Basilikaniput talteen

Basilikasailonta_kasvihormoni.fi-5Ikuinen kesä sujahti pakastimeen. Basilika on nimittäin tuorekasvi, joka maistuu kesältä – ja joka maistuu vain, jos se maistuu kesältä. Kuivaaminen on siis mielestäni ihan turhaa, silloin saa aikaiseksi vain saunavihdan makuista jauhetta, mutta pakastaminen kelpaa säilöntämenetelmäksi kesäisempiä ja valoisempia talvipäiviä odotellessa. Basilikat_kasvihormoni.fi Kävin keräämässä basilikoista jo toisen kesän sadon. Oletan, että saan vielä kolmannen sadon ennen kuin lehdet muuttuvat kellertäviksi, mutta siitä ei voi olla täysin varma. Pitääkin muistaa olla tarkka ja käydä napsimassa lehtiä tasaiseen tahtiin ruokaan, jotta ei käy hupsista ja menetä viimeistä satoa.

Leikkaan kasveja melko rohkeasti, sillä niin kauan kuin niiden kasvuolosuhteet pysyvät hyvinä (eli lämpöä ja valoa riittää), basilikat haarautuvat mukavasti. Alimmat lehdet napsin muutoinkin pois ruokaan, sillä ne tahtovat olla varjossa ja kellertyä ajan kanssa.

Maailman kätevin basilikan pakastustapa näkyy näistä kuvista ja se menee näin:

  1. Leikkaa basilikan varret haaran kohdata poikki.
  2. Sujauta varret pussiin, johon kiepautat mukaan vähän ilmaa. Sulje pussin suu solmulla ja laita pussi pakastimeen.
  3. Kun basilikat ovat jäässä, ota pussi pakastimesta ja puristele jäiset lehdet irti varsista.
  4. Kippaa jäinen silppu rasiaan tilan säästämiseksi. Poista varret joko tässä vaiheessa tai käytettäessä. Basilikasilppu on irtonaista ja sitä on helppo ottaa pakasterasiasta tarvittava määrä.

Basilikasailonta_kasvihormoni.fi-4

En ole oikein innostunut muiden yrttien säilömisestä mutta ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan siitä, miten ja mitä sinä säilöt yrttimaalta. Anna vinkkisi kommentteihin!

Freezing basil is the best way to preserve the summery taste. I cut basil and put it in a bag to freeze it. When frozen, I crush the leaves inside the bag and pour the dice in a freezing container. Loose leaves ready to be used!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *