Juhannuksen lumipallot

lumipalloheisi_kasvihormoni.fi-1Harvana juhannuksena on ollut lumipalloheidet yhtä upeassa kukassa kuin tänä vuonna. Keräsin niistä ensimmäisen tämän vuoden kesäasetelman (tulppaanikimppuja ei lasketa). Nyt asetelmia saa paitsi oman pihan kasveista, ihan tuolta ojan pientareelta kerätyistä luonnonkukistakin.

lumipalloheisi_kasvihormoni.fi-4Malja on boolikulho, johon laitoin jyrsijäverkosta leikatun palasen. Siihen on helppo tökkiä kerätyt oksat. Tässä on vain lumipalloheisiä ja kaksi purppuraheiden oksaa tuomassa väriä ja muotoa.

Kun kimpun nostaa yöksi ulos viileyteen, se pysyy huomattavasti kauemmin hyvänä.

lumipalloheisi_kasvihormoni.fi-3Hyvää juhannusta kaikille! lumipalloheisi_kasvihormoni.fi-5

It’s time for midsummer festival. I’m heading to celebrate nightless night (although we don’t live North enough to get midnight Sun), join me in spirit!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Alppiruusuja ja myöhäisiä tulppaaneja

juhannusviikko_kasvihormoni-1

Ajan vääristymä eli aikadilataatio on suhteellisuusteorian ennustama ominaisuus, jonka mukaan kappaleen liikkuessa lähellä valon nopeutta aika kulkee yhä hitaammin

Puutarhassa oleilu on imaissut puupäätarhurin omaan ajanvääristymäänsä. Silloin puutarhassa tulee piipahdettua ihan vaan hetki, mutta sieltä pois tultaessa kaikilla muilla on kiljuva nälkä, aurinko on ehtinyt talon taakse ja linnut hiljenevät yölevolleen. Uskon, että Einstein ymmärsi, mistä puhun, ja käytti sitä omien teorioidensa kehittelyyn.

juhannusviikko_kasvihormoni-10Puutarhurin aikadilaatiossa huomaa yllättäen, että alppiruusut ovat puhjenneet kukkaan ja ne loistavat, vaikka tunteen mukaan menossa on vasta hetki sitten alkanut kesä. Positiivinen yllätys sen sijaan on, että viereen istutetut myöhäiset tulppaanit ovat samaa sävyä kasvavan alppiruusun kanssa ja ainakin tänä vuonna niiden sopusointu antaa juhannuksenalusviikolle erityisiä sydämentykytyksiä.

juhannusviikko_kasvihormoni-4Samassa aikavääristymässä voi istuskella terassilla ja katsella puutarhan seesteisyyttä. Illan teehetki kertoo ajan suhteellisuudesta siinä, että yhtäkkiä muki on viilentynyt ja juomasta saisi jääteetä tipauttamalla sekaan pari jääpalaa. Toisaalta juomaa voisi kutsua pienen hetken kuluttua myös aamuteeksi, vaikka yöväsymys ei ole ehtinyt edes vielä saapua.

juhannusviikko_kasvihormoni-7Ajan vääristymä löytyy myös hedelmäpuiden latvoista. Kirsikkapuu on ainoa, josta löytyy enää kukkia, kaikki muut ovat ehtineet jo ravistaa terälehtensä maahan. Onneksi meillä kasvaa vielä kaksi punaista koristeomenapuuta, jotka vasta tänään sateen myötä ovat aloittaneet ensimmäisten terälehtiensä varistelun.

juhannusviikko_kasvihormoni-3

Koristeomenapuu ’Royalty’ on vahva ilmestys kukkiessaan tuhansin tummanpuhuvin kukin. Sen lehdet muuttuvat nekin koko ajan tummemmiksi, pian niiden vihreä sävy on hävinnyt kokonaan.

juhannusviikko_kasvihormoni-8Seuraavaksi ajan kulun merkiksi olen joutunut huomaamaan, kuinka lumipalloheisien limenvihreät pallot muuttuvat päivä päivältä valkoisemmiksi. Uskon, että saan niistä juhannukseksi maljat täyteen lumipalloja – taivaalta tulevaa töhnää en toivo näkeväni tässä ajanvääristymässä kuitenkaan enää ennen syksyä. En, vaikka kuinka on väläytelty uhkaa hallasta. Niin pahoin en usko kuitenkaan erehtyväni ajan kulusta.

juhannusviikko_kasvihormoni-2Aikadilaation positiivinen puoli on siinä, että mitä suuremmalla nopeudella teorian testiyksilöt ovat kulkeneet, sitä vanhemmiksi ne ovat eläneet. Ehdin siis myöhästyä illalliselta ja kaupasta vielä tuhansia kertoja. juhannusviikko_kasvihormoni-12

Lainaukset Wikipedian selityksestä siitä, mitä suhteellisuusteoria on.

