Syksyinen sipulienpiilotus aloitettu

sipuleita_kasvihormoni-fi-2Mullan möyhiminen on terapeuttista. Syksyinen sipulinpiilotusurakka on sen vuoksi aina yhtä palkitsevaa: on kuin upottaisi paitsi sipulit myös itsensä osaksi kevättä, koskettaisi jo aikaa talven jälkeen ja unohtaisi sen puoli vuotta, joka on tuleva ja joka raastaa pimeydellään ja kylmyydellään hermoja useampaankin otteeseen.

syysistuttaja_kasvihormoni-fi-3

Sade ei haittaa kun puupäätarhuri istuttaa. Kati (100 % outdoor), mun puutarhalook on vähän erilainen kuin sulla!

Pistin viikonlopun aikana maahan parikymmentä kiloa lupausta keväästä. Samalla nypin penkeistä säkillisen rikkaruohoja ja siirsin muhkeiksi kasvaneita taimia parempiin asemiin. Tiedäthän sen tavan: talikko maahan, vahva vääntö ja ämpärillisen kokoinen juuripaakku ylös ja varovasti kaksikymmentä tai viisikymmentä senttiä parempaan paikkaan. Juu, tämä olisi ollut hyvä tehdä jo kuukausi tai puolitoista sitten, mutta vasta tulppaanitaikoja tehdessä niitä penkkejä tulee vilkaistua sillä silmällä. Ahdasta on tullut, on aika tehdä tilaa.

Vanhaan kuoppaan on hyvä heitellä pari kourallista kukkasipuleita ennen kuin mättää montun täyteen paikkamaata, sen supermuhkean juurakon alle niitä ei sen sijaan kannata laittaa, eivät ne tahdo sieltä kuitenkaan ehtiä kaivautua ylös ennen kuin elinvoimainen kasvi peittää lehvillään epätoivoiset yrittäjät. Sitä paitsi ainakin syysleimuissa ja kimikeissä juurakko on muutenkin niin tiivis, että ei sen läpi yksikään sipuli jaksa punkea varttaan, ei vaikka kevät niin kovasti kutittelisi kasvamaan.

Myönnän, jossain paikoin kannattaa käyttää myös perinteisempää kolo ja pudotus -menetelmää, kun ne ylösnostettavat ja uuteen paikkaan mallattavat kasvit puuttuvat. Samalla saa nypittyä heinätuppaita ja yksivuotisia karkulaisia pois, valmisteltua seuraavan vuoden kasvupaikkoja paremmiksi.syysistuttaja_kasvihormoni-fi-4Tänä vuonna maa on ollut niin kuivaa, että päätin myös kastella istutusalueet sipuliurakan päätteeksi. Onneksi on ollut kesä, jolloin kuution kokoinen säiliö on täyttynyt, niin on millä kastella. Vai onko jossain päin Suomea selvitty ilman lisäkastelua? sipuleita_kasvihormoni-fi-3

In Finland, it is time to plant the bulbs.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Aloitin myös viime viikolla samaa urakkaa, ja näköjään yhtä tyylikkäänä sekä samaisen saksalaispuljun sipuleilla 😀 Eilen kävin kyllä hakemassa orkideanarsisseja Plantsusta lisäksi, ne kun ovat mukavan siroja (ja elättelen toivoa, että laukat ja narsissit pitäisivät myyrät kurissa). Vielä pitäisi siis loput tulput ja narsissit ahkeroida multiin, mutta jospa oottaisi kämmenen rakkulan parantumista hieman ennen seuraavaa koitosta 😀

  • 1.1

   sanoo

   Mä olen viimeiset viisi vuotta tilannut sipulit Hollannista mutta tänä vuonna tuntui, että voimat eivät riitä siihen. Mulla oli tilaus jo naputeltu kahteen eri nettisivuun, mutta se tilaa-nappula jäi vaan painamatta pohtiessani, pitäisikö kysyä muitakin mukaan kimppaan. Kun Lidlissä oli isot sipulisäkit poistossa (2 kg/ 5 e!) ja moni tulppaani oli samaa kuin omalla listallani, päätin vain hankkia yhden kestokassin ja lapoin sen täyteen tarjouksia. Tulivat jopa edullisemmaksi kuin tilaamalla, vaikka karmiininpunaiset sipulit jäivätkin nyt hankkimatta. Oli hyvä diili!

 2. 2

  sanoo

  Mä olen jo upottanut satoja sipuleita. Kaava on jokseenkin sama joka vuosi. Innostun suunnattomasti sipulipusseista ja hamstraan niitä joka kaupasta. Innolla aloitan istuttamisen ja tunnin päästä tuskailen sipulien määrää, alan mennä sekaisin siitä minne jo istutin ja ennen kaikkea mitä istutin. Karttoja en piirrä. Ei ole mun lempipuuhaa. Mutta niin vaivan väärti! Eniten odotan luonnonlajeja, ripsureunoja, laukkoja ja keltakoiranhampaita. Joten hyvä sä ja hyvä mä! 😀

  • 2.1

   sanoo

   Meillä on selvästikin erilainen taktiikka mutta lopputulos on kummallakin kukkiva. 🙂 Mulla on vielä tuo hamstraus tekemättä, nyt mennään vasta perussatsilla, joka on yleensä tuhannen sipulin tietämillä. Mä luotan massaistutuksiin, joiden seassa nuo erikoisuudet tahtovat jäädä jalkoihin. Silti sorrun jossain vaiheessa ripsuihin ja papukaijoihin ja säästän näitä varten aina muutaman nurkan ja penkin kärjen. Keväällä mieli kiittää yhtä paljon kuin nyt nyrjähtänyt nilkka valittaa!

 3. 3

  sanoo

  Luulin olevani sipulihullu, mutta en näköjään olekaan 😉 Tuo tuhat istutettavaa sipulia ansaitsee kyllä jo hatun noston, vaikka en hattua omistakaan.

  • 3.1

   sanoo

   Olen aina ollut sitä mieltä, että ei niitä tule laitettua kuin viisisataa tai alle, mutta kun ottaa mukaan kaikki pikkusipulit, tuhat tulee helposti täyteen. Sipulihullu kuittaa määrän pohtimalla, että eikös se ole täysin riippuvainen kukitettavasta määräalasta? Vai olisiko kyse kuitenkin sipuliriippuvuuden määrästä?

 4. 4

  Satu Inkala sanoo

  Hullutus on aloitettu täällä myös! Aina niitä mukaan tarttuu. Laskuja en tee ja kun ostaa monessa erässä ei muista kokonaissummaa eikä niin hirvitä.

  • 4.1

   sanoo

   Hei tuo on hyvä taktiikka! Mä olen tilannut sipulit yleensä yhtenä isona tilauksena, jolloin lasku on aina kauhistuttava (joskin tukkurilta suoraan Hollannista hieman inhimillisempi). Mutta taidan sortua tänä syksynä sun tapaasi, kuulostaa niin helpolta tavalta harrastaa itsepetosta.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *