Sinin suosikki: musta pioniunikko

unikko_blacpeony_kasvihormoni.fi-8Jos joku koristekasvi on  helppo, se on pioniunikko. Yksi kukka sisältää teelusikallisen verran pienen pieniä siemeniä, joista jokainen voi kasvaa näin upeaksi kasviksi.

Voilà, sillä pääsee ehdottomasti minun suosikkikasvilistalleni!unikko_blackpeony_kasvihormoni.fi-1-2Unikoiden yksi parhaista puolista on se, että ne huolehtivat itse siitä, että niiden suku ei lopu yhteen vuoteen. Siementuotanto on tehokasta kuin kotiäidin aamupäivät, mikä on hyvä, sillä pioniunikot ovat yksivuotisia kasveja ja ne tulee kylvää joka vuosi uudelleen. Mutta älä huoli, sinä, joka et osaa laittaa siemeniä ajoissa ikkunalle kasvamaan, pioniunikko tarvitsee pihalta vain pienen pläntin multaa, ei lainkaan esikasvatusta!

Tämä yllä oleva kasvimaan muhevassa hevosenlantamullassa kasvava yksilö löysi laarin nurkkaan omin lupinensa, mutta koska se ei ole siinä tiellä vaan suorastaan valtavan näyttävä, se sai ehdottomasti jäädä näyttämään kasvun mallia perunoille.

unikko_blacpeony_kasvihormoni.fi-7Voimakkaassa mullassa pioniunikosta kasvaa monikerroksinen ja näyttäväkukintoinen kasvi, ihan kuin nimikin antaa olettaa: pionimainen pallero. Hiekkamaassakin pionit ponnistavat kasvuun, mutta niiden kukinnot jäävät yksinkertaisiksi, kurkkaapa niistä kuva täältä harjaneilikoiden kaverina. Salviakin sopii sen kaveriksi, niistä on kuvia täällä.

Suosikkipioniunikkoni ’Black peony’ on väriltään tumman puhuva, mutta auringon säteiden paistaessa terälehtien läpi siitä huomaa, että kyseessä on ehdottomasti viininpunainen kasvi. Nimi on vain mustasta kasvista haaveilevien huijausyritys, minua eivät hämää, sillä mustia kukkia en huoli pihaani, kyllä niiden pitää olla punaisia.

Viime kesänä kävi muuten niin erikoisesti, että yksi mustista unikoista kasvoikin valkoisena. Nyt harmittaa, että en muista enää, mihin laitoin kasvin siemenet talteen, valkoinen kun kiinnostaa ihan yhtä paljon kuin tämä tummanpuhuva kaverinsakin. Toivottavasti ravistin ne syksyllä suoraan penkkiin, niin ovat siellä parhaassa mahdollisessa tallessa.

unikko_blacpeony_kasvihormoni.fi-4Kukinnan jälkeen unikko paljastaa salaisuutensa ja riisuu terälehtensä. Se ei nolostele alastonta asuaan, vaan töpselikärsän näköinen pallura jää heilumaan korkeuksiin ylpeänä. Harmi, että kukintansa loppuvaiheessa oleva unikko lakastuttaa lehtensä ruman värisiksi, sillä unikoiden olisi ihana antaa töröttää penkeissä palluroineen. Nyt naksin ne yleensä talteen ja koetan laittaa kypsyvät siemenkodat jonnekin muualle kuin omaan pihaan. Muuten näitä ihanuuksia on seuraavana vuonna aivan liikaa! unikko_siemenkota_kasvihormoni.fi-2

Poppy ’Black peony’ is such a stunning annual in the garden. And how easy can it be to get one, just let it be! Most certainly that is all that is needed to become one of my very favorites. Loving this dark beauty to the bits!

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Hiirenporras
Salvia
Harjaneilikka
Kirjopikarililja
Kuunlilja

Täpläimikkä
Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Mistä puutarhani onkaan tullut?

Virgin_earth_kasvihormoni-2Istuin sunnuntaina kevätauringossa terassilla ja ahmin viimeisiä sivuja 1600-luvun puutarhurista kertovasta kirjasta. Kuinka kiitinkään lasitusta siitä, että lumimaisemasta huolimatta tarkenin nauttia kirkkaudesta ja ensimmäisistä kevätistutuksista sisävaatteisillaan. Ihana kevät!

Kirja on kuin tehty minulle, joka nautin sekä puutarhaa että historiaa kunnioittavasta kirjallisuudesta. Aloitin romaanin lukemisen hiihtolomalla, jolloin ahmin sivuja tuntikaupalla. Sitten loppui ylimääräinen vapaa ja olen saanut nauttia teosta lisää pätkä kerrallaan.

sipuliasetelma_kasvihormoni-3Romaanissa eletään keskellä muotopuutarhoja ja uusien kasvien löytämistä. Philippa Gregory on tehnyt historiallisen taustatyönsä hyvin (en kuvittelekaan kirjailijan olevan historioitsija) ja tuon tuostakin hihkuin lukiessani, kun puutarhuri Tradescant nuorempi (todellinen historian henkilö, 1608–1662) löytää jonkun kasvin, josta minäkin nautin niin suunnattomasti.

Magnolia! Tulppaanipuu! Astereita!

Toisaalta tunnen pistoksen sydämessäni, sillä Gregory kuvailee kasvien löytöpaikan intiaaniheimon luontoa kunnioittavaa elämää niin, että kadun sitä, miten kasvi on napattu matkaan minunkin puutarhaani varten. Huomaan olevani valloittaja, joka himoitsee aarteita omaan puutarhaansa ja on historiansa tuntevana lopulta valmis jättämään intiaaniheimon oman onnensa nojaan.

Jos Tradescant ei nyt ota sitä mahtavaa köynnöstä mukaansa, kuinka voin ikinä saada sitä kasvamaan omaan pihaani?

Virgin_earth_kasvihormoni-4Kaikkein eniten romaania lukiessani nautin siitä, kuinka Gregory osaa kuvailla niitä tuntemuksia, joita puutarhan hoito tuo mukanaan. Seuraava lainaus on oma käännökseni, mutta se saa edustaa tunnetilaani alkuperäisen tekstin sijaan.

Kaikkein mieluiten matkustaisin kanssasi Amerikkaan ja Länsi-Intiaan keräämään uusia kasveja. Etsisin ja toisin ne kotiin kasvatettavaksi. Muut erikoisuudet – ne vain ovat, eikö niin? Sen jälkeen kun ne on asetettu näkyville, niiden kanssa ei ole oikein muuta puuhaa kuin pyyhkiä niistä pölyjä. Mutta kasvit kasvavat ja kukkivat, tuottavat hedelmää ja siemeniä, ja sen jälkeen tulee seuraava vuosi ja uuden istutuksen vuoro. Pidän siitä, kuinka ne muuttuvat. 

Kirjan loppu sai minut avaamaan tietokoneen ja tarkastamaan, mitkä osat romaanin Tradescantista ovat totta. Totuutta herrasta en saanut selville, sillä keskellä uskonsotia (ja Englannin sisällissotaa) ei ollut sosiaalista mediaa, mutta tiedän ainakin, mihin haluan suunnata seuraavalla Lontoon-matkallani. Yhtäkkiä Lambeth roadista on tullut suuren mielenkiintoni kohde.

Virgin_earth_kasvihormoni-3Spring is here although tons of snow still occupy our garden. Our terracce with glasses warms to mild summer days when Sun is shining and I have read the great novel of Philippa Gregory there. Have you read The Virgin Earth?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Tiedossa liljoja

liljansipulit_kasvihormoni-3En tiedä, otinko kannattavan riskin vai onko tässä taas yksi puupäätarhurin toimista. Syytettäköön tässä nyt sitä humahdusta, joka vei järjen ja jonka seurauksena hullu puutarhuri toimi vain tunteella ja sillä hormonimyräkällä, jonka märät kevättossut saavat aikaiseksi.

Hankin nimittäin irtomyynnistä parikymmentä liljan sipulia, vaikka edellisissäkin on ollut varjelemista, että liljakukko ei vie kaikkea.

liljansipulit_kasvihormoni-1Kadotin siirto-operaation jälkeen kaaripenkin jaloangervojen kaverina kasvaneet liljat (muinainen postaus täällä), jotka olivat täydellinen pari toisilleen. Olen sen jälkeen yrittänyt etsiä samansävyistä liljaa, jotta voisin palauttaa väriloiston ennalleen.

Nyt luulen löytäneeni tarpeeksi äreän värisen liljan nimeltään ’Key west’, joten ostin niitä saman tien riittävästi: nappasin mukaani 15 hyväkuntoista ja homeetonta sipulia irtomyynnistä.

Sipulien irtomyynti on ihan ehdoton tapa hankkia kasveja, harmi, ettei sipulimyyntiä ole läheskään kaikkialla saatavilla. Meillä Jyväskylässä ollaan siinä onnellisessa asemassa, että Viherlandia on harvinaisen hyvin varusteltu taimisto, josta saa sekä kesä- että syyssipulisatoa kappalemyynnistä. Edullisiin hintoihin ei tarvitse edes lisätä postituskuluja ja kun paikalle polkaisee polkupyörällä, ei kulkemiseenkaan tarvita kuin ekstra-annos ruokaa.

liljansipulit_kasvihormoni-5Pinkkien lijojen lisäksi ostin valkoisen, vielä viime vuonna väärässä paikassa kasvaneen liljan sipuleita lisää. Sipuleilla on melkoinen kokoero ja täytyy myöntää, että tämän valkoisen veitikan kukinot ovat samassa suhteessa muhkeammat kuin kanssasisarensa.

Tramppa ei enää tänä vuonna nouse tramppaympyrään, joten arvelin, että voin lisätä valkoisia liljoja kukkapenkkiin meidän katselijoiden iloksi. Jos ne kasvavat edelleen väärässä paikassa, onpahan tiedossa paljon kimppukukkia.

Toivon, että nämä sipulit malttavat vielä kasvunsa jonkin aikaa. En kuitenkaan halua, että ne homehtuvat odotellessa, joten laitoin ne ilmavasti mullan päälle asustamaan. Mikäli kasvua on näkyvissä aivan liian ajoissa (kolmessa sipulissa oli jo kasvun alut), laitan ruukkuihin ja terassin viileyteen. Siellä kasvu ainakin hidastuu.liljansipulit_kasvihormoni-6

More lilies coming next summer. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com