillä olen tehnyt istutuksen sellaisesta kaupasta saatavasta sekoitussipulipussista. Värikimara on minun luonteelleni sopiva, aika mahtava ilotulitus. Nuo isoimmat ja muhkeimmat tulppaanit vaikuttavat olevan Darwin-hybridejä, mutta takuuseen en mene. Viherpihan nettisivu kertoo osuvasti, että ”niiden vahvuus ja monimuotoisuus perustuu oivalliseen perimään” ja totta tosiaankin näin hyvin säilyvä ja leviävä tulppaanilajike on sekä vahva että oivallinen.
Etelärinnnetulppaanit_kasvihormoni.fi-9 Alkukeväästä huomasin, että tähän penkkiin oli käyty nakertamassa ainakin parikymmentä koloa ja kuin todisteena tästä välitastanteella kasvaa vain kolme tulppaania – muistelen laittaneeni siihen parikymmentä tummanpunaista ja mustaa tulppaania. No, mikäli nämä keltakirjavat leviävät näin vauhdilla, niin pian saan siirtää sinne sipuleita tästä alempaa. Kasvatellaan niitä, jotka eivät kelpaa myyrille, niin minäkin saan iloita tulppaaneista.
Etelärinnnetulppaanit_kasvihormoni.fi-8

Myös hedelmäpuut alkavat viritellä kukkasiaan ja mikä loisto siellä onkaan tulossa! Toista vuotta kasvava luumupuu on ainakin sitä mieltä, että se aikoo osallistua kevätiloitteluun ja on tehnyt hentoisiin oksiinsa ainakin tuhat kukkaa. Se ei vissiin halua jäädä kakkoseksi ympärillä olevan sipulikukkameren keskellä. Kukkikoot rauhassa mutta satoa en taida antaa vielä tulla, juurtuminen on vielä tärkeämmässä osassa tänä vuonna. Mutta ensi keväänä sitten, sen lupaan!
Etelärinnnetulppaanit_kasvihormoni.fi-5The tulip season has started at this Northern plot. First, the yellow and red section at South side of our house takes its turn and soon the blooming will spread around the yard and more delicate colors will appear. Although this year, I see some empty sections with telling potholes: we must have some mole families with full stomaches around here.  Well, still enough for all of us!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   Vyöhykkeiden erot näkyvät konkreettisesti erilaisissa kukinta-ajankohdissa. Välillä sitä jotenkin kuvittelee, että totta kai myös muilla kun kerran meilläkin, mutta eihän se niin mene. Kevät etenee jokaisella omaa tahtiaan mutta kyllä se etenee!

  • 2.1

   sanoo

   Viileä kevät pidentää mukavasti mahtavaa sipulikukka- ja hedelmäpuukukintakautta, joten pikkuisen viileä kevätkeli on kyllä puupäätarhurin näkökulmasta passeli!

 1. 3

  kaisa sanoo

  Upea tulppaanipiha! Minulla tulppaanit usein lopettavat kukkimisen parin vuoden jälkeen. Olen kuullut, että sipulit pitäisi kaivaa ylös, parantaa maata ja istuttaa uudestaan, että saisi kukinnan jatkumaan. Milloin toimenpide olisi hyvä suorittaa: kesällä kukinnan jälkeen vai syksyllä lehtien kuihduttua? Millä maan parannus onnistuisi parhaiten: kompostilla, sipulilannoitteella, syyslannoitteella?

  • 3.1

   sanoo

   Olen nostanut tulppaaneja pari kertaa ylös, se tehdään kukinnan loputtua, minkä jälkeen kukkien annetaan kerätä varsista voima ja kuihtua itsestään ilmavassa ja kuivassa paikassa (minulla terassikatoksessa kipoissa). Syksyllä sipulit istutetaan uudelleen. En osaa sanoa, kuinka hyvin toimenpide on tehonnut pihassani, sillä mielestäni kaikki ylös nostetutkaan sipulit eivät ole kukkineet uudelleen. Niinpä jätän sipulit nykyään nostamatta… ja ostan uusia. Itse käytän maanparannukseen kompostia ja kompostoitunutta hevosenlantaa, joskus sipuleita istuttaessani myös sipulilannotteella.

   Kannattaa kysyä lisää neuvoja ammattilaisilta vaikkapa puutarhalla!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *