Viherkasvit hydrosorassa

hydrosora-1Viime kuussa hankkimani viherkasvit siirtyivät ostoruukkua isompaan kasvutilaan. Tällä kertaa en istuttanut kasveja multaan, vaan testaan jotain luultavasti helpompaa kasvatustapaa. Puolihydrokasvatusta. Tämän kuun kestäneen testauksen perusteella olen vakuuttunut!

Hankin säkillisen hydrosoraa ja vedenpinnan korkeudesta kertovat mittarit ja istutin kasvit juniorin kanssa tähän helppoon kasvatusalustaan. Käytin apuna niin Viherlandian kuin Kukka & kaali -blogin Pauliinan neuvoja siitä, kuinka puolihydro onnistuu.

hydrosora-2Tässä vinkit tiivistettynä:

  1. Hanki umpipohjainen ruukku, mikä tahansa kippo noin lähtökohtaisesti kelpaa. Mikäli se ei ole vedenpitävä tai vaarana on, että se ruostuu, laita ruukun sisälle muovikippo tai -pussi.
  2. Laita ruukun pohjalle parin sentin kerros hydrosoraa ja tökkää siihen vedenpintamittari.
  3. Karistele istutettavasta kasvista ylimääräinen multa pois, huuhtoa ei tarvitse.
  4. Laita kasvi ruukkuun ja täytä ruukku hydrosoralla. Koristele pinta halutessasi koristekivillä, itse jätin hydrosoran näkyviin.
  5. Mittaa soran pintaan hydrosoralnnoitetta paketin ohjeen mukainen määrä.
  6. Kastele kasvi, kunnes mittarin vedenpinnanosoitin on noussut maksimi-kohtaan.

hydrosorakasvatus-kasvihormoni.fi-1Innostuin puolihydrokasvatuksen helppoudesta niin, että vaihdoin pian myös kaupasta ostamani basilikan kasvamaan hydropurkkiin. Siinä se kasvaa ja muhkeutuu, kun tavallisesti kaupan basilika kestää meillä viikon. Tällä yksilöllä on ollut myös kasvivalo antamassa kasvuvauhtia, sillä tuohon seinän viereen ei tule valoa ikkunasta kuin nimeksi.

Kävin jopa hakemassa vesitasomittareita lisää, sillä tämä istutustapa on niin helppo. Sen kun merkkaa kalenteriin muistutuksen siitä, milloin on seuraavan kolmikuukautislannoituksen vuoro, muutoin selviää pelkällä veden lisäyksellä. Vähän nuo kasvit tuntuvat hörppivän tässä menetelmässä enemmän vettä kuin mullassa altakasteluruukussa, mutta kasvu näyttää kauniimmalta ja tiiviimmältä kuin multaversiossa. Tähän mennessä kuivia kasvinosia ei puolihydrossa ole syntynyt lainkaan.

Uskon, että loma-aikoina vieraiden kasteltavaksi jätetyt kasvit selviävät huollosta nätisti ilman ongelmia, kun mittari antaa vinkin siitä, minkä verran vettä tarvitsee laittaa kasville.

Tosi innostavaa!

viherkasvit_kasvihormoni.fi-3

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Sinin suosikit: harjaneilikka

harjaneilikka_kasvihormoni.fi-7Harjaneilikalla on ominaisuudet, joita jokainen supernainen kaipaa. Vai etkö itse kaipaisi kestää kauniina säässä kuin säässä, olla vahva ja pää pystyssä kulkeva sekä tuottaa satoa niin, että kauneutta levittävä jälkesi tässä maailmassa levittäytyy laajalle?

Harjaneilikka on ihanan uskollinen ja takuuvarma kukka, mahtava leikkokukka ja värikirjoltaan moninainen valkoisesta vaaleanpunaiseen ja voimakkaan anilliiniin sekä välillä jopa tummanpuhuvaan purppuraan. Useimmiten sen siemenet myydään sekoituksena, mutta keräämällä omista kukista talteen ne parhaimman väristen kukkien siemenet, saa oman pihan kukkakirjon muunnettua vähin erin siihen sävyyn, mitä itse toivoo.

Harjaneilikan pallukkamaista kukintoa on kiva yhdistää tähkämäisiin kasvipareihin, samoin sen ympärille sopivat kasvit, joiden lehdet ovat rotevia tai muuten vaan näyttäviä. Harjaneilikan kukat tulevat uhkeimmiksi auringossa, maaperän suhteen se ei ole niin kovin nuuka.

harjaneilikka-kasvihormoni.fi-1Harjaneilikasta on iloa usealle vuodelle, vaikka sitä sanotaankin kaksivuotiseksi kasviksi. Toki se antaa odotuttaa ensimmäistä kukintaa kaksi vuotta, mutta ei se mihinkään häviä, kun muistaa poimia kukat maljakkoon. Silloin lehtiruusuke talvehtii ja seuraavana vuonna se kukkii taas, ja taatusti samanvärisenä kuin ensimmäisenäkin vuonna!

Tässä on harjaneilikan koukuttavuus: sitä on muistettava leikata reilulla kädellä maljakoihin, tai muuten se tekee siemeniä ja tulkitsee elämäntehtävänsä suoritetuksi. Siis ihan pakosta ja luvan kanssa kukkia on leikattava sisätilojen koristukseksi. Jee! Ja jos joku kukkavarsi lopulta unohtuu leikata, ei ykisttäisen kukkavarren siementuotanto saa kukkaa tulkitsemaan koko ruusukkeen lakastamisen olevan ajankohtaista, kyllä se vielä seuraavanakin vuonna nostaa uusia pallopäisiä hujoppejaan.

Jotta kukkatuotanto kuitenkin pysyy varmana, pitää neilikan antaa siementää (tai itse laittaa siemeniä lisää) jokainen vuosi. Tällöin pihaan kasvaa uusia pieniä vauvataimia, joista tulee taas uusia kasveja.

harjaneilikka-kasvihormoni.fi-2Harjaneilikan kasvatusopit olen saanut mummoltani. Vaikka kasvin voisi vallan mainiosti antaa siementää maahan ja nousta siitä itsekseen, pienellä (suurella) puuhalla kukinnasta saa hurrrjan paljon runsaamman, ja jos puutarhaan haluaa kukintaa, runsaus on valttia. Siksi hullu puutarhuri tietysti näpertelee kasviensa parissa.

harjaneilikka_kasvihormoni.fi-2

Mummoviisautta harjaneilikan kasvatukseen:

1. Anna harjaneilikan kehittää siemeniä elokuussa, minkä jälkeen sen lehtiruusuke kuolee. Varistele siemenet hallitusti kasvupaikalle tai anna tipahtaa maahan ihan itsekseen. Siemennyksen jälkeen kasvin jämät voi nakata kompostiin. (Ruusukkeen kehittymistä voit edistää kylvämällä jo valmiita siemeniä joskus kukinnan loppuvaiheilla, heinäkuussa. Ota siemenet talteen edellisenä vuonna, ne säilyvät kasvukykyisinä vuosia.)

2. Istuta nousseet taimet keväällä uudelleen: nosta ne varoen ylös, erittele elinvoimaisimmat taimet istutettavaksi ja töki penkkiin niin, että niistä jää vain muutama sentti näkyviin. Etäisyyttä kannattaa olla vähintään viisi senttiä, viisitoistakaan ei haittaa. Hullu puutarhuri laittaa ne miljoona pientäkin sinne jonnekin kehittymään, etteivät poloiset joudu kompostiin. Mikäli kasvit ovat valmiiksi sopivin välein, multaa varret niin, että ohuempi ja rennompi varsi jää lisätyn mullan alle, se tekee kasville hyvää.

3. Kun hankit harjaneilikkaa pihaasi ensimmäistä kertaa, kylvä siemeniä kahtena peräkkäisenä vuotena. Näin varmistat, että jatkossa kukkia on jokainen vuosi. Halutessasi luonto hoitaa homman kahden ensimmäisen vuoden jälkeen! (Ja muista ihmeessä oma vinkkini niiden kukkavarsien keräämisestä maljakkoon.)

harjaneilikka-kasvihormoni.fi-4

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Kirjopikarililja
Kuunlilja

Täpläimikkä
Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Dianthus barbatus is a pretty and one of those very easy to grow plants. I tend to cut the flower stems down (or indoors to a vase) so that instead of producing seeds, it brings grows new flowers each year. I love the plant!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

Kun blogi muuttuu ihmiseksi

kasvitieteellinenpuutarha-kasvihormoni.fi-1Voi sitä iloa ja oivallusta, mikä syntyy, kun tapaa seuraamansa blogin pitäjän. Hetkessä blogi muuttuu ihmiseksi, tuosta noin vaan muitta mutkitta, sillä hyvänen aika: näitä blogejahan pitävät ihan oikeat ihmiset ja ne ovat yleensä aina bloginpitäjänsä näköisiä.

bloggaajatapaaminen-kasvihormoni.fi-1Ja saanko esitellä, tässä niitä on, blogeja tai bloggareita, ihan kummin päin tahansa. Siinä on Suvikumpu, Vaalean vihreää, Hernepensaita pariin kertaan, Versoja Vaahteramäeltä ja Orvan(kesä)pesä. Mukana oli myös meitä monta muuta, koko kööri löytyy mm. täältä Instan kuvasta.

kasvitieteellinenpuutarha-kasvihormoni.fi-8Puhuimme päivän ajan meidän yhteistä kieltä, puutarhaa, kuten Suvikummun Marja niin osuvasti asian ilmaisee. Yksi puutarhaharrastajien kehutuimmista piirteistä on se, kuinka puutarhablogeissa on yleensä aina kannustava ilmapiiri, mikä on nykyisessä maailmanajassa ja vapaasti vallattavassa netissä erityinen piirre.

Toisia ei haukuta, harvemmin edes kritioidaan ratkaisuita tai moititaan toisen kasvivalintoja. Kaikki tuntuvat ymmärtävän, että puutarhassa on kyse enemmästäkin kuin vain omasta ilosta. Puutarha on Maan monimuotoisuutta ja yhteisiä resurssejamme lisäävä mahdollisuus ja vain harvoin puutarharatkaisut rasittavat ympäristöä niin, että meillä on oikeasti perusteltua asiaa kauhistella toistemme valintoja.

Makuasioista ja trampoista voi kiistellä, mutta puutarhan tuomasta elämänilosta olemme yhtä mieltä. Ei ole minulta pois, jos naapurissa kasvatetaan porkkanoita ja minä pidän kukista. Paikallaan lojuvat risukotkin lisäävät öttiäisten elinmahdollisuuksia, joten naapurien meidän rytöläjätkin saavat harrastajien silmissä synninpäästön.

Aika armollinen harrastus.

kasvitieteellinenpuutarha-kasvihormoni.fi-5

Rahapuu Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan viileämmässä huoneessa. Toisin kuin nimestä voisi luulla, tämä puu on alan harrastajien mukaan finanssimielessä tuottamaton investointi, mutta voi kuinka meistä lähes kaikki olisivat silti valmiita investoimaan siihen saman tien. Ja kuusi kertaa uudelleen.

kasvitieteellinenpuutarha-kasvihormoni.fi-9Pikaisen gallupin perusteella päivän pakomatka vihreään puutarhakeitaaseen pelastaa mielenterveyttä samassa määrin kuin lentokoneella tehty matka Auringon paahtamaan maailmanosaan. Ja on taatusti ekologisempi vaihtoehto!

Jyväskylässä asuvana yksilönä en voi ymmärtää, miksi kaupunki ei ymmärrä, kuinka hyvä investointi kasvitieteellinen puutarha olisi. Mielenterevyden ylläpidon kuistannuksissa vapaana pulputtava lummelampi on taatusti pienempi kuluerä kuin muutama laitoshoitopaikka. Puutarhatapaamisessa me harrastajat kinastelemme, kenen lottorivi saa voittaa, jotta sellaisen saisi rakentaa, mutta yhteisönä sellaisia onneksi löytyy Helsingin lisäksi myös esimerkiksi niinkin pohjoisesta kuin Oulusta ja Joensuusta. Onnekkaat te!

Jos minulla alkaa mielenterveys reistailla, paras buuttausasema löytyy tällaisesta viherkeitaasta. Tämä mainittakoon vinkkinä lähipiirimme sosiaalisista suhteista vastaaville yhteyshenkilöille. Hyvin se toimii jo nyt kevätkaipuun paikka-aineena: muutama tunti tropiikin kosteudessa ja olen valmis palaamaan auringonpaisteeseen ja keväthangille. Ne hohtavat taas pienen lumisateen jälkeen eivätkä tunnu läheskään niin suurilta esteiltä kevään tiellä kuin ennen puutarhavierailua.

kasvitieteellinenpuutarha-kasvihormoni.fi-10Niin kiihkeästi, kun kuvaankin kaiken vihreän joko muistoiksi tai muistikortin kuviksi, kaikkea en saa raahattua kotiin saakka. Yksi sellaisista on tämä Kaisaniemen kasvitieteellisen kasvihuoneen käsittämättömän kauniiksi patinoitunut vihersävyinen seinä. Meidän seiniä ei kuulemma saa päästää vihertymään, joten tyydyn näihin upeisiin sävyihin pelkkinä kuvina. Tässä teillekin annos kauneutta.vihreaseina-kasvihormoni.fi-1

Garden blogger meeting was held last weekend in Helsinki Kaisaniemi Botanic Garden. Enjoy the feeling.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com