The time tilts every time I enter the garden. Somehow, it sits still around me but everyone else (including daylight) seems to travel in reckless speed. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kesän houkuttelevin kohde: Pionien koti

pionienkoti_kasvihormoni-1

Kuolanpioni

Jotain jäi hampaankoloon.

Kävin pionien kodissa kaksi vuotta sitten ja hankin yhden (1) pionin. Kauniin keltaisen kehrän, jonka kotimaista kukintaa odotan edelleen.

Se on ihana, olen aivan varma, en vain tiedä, milloin näen kukan livenä. Nuppua ei ole vielä tänäkään keväänä havaittavissa.

pionienkoti_kasvihormoni-2

Kuolanpioni

Tyhjensin kuitenkin hampaankoloani torstaina ja sieltä löytyi aika iso pionijuurakko. Yhdistimme nimittäin Teknisen tuen työmatkan ja minun kesälomani (sekä lasten lomat) ja ohjasin auton Pionien kodin pihaan. Takakonttiin oli mitoitettu matkatavaroiden sekaan kolme isoa laatikkoa ja kännykässä oli lista siitä, millä täytän laatikot.

pionienkoti_kasvihormoni-3

’Nova’

pionienkoti_kasvihormoni-5

Kartanopioni

Itse pioninäyttely oli tällä hetkellä pienoinen pettymys, sillä myös pionit ovat jarrutelleet kylmän kelin verran. Niinpä kukassa oli vasta viitisen pionilajiketta ja tässä ne ovat lähes kaikki kukassa. Jonain toisena vuonna kaikki kiinanpionit olisivat jo vähintään pullistelleet nuppujaan, nyt näkyvissä oli vasta lupaavia palleroita varsien päässä.

Aikaisimmat pionit ovat yksinkertaisia, keltakeskustaisia kaunokaisia, joista alla oleva kaunotar sai polveni heikoksi. Katso itse!pionienkoti_kasvihormoni-6Kyseessä on Wittmanniana silkkipioni, jonka yleisin muoto on valkoinen. Pionien kodin nettisivun mukaan ”joukossa [on] kasveja, joiden kukissa hentoja punaisia sävyjä”, ja näyttelypuutarhassa kasvoi juuri tällainen versio. Olen ihan lovena tähän sävyyn!

Paeonia_wittmanniana_silkkipioni

Paeonia wittmanniana silkkipioni

Jos pionin hinta ei olisi ollut 55 euroa, olisi se saanut välittömästi paikan auton takapaksista. Koska en ollut kuitenkaan suunnitellut ottavani mukaan harrastajahintaisia kaunokaisia, tämä jäi seuraavan matkan investointilistan ensimmäiseksi hankinnaksi. Nyt tiedän, miksi seuraava matka Taivassaloon tehdään.

pionienkoti_kasvihormoni-9Nyt sen sijaan täytin laatikot listani mukaisin hankinnoin näistä mahtavista valikoimista. Sinne livahti ’Coral charmia’, ’Jalkavaimoa’, ’Icebergiä’ ja muutamaa muuta nimellistä kaunokaista, jotka on esillä mitä parhaimmassa myyntijärjestyksessä.pionienkoti_kasvihormoni-11

Lisäksi en voinut olla vastustamatta pöytää, joka lupasi äitini etupihalle näin mahtavaa pionipenkkiä:

pionienkoti_kasvihormoni-10Kassalla ostoksistani laskettiin tosi oivallinen kimppahinta, joten jos harkitset joko ison tilauksen tekoa Pionien kodista tai paikan päällä pyörähtämistä, suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä. Ja saamallani pyöristyksellä ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että pidän blogia (sillä en kertonut asiasta), uskon, että kuka muu tahansa takakontin täyttäjä saisi saman kohtelun.

Paikka on palvelun puolesta täyttä priimaa.

pionienkoti_kasvihormoni-12Viimeisenä kysymyksenäni esitän,

arvaa, kuinka monta pionia saa mahtumaan matkalaukkujen ohella Volvon takakonttiin?

Ja kerrottakoon vielä, että vain yhden varsi vaurioitui kevyesti asettelun tuoksinnassa. Oikea vastaus ilmestyy viikonlopun jälkeen tämän postauksen loppuun :).

EDIT: Takakonttiin mahtui aika paljon pioneja: kolme muovilaatikollista ja yksi paperikassillinen tarkoitti 28 pionipurkkia!


Yesterday, I visited Pionien koti, Peonies’ home in Taivassalo. It is the place from where bascally all the peonies sold in Filndand are delivered. Because the Spring has been SO incredibly cold here, not many peonies were blooming. But the time is coming, in the meanwhile I filled the back of our car with a few to take home with me.

Katso pioni-ideoita näistä pionipostauksistani:

Näin perustat pionipenkin

Näin tunnistat hyvän pionitaimen

Näin siirrät pionin

Pioniharrastajan mahtitaimisto Pionien koti 


Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com