Rapeareunaiset nokkosletut muurikalla

Nokkosletut_kasvihormoni.fi 3Kevään ensimmäinen sato on ihana! Harva meistä kasvattaa sitä tarkoituksella, mutta silti lähes kaikkien läheltä satoa on saatavilla: nokkosia, maitohorsmia ja vuohenputkia nyt ainakin. En ole ollut kovin innokas luonnonkasvien hyödyntäjä mutta testattuani näistä kaikkia olen tullut toisiin aatoksiin. Nytkin kitkiessäni keräsin nousseet nokkoset erilleen, jotta sain pistää ne pataan ja pannulle. Nokkosletut on meidän junioreidenkin suosikkeja!

Nokoset on helppo hyödyntää pieninä, sillä niiden mehevän pehmeät varret ovat syötäviä siinä missä polttokarvattomat lehdetkin. Ryöpätä ne kannattaa, vaikka nuoret nokkoset kai menisivät sellaisenaankin. Ryöppäys tarkoittaa nopeaa keittämistä, minkä jälkeen kasvi on pehmennyt miellyttäväksi käyttää. Muutama sata grammaa pehmeitä nokkosia tekee muurikkalettukesteistä huomattavan ravitsevat, varsinkin, kun tarjoaa lisänä puolukalla ryydytettyä mansikkasurvosta.

Nokkosletut_Kasvihormoni.fi

Nokkosen lehtiä voi käsitellä huoletta, sillä niissä ei ole polttokarvoja. Ryöppää lehdet runsaassa kiehuvassa vedessa vajaan minuutin ajan. Purista lehdistä vesi pois ja tiivistä ne palloksi. Se on helppo siivuttaa ja sen jälkeen leikata hakkelukseksi.

Ruokaisat nokkosletut

  • 1,5 litraa nokkosen nuoria versoja
  • 4 munaa
  • 8 dl maitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruususuolaa
  • 1 rkl ruokokidesokeria
  • paistamiseen kookosrasvaa tai munkkien paistamisesta jäänyttä rasvaa

Valmistus

  1. Irrota nokkosista kovat varret ja huuhdo lehdet hyvin. Vain varret polttavat, joten lehtiä voi käsitellä hyvin ilman hanskoja.
  2. Kiehauta litran verran vettä ja lisää nokkosen versot sinne. Anna kiehua vajaan minuutin verran kunnes lehdet lötkistyvät ja varret pehmenevät.
  3. Valuta nokkosista vesi pois ja purista ryöpätty lehtimassa pötköksi. Leikkaa se ensin siivuiksi ja hienonna siivut hakkelukseksi.
  4. Sekoita kulhossa munat ja puolet maidosta sekä jauhot, suola ja sokeri sekaisin. Lisää loput maidosta taikinaan yhdessä hienonnetun nokkosen kanssa.
  5. Anna turvota vartin verran.
  6. Kuumenna muurikkapannu ja sivele sen pintaan kookosrasvaa. Kaada pannulle puolitoista desiä lettutaikinaa ja levitä se lastalla tasaiseksi letuksi.
  7. Paista, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä lettu ja ruskista myös toinen puoli.

Nokkosletut_kasvihormoni.fi 6

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
    • 1.1

      sanoo

      Jee, yksi kevätkäännynnäinen rekrytty! Muista kuitenkin keräillä nokkosia hanskat kädessä, ne polttavat.

  1. 2

    sanoo

    Nam, näyttää herkulliselta! En ole kokeillutkaan paistaa nokkosesta lettuja, mutta ihana nokkospesto maistuu leivän tai pastan kanssa. Raaka-ainetta kaikenlaisiin kokeiluihin piisaisi kyllä puutarhassani :).

    • 2.1

      sanoo

      Ooh, pestoa, sitä pitää kokeilla! On se hyvä olla mukana fiksussa porukassa, niin voi itsekin viisastua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *