Punainen tulppaanimeri

Keskipenkki_Kasvihormoni.fi-5

Tämä sipulikukkapenkki on saanut minut hengästymään moneen otteeseen. Se on meidän takapihalla nurmikenttää ja pomppuympyrää erottava välipenkki, johon istutin viime syksynä säkillisen tulppaaneja. Kukinnasta päätellen onnistuneesti.
Keskipenkki_Kasvihormoni.fi-6

Olen jo useana vuonna ostanut sipulikukat tukkupakkauksina netistä Hollannista. Tällöin yhden tulppaaninsipulin hinnaksi jää parikymmentä senttiä – siis viidesosa kauppojen hinnasta. Niinpä sipuliostoksilla tulee aina vähän villiinnyttyä, sillä nehän ovat niin halpoja ja kliks kliks, ostaminen on helppoa. Sitä paitsi kuriiri tuo ne vielä ovellekin, joten sipuleden kotiinkuljetus varmistaa kevätkesäisen kukoistuksen.

Sitten on tietysti vielä se istutus, joka ei valmiiseen kukkapenkkiin ole ihan yhden hujauksen juttu, mutta sitä ei tarvitse ajatella vielä tilatessa, eihän?

välipenkki_Kasvihormoni.fi-1

Penkissä on muutamaa eri tulppaanilaatua, suurin määrä on ’van Eijk’ -lajia. Lisänä on ainakin ’Queen of night’ -tulppaaneja ja ’Apricot beautyjakin’ näyttää selvinneen neljänteen kukintaansa. Kirkkaan punaiset ovat muistaakseni ’Red shine’ -lajia, tosin en ole aivan varma tuosta viimeisestä, sillä tilauslista on hävinnyt johonkin parempaan talteen.

Keskipenkki_Kasvihormoni.fi-7

Tulppaanit ovat muhkeita ja avautuvat valtaviksi kukkakauneuksiksi auringolla. Näissä punaisissa lajeissa hehku on huimaava!

Keskipenkki_Kasvihormoni.fi-2

Eniten pidän tästä penkistä kuitenkin iltahämärässä, kun tulppaanit ovat sulkeneet suunsa ja hohtavat sinertävän sävyisinä.

Sipulikukkien kanssa ainoa ongelma tulee siinä vaiheessa, kun niiden lehdet alkavat lakastua. Olen yrittänyt istuttaa tulppaanien kaveriksi jotain reheväkasvuista, joka peittäisi niiden kuihtuvat lehdet, mutta tänä keväänä huomasin, että tästä penkistä tuo peittokasvi taitaa puuttua. Mitäköhän sitä tähän istuttaisi? Penkki on pääosin köyhää, hiekkaisaa maata, tosin pionin, omenapuun ja tulevien varrellisten tuijapallojen kohdilla on kunnon istutuskuopat. Vinkkejä otetaan vastaan! 

Keskipenkki_Kasvihormoni.fi-8

Tällä hetkellä penkissä kasvaa muutama jouluruusu, valkoinen pioni ja reunuksena verikurjenpolvea ja jättipoimulehteä.

Tätä näkyä on ihana vilkuilla aamulla makuuhuoneesta!
Keskipenkki_Kasvihormoni.fi-10In the middle of our back yard there are two borders dividing the yard in two. This time of year, the border is red of tulips. I love the view that opens from our bedroom window in the morning!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Onpa upea tulppaaniloisto! Kuinka aikaisin/myöhään olet tilannut tulppaanilähetyksesi Hollannista? Ajattelin noudattaa esimerkkiäsi tänä vuonna ja tilata kerralla ison satsin… 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Tilaukset olen naputellut aina elokuussa ja pistänyt tilauksen lisätietoihin, että toivon lähetystä heti ensimmäisten joukossa, koska asun pohjoisessa. Olen käyttänyt Bulbi.nl-sivustoa (muistelen, että joka kerta, tosin en ole varma), jossa tilauksen voi tehdä ennakkoon ja he laittavat sipuleita tulemaan ilmoittamastaan ajankohdasta alkaen. Istuttamaan olen päässyt yleensä syyskuun puolivälin jälkeen, myöhäisimmillään taisivat tulla syys-lokakuun vaihteessa.

   Tilaukset ovat toimineet hyvin, kerran sain pussin sisällä eri sipuleita kuin mitä nimilappu sanoi, mutta lähettivät korvaukseksi seuraavana vuonna oikeat sipulit tilalle 🙂

 2. 3

  Ada sanoo

  Saisiko vielä linkkiä tulppaanin ostosivuille? Viime syksynä lisäsin tulppaanien määrää ja nälkä kasvaa syödessä… Mulla on pionien kaverina penkissä nauhusta, soihtu- ja kallioversiota, johon tulee isot lehdet ja myöhemmin kesällä ihan kiva keltainen kukinto. Myös kesämalvikki on ollut toimiva peittokasvi ja siementänyt itse itsensä monivuotiseksi.

  • 3.1

   sanoo

   Nämä sipulit on tilattu bulbi.nl-sivuston kautta. Olen käyttänyt kerran jotain toistakin tukkuria ja toimi sekin hyvin, joten ei muuta kun rohkeasti tilaamaan!

 3. 4

  sanoo

  Todella ihana punainen kukkameri. Kaunis auringossa ja kaunis illalla! Mutta voi sitä kuituvien kukkien aikaa. Sipulikukilla se vaihe on pakollinen, mutta pitkä ja ikävä.

  • 4.1

   sanoo

   Hys hys, ei saa ajatella vielä niitä kuihtuvia kukkia, ajassa eläminen (itsepetos) on tärkeää! Etelärinteessä meillä on jo kirjavien tulppaanien istutus ohi, siitäkin kuljen nyt ohi katselleen ihan muuhun suuntaan. Tosin teillä lämpimämmällä vyöhykkeellä taitaa tulppaanit olla jo pidemmällä?

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *