Kesäpata ja moni muu

Kesäpata_Kasvihormoni.fi-1Kesäpataan tulee ainekset suoraan pihalta tai kesätiskin kasvisosastolta. Ja tietysti tuoreina. Jos vertaa kesäkeittoon, tämä versio on kuin teleporttaisi itsensä täältä pohjolasta välimeren maisemiin, yhteistä on kuitenkin kesäisen raikkaat ja kylmäsäilytyksen pilaamattomat maut.

Ruokaan voi oikeastaan laittaa mitä turoeita kasviksia tahansa, koko potin juju on mahtavassa liemessä, joka saa ytimensä tomaatista, valkoviinistä ja oliiveista. Padan voi tarjota joko kuvien tavoin pastan kanssa, mutta oikeastaan vielä parempaa se on tuoreen vaalean leivän kanssa, kun mahtavan makukimaran imeyttää sen pehmeään sisukseen. Halutessa padasta voi tehdä kalaisen (lisää sitruunaa ja 500 g mereneläviä) tai kanaisen (lisää 400 g paistettua, yrttimarinoitua broileria), tai sen voi valmistaa muurikalla ison padan sijaan.

Kesäpata_Kasvihormoni.fi-2Välimerenmakuinen kesäpata

  • pala chiliä
  • 1 pieni valkosipuli tai 2 valkospulinkynttä
  • rasiallinen herkkusieniä tai muutama desi kanttarelleja metsästä
  • pari kesäistä porkkanaa
  • pieni kesäkurpitsa
  • 2 paprikaa
  • 8 kypsää tomaattia
  • pieni nippu timjamia (10 lyhyttä vartta) ja saman verran oreganoa
  • noin 200 g oliiveja nesteineen
  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 dl paseerattua tomaattia (säilyke)
  • 1 sitruunan mehu
  • mustapippuria, suolaa
  • kypsennykseen 1/2-1 dl oliiviöljyä
  • koristeluun basilikanoksia ja kesäkurpitsan kukkia
  • tarjoiluun parmesania tai muuta voimakasta juustoa raasteena

Valmistus

  1. Esikäsittele kasvikset: Hienonna chili ja valkosipuli hakkelukseksi. Siivuta porkkana ohueksi. Puhdista ja pieni sienet. Lohko kesäkurpitsat, paprikat ja tomaatit suupaloiksi. Huuhtele yrtit, mikäli ne tulevat kasvimaalta.
  2. Kaada oliiviöljy isoon pataan tai suureen, paksupohjaiseen pannuun. Paahda chiliä ja valkosipulia öljyssä, kunnes ne saavat väriä ja niiden maku irtoaa öljyyn.
  3. Lisää kasvikset parissa erässä: paista ensin sieniä ja porkkanoita pari minuuttia ja lisää sen jälkeen muut kasvikset sekä timjami ja oregano. Kääntele kasviksia öljyssä, kunnes ne ovat saaneet kevyesti väriä.
  4. Lisää pataan oliivit nesteineen, valkoviini ja paseerattu tomaatti. Purista joukkoon myös sitruunan mehu sekä mausta mustapippurilla. Mikäli kaipaat, lisää myös suolaa. Anna hautua reilu viisi minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.
  5. Koristele valmis pata basilikalla ja kesäkurpitsan kukilla (käytä poikakukkia, jotka eivät kasva kesäkurpitsoiksi) ja laita tarjolle lisäksi juustoraastetta ja pastaa tai tuoretta leipää.

Kesäpata_Kasvihormoni.fi-3

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *