Miten kesäkukkakylvöt onnistuivat?

yksivuotiset_kukat_kasvihormoni-1Kukkahullu puupäätarhuri kylvi taas keväällä enemmän kuin tarpeeksi kesäkukkia. Lahjoitin niitä muille kesäkuussa ainakin parikymmentä purkillista ja silti kotiin jäi niin paljon, että osan loppusijoitukseksi koitui komposti, kun pihasta loppuivat tyhjät kolot. Oho.

yksivuotiset_kukat_kasvihormoni-5Suurin osa kesäkukista päätyi puutarhaan punaisiin purkkeihin, joista enemmistö asettui hyötytarhan reunoille. Tätä varten kasavatin reilusti kermankeltaisia ja tummanpunaisia lajeja, joita täydensin limenvihreällä ja erilaisella vihreällä. Miten nämä onnistuivat?

Voittajat

ruukkuistutus_kasvihormoni-2Kesäpäivänhattu ’Cherry brandy’ säväyttää taas kerran. Se on yhdessä vaniljanvalkoisen samettikukan (’Vanilla’) kanssa kasveja, joita kylvän joka vuosi ja jotka ovat aina yhtä ihania. Ei pettymyksiä – koskaan. Kesäpäivänkukat pysyvät terhakoina uskomattoman pitkään, yksi kukka saattaa loistaa jopa lähes kolme viikkoa ja nuppuja avautuu pakkasiin saakka. Saman tempun tekeävät myös uskolliset samettikukat, uusia nuppuja puskee sitä mukaa kun vanhat alkavat lakastua. Samettikukista löytyy tarkempia kuvia kuukauden takaa täältä.

Kesän voittajiin voidaan laskea myös ’Pony tail’ heinät, joita on kasvanut kuuden ison ruukun edestä. Niistä saa pitkän ilon, kun asettelee liehuvat letit talevksi kuivan katoksen alle. Itse asiassa tein viime vuonna talviasetelman olohuoneen ikkunan taakse ja käytin siihen kaksi vuotta vanhaa heinätupasta. Se oli säilynyt erinomaisena varaston pimennossa.

Nämä menevät ehdottomasti jatkoon!

Yllättäjät ja  – häviäjät

tupakka_kasvihormoni-1Pidän koristetupakoista, sillä niiden kasvattaminen on yhtä helppoa kuin samettikukkien (kunhan minipikkuisten siementen kylvön ja koulinnan vaikeutta ei lasketa). Tosin tänä vuonna koristetupakat tekivät yllätyksen: siemenpussin kyljessä luvattiin, että valitsemistani siemenistä kasvaisi tuuheita ja matalia puskia, mutta kuinka ollakaan, olen saanut punaisen tupakkamaton sijaan kaulojaan korkealle oikovia yksilöitä. Nämäkin ovat näyttäviä, mutta efekti on ihan jotain muuta kuin mitä havittelin männyn juurelle. En ole myöskään löytänyt puutarhastani niitä limetinvihreitä tupakoita, joita mielestäni istutin sinne kymmenisen yksilöä. Mihin lienee hävinneet?

yksivuotiset_kukat_kasvihormoni-8Yllättäjiin kuuluvat myös kääpiöauringonkukat, jotka kasvattivat neljänkymmenen sentin korkuisen varren sijaan metrineljäkymmentäsenttisen varren. Vai olisiko näillä vain ollut tarve venyttää kaulaa tuon ylimääräisen metrin matkan? Söpöstä reunuskasvista (josta lisää täällä) tuli samalla peittokasvi, jonka takaa eivät ole näkyneet muut kesäkukkapenkkini kaunokaiset kuten tummat ruiskaunokit ja uniokt, veikeät kultahehkut tai syksyllä säväyttävät tarhakehäkukat.

Istutusuunnitelmani näet täällä ja alla olevista kuvista paljastuu, että auringonkukkien lisäksi myös kääpiösamettikukat ovat muuta, kuin mitä pussin tiedoissa on luvattu. Yksittäiset kasvit ovat kyllä ihan kauniita, mutta kokonaisuus ei vastaa sitä, mistä olen suunnitellut ja millaisista siemenistä olen maksanut.

Isoin häviäjä on tänä vuonna Lord Nelson, joka pussitti minulle tälle kasvukaudelle useampiakin vääriä siemeniä. Ei jatkoon, jos minulta kysytään.pikkusamettikukka_kasvihormoni-1

Sokerina pohjalla

Yksi uusi ihatus on syntynyt tänä kesänä. Se on kosmoskukka ’Xanthos’, joka näkyy tämän postauksen ensimmäisessä kuvassa. Kukka on sitruunaisen sävyinen mutta hyvin vaalea keltainen, ja pehkot ovat aivan täynnä kukkia. Keittiötarhaa katsoessa näky on jatkuvasti täyteläisen kukkiva tämän ansiosta! Näitä aion kasvattaa myös jatkossa ja mikäli kukat kehittävät omia siemeniään, kerään niitäkin talteen.

yksivuotiset_kukat_kasvihormoni-6

This year about half of my self seeded annuals have made my heart bounce strongly. But the other half – well, I did not quite get what I thought I planted, there were simply too many faux seeds sold to me. Maybe next year I’ll get what I’m promised?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *