Tiedossa liljoja

liljansipulit_kasvihormoni-3En tiedä, otinko kannattavan riskin vai onko tässä taas yksi puupäätarhurin toimista. Syytettäköön tässä nyt sitä humahdusta, joka vei järjen ja jonka seurauksena hullu puutarhuri toimi vain tunteella ja sillä hormonimyräkällä, jonka märät kevättossut saavat aikaiseksi.

Hankin nimittäin irtomyynnistä parikymmentä liljan sipulia, vaikka edellisissäkin on ollut varjelemista, että liljakukko ei vie kaikkea.

liljansipulit_kasvihormoni-1Kadotin siirto-operaation jälkeen kaaripenkin jaloangervojen kaverina kasvaneet liljat (muinainen postaus täällä), jotka olivat täydellinen pari toisilleen. Olen sen jälkeen yrittänyt etsiä samansävyistä liljaa, jotta voisin palauttaa väriloiston ennalleen.

Nyt luulen löytäneeni tarpeeksi äreän värisen liljan nimeltään ’Key west’, joten ostin niitä saman tien riittävästi: nappasin mukaani 15 hyväkuntoista ja homeetonta sipulia irtomyynnistä.

Sipulien irtomyynti on ihan ehdoton tapa hankkia kasveja, harmi, ettei sipulimyyntiä ole läheskään kaikkialla saatavilla. Meillä Jyväskylässä ollaan siinä onnellisessa asemassa, että Viherlandia on harvinaisen hyvin varusteltu taimisto, josta saa sekä kesä- että syyssipulisatoa kappalemyynnistä. Edullisiin hintoihin ei tarvitse edes lisätä postituskuluja ja kun paikalle polkaisee polkupyörällä, ei kulkemiseenkaan tarvita kuin ekstra-annos ruokaa.

liljansipulit_kasvihormoni-5Pinkkien lijojen lisäksi ostin valkoisen, vielä viime vuonna väärässä paikassa kasvaneen liljan sipuleita lisää. Sipuleilla on melkoinen kokoero ja täytyy myöntää, että tämän valkoisen veitikan kukinot ovat samassa suhteessa muhkeammat kuin kanssasisarensa.

Tramppa ei enää tänä vuonna nouse tramppaympyrään, joten arvelin, että voin lisätä valkoisia liljoja kukkapenkkiin meidän katselijoiden iloksi. Jos ne kasvavat edelleen väärässä paikassa, onpahan tiedossa paljon kimppukukkia.

Toivon, että nämä sipulit malttavat vielä kasvunsa jonkin aikaa. En kuitenkaan halua, että ne homehtuvat odotellessa, joten laitoin ne ilmavasti mullan päälle asustamaan. Mikäli kasvua on näkyvissä aivan liian ajoissa (kolmessa sipulissa oli jo kasvun alut), laitan ruukkuihin ja terassin viileyteen. Siellä kasvu ainakin hidastuu.liljansipulit_kasvihormoni-6

More lilies coming next summer. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  Katja/Päivänpesän elämää sanoo

  Oi, liljojen sipulit on jo myynnissä. Jostain luin että sipulit kannattaa esikasvattaa ennen puutarhaan laittoa keväällä. Viime vuonna tein niin ja sain komean kukinnan. Tänä vuonna on tarkoitus satsata lisää liljoihin.

  • 1.1

   sanoo

   Minä olen sekä esikasvattanut että laittanut sipuleita kasvamaan pihalle suoraan. Esikasvatus nopeuttaa tietysti kukintaa, silloin ei näe sitä, miten liljat kukkivat seuraavina vuosina muiden kasvien kansas yhteen. Kumpi lienee parempi?

   Liljat on niin upeita, että niitä kannattaa kasvattaa, jos vaan on mahdollisuus! Tilaa ne eivät ainakaan vie paljon, kun sipulit sujahtavat muiden sekaan.

 2. 2

  sanoo

  Hyviä liljan sipuleita löysit. Minusta liljoja ei voi olla koskaan liikaa puutarhassa. Ne ovat ehdottomia lemppareitani.
  Tuon sipuleiden irtomyynnin huono puoli tuntuu ainakin välillä olevan se, ettei aina saakaan sitä, mitä on hankkimassa, sillä monesti irtona myynnissä olevat sipulit tuntuvat mystisesti sekoittumaan keskenään. Kerrankin ostin muka vaaleanpunaisen liljan sipuleita, sainkin keltaisia ja oransseja!
  Toivotaan kuitenkin, että sinä sait sitä, mitä halusitkin. 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Viherlandiassa olen yleensä saanut sitä, mitä olen ajatellut hankkivani. Tietysti silloin, kun laarit ovat kiinni toisissaan, on mahdollista tuo sipulien sekoittuminen. Nyt jätin pari sipulia ottamatta, kun ne näyttivät erilaiselta kuin kaikki muut kotelossa, en halunnut ylläreitä 🙂

 3. 3

  sanoo

  Minäkin sorruin liljoihin 😉 Olin kyllä vakaasti päättänyt, että liljakukkojen kanssa en ala tappelemaan…

 4. 5

  Between sanoo

  Pitänee hakea fillari kellarista ja lähteä sotkemaan kohti Jyväskylää. Ehtisinköhän perille ennen kesää? Ehkä sittenkin menen messuille harrastamaan liljabingoa. Liljoja ei voi olla liikaa. Jokunen liljakukko joka kesä yrittää tehdä voittokulkuaan, mutta toistaiseksi niistä ei ole ollut riesaksi asti. Sekin näköjään riippuu vähän kesästä. Viime kesänä kukkoja oli todella vähän.

  • 5.1

   sanoo

   Pyörän päälle vaan, kun pääset näille seuduille, on tietkin varmaan jo sulat. Ellei sitten ole ehtinyt jo taas pakastaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *