Vauhdikasta elämää ja #vesikoirapluto

Sunday oh-2

Viikonloppu tuli ja meni vauhdilla taas! Meno näiden kahden ihanan pikkuapinan, vilkkaan leikki-ikäisen lapseni ja touhottavan kaikkeen osallistuvan koirani kanssa on kyllä ihan omaa luokkaansa. Intensiivistä ja palkitsevaa suurimman osan ajasta. Uhmaiän haastavuudesta on turha kai edes mainita täällä! Kasvoin itse tosi pienessä perheessä ja olen tottunut aina omaan tilaan ympärilläni, jota tarvitsen palautuakseni siinä missä lepoa ja ravintoakin. Ehkä siksi tämä yhden lapsen, koiran ja aviomiehen kanssa yhdessä muodostamamme perhekokoonpano tuntuu minusta vähintäänkin suurperheeltä. Ainakin mitä tulee omiin fiiliksiini ihan normaalin arkielämän hektisyydestä. Tunteiden kirjo ja syvyys on ihan eri luokkaa, kuin aikana ennen lasta.

Niin suuresti kuin nautinkin vilskeestä kotona ja yhdessä tekemisestä yhdessä perheen kesken, huokaisen joka ilta helpotuksesta, kun lapsi nukahtaa ja oma aika alkaa. Kiitollinen olen myös arjen pyöritykseen paljon osallistuvasta puolisosta, vertaistuesta ja lähellä asuvista rakkaista isovanhemmista, joiden luokse lapset ilomielin pääsevät yökylään silloin tällöin ja talo hiljenee hetkeksi. Enpä varmaan selviäisi hengissä ilman näitä hetkiä, vaikka ikävä tuleekin nopeasti pienokaisiani erossa ollessa.

Sunday oh-3

Hengästyneenä voin vain ihmetellä, miten useamman lapsen vanhemmat selviävät arjen pyörityksestä, ja toiset vanhemmat ilman kumppania jakamassa vastuuta. Jokainen meistä kai on varustettu erilaisin vahvuuksin elämään. Ja aika useinhan ihminen selviää, kun heitetään kylmään veteen ja on pakko.

Toisaalta olen ihan ylpeä itsestäni sen suhteen, etten ole ikinä pyrkinyt täydellisyyteen vanhemmuuden suhteen, vaan oivaltanut alusta asti, että keskinkertaiset suoritukset riittävät hyvin monessa asiassa! Olen myös alusta asti kokenut helpoksi luottaa läheisteni kykyyn huolehtia lapsestani, ja näin ollen irtiotot yksin tai kahdestaan miehen kanssa ovat olleet aina luonteva osa lapsiperhe-elämäämme sekä tuonut meille vanhemmille tärkeitä voimavaroja.

Kuten usein viikonloppuisin, olin tänään ottamassa kuvia blogiani varten, kun tyttäreni innostui tulemaan kuvattavaksi. Niinpä saatiin nämä kuvat ja samalla pari suloista otosta perhealbumiinkin, joka on yllättävän heikoissa kantimissa huomioiden valokuvausharrastukseni. Siinä missä pientä neitiä on vaikea saada pysymään paikoillaan sekuntiakaan, Pluto poseeraa kiltisti aina kun pyydetään!  Tulevalla viikolla onkin taas koiraherran aika mennä salonkiin, jonka jälkeen kaveria ei taas meinaa tunnistaa. Muhkeasta nallekarhumaisesta ulkomuodosta jää puolet salongin lattialle ja kotiin palaa vinttikoiramainen ketterä pitkäsäärinen ilmestys.

Sunday family fun day-2

Näin seuraat espanjanvesikoira Plutoa

Pluton menosta kiinnostuneet voivat muuten seurata herraa blogissa tunnisteen koira/dog avulla ja Instagramissa hashtagillä #vesikoirapluto, omaa Insta-tiliä vielä odotellessa. Kaikkien aikojen tykäytyimmäksi Instagram-kuvakseni on yllättäen kivunnut Pluton jouluposeeraus, joka on peitonnut mennen tullen lukuisat sisustuskuvani. Espanjanvesikoirastamme Plutosta olen myös kertonut aiemmin ihan omassa postauksessa Sisustuskoirani Pluto. Kannattaa lukea jos kokemukset elämästä espanjanvesikoiran kanssa kiinnostavat.

Näiden sekalaisten päivitysten kera oikein hyvää alkavaa uutta viikkoa teille!

Sunday mood with my dear little monkies. Life with a small energetic kid and an active dog always participating feels quite overwhelming at times, though it is also very rewarding and brings so many colors and depth into my life. Our furry friend Pluto is posing and looking as handsome as always, just before it’s time for him to go to a salon for a hair cut. 

Viherhuumaa ja banaanipuu

Banana leaf poster banaanipuu

Vihreästä huumaantuminen taitaa olla aika yleinen ilmiö kevään lähestyessä? Viherkasvien jatkaessa suursuosiossa monien sisustajien keskuudessa törmää tuon tuosta inspiroiviin sisustuskuviin, joita viherkasvit raikastavat entisestään. Vielä suht maltillisena pysynyttä hurahdustani olen lääkinnyt hankkimalla suuren eväpalmun, joka ei vielä tänne blogiin asti ole ennättänyt. Tai no on muutaman oksan verran, sen verran tuuhea on yksilöni, että olen napsinut siitä muutamia kauniita oksia myös maljakoihin, kuten kylpyhuoneen piristykseksi.

Banana leaf poster banaanipuu

Viherhuumaa olen hoitanut niin ikään pressitilaisuudesta mukaan saadulla Photowallin Botany Banana -tapetin julisteella. Ihan oikeankin banaanipuun haluaisin, mutten sellaista ole vielä onnistunut löytämään. Mieluiten ison banaanipuun, mistäköhän onnistuisin löytämään? Vaikken olekaan suuri julisteilla sisustaja, niin ajavat ne toisinaan todellakin asian sisustuksen piristäjinä. Banaanipuujuliste kehyksineen pääsi raikastamaan kylpyhuonettamme yhdessä palmun oksan kanssa ja heti tuli ihanan raikas vihreä tuulahdus tuohon valoa tulvivaan huoneeseen.

Banana leaf poster banaanipuu

Niin kliseistä kuin onkin suositella laittamaan neutraalit laatat kylppäriin ja piristää ilmettä sisustuselementeillä, niin ainakin omalla kohdalla se on ollut juuri täydellinen valinta. Vieläkin nautin valkoisien laattojen raikkaudesta päivästä toiseen ja juuri tällaisilla pienillä jutuilla pääsen muuttamaan tunnelmia, sekä tuomaan väripilkkuja fiiliksen mukaan.

Tuosta julisteesta tulee väkisin mieleen the Beverly Hills -hotellista alunperin tunnettu Martinique-tapetti. Banaaninlehdillä vuorattu seinä olisi vähän liikaa omaan kotiin, mutta vaikka juuri jossain julkisessa tilassa se voisikin toimia upeasti. Myös Cole & Sonilla on ihania palmutapetteja, joissa on kyllä jotain ihanaa vanhan ajan kansainvälistä glamouria.

Green bathroom-7

Kodin ohessa olen lisännyt vihreän määrää myös sisäisesti nautittuna. Avokadoja menee mukavalla tahdilla ja aloitin myös spirulina-tablettien syömisen. Niiden avulla saa kuulemma hyvän ja kestävän rusketuksen auringossa ollessa, minkä lisäksi tämän superravinteen pitäisi muutenkin tehdä hyvää iholle, jonka hyvinvointi kiinnostaa just nyt erityisen paljon. Spirulina kannattaa ehdottomasti nauttia tabletteina, sillä jauheena se on todella pahan makuista!

Lisääntyykö teidän innostus viherkasveihin kevään lähestyessä?

Banana leaf poster banaanipuu

Banana Botany poster from Photowall brought instant fresh look into our bathroom. I would like to have a real banana tree also as a houseplant, but have not found one yet. The poster reminds me of the famous Martinique wallpaper originally designed to the legendary Beverly Hills hotel in 1940s.

Projekti KonMari: Vaatekaapin järjestely

KonMari vaatekaapin järjestely

Oma KonMari-projektini alkoi kirjan suositusten mukaan vaatteiden karsimisella ja vaatekaapin järjestelyllä, kuten kerroin esitellessäni projektiani ja menetelmän perusperiaatteita. Kaapistot ja lipastot muuttuivat paljon väljemmiksi operaation myötä ja rivissä olevat vaatekappaleet kieltämättä pirskahtelevat iloa. Jännitin eniten sitä, miten onnistuisin viikkaamisessa, joka on ollut perinteisesti inhokkipuuhaani. Viikkaaminen KonMari-menetelmällä on onneksi helppoa kuin mikä ja vieläpä koukuttavaa! Olen ennen luullut, että paidat pitää viikata kuin vaatekaupassa ja hermostunut, kun pinot ovat olleet hetken päästä levällään alimpia kappaleita kaivellessa.

Näin karsit vaatekaapin KonMari-menetelmällä

 • Suositeltu järjestys karsimiseen on seuraava
  • Yläosat
  • Alaosat
  • Ripustettavat vaatteet
  • Sukat
  • Alusvaatteet
  • Laukut
  • Asusteet
  • Erityisiin tilanteihin tarkoitetut vaatteet
  • Kengät
  • Asusteet

KonMari vaatekaapin järjestely

 • Ota kaikki yhden kategorian vaatteet kerralla esille ja käy läpi yksi kerrallaan. Kuten menetelmään kuuluu, jokaisen kappaleen kohdalla kysytään pirskahteleeko vaate iloa. Älä siis kysy voisiko vaatetta käyttää, tai koska sitä on viimeksi pitänyt.
 • Kaikki saman kategorian vaatteet sijainnista riippumatta tulee käydä kerralla läpi. Ne vaatteet, jotka ovat ns. unohtuneet joutuvat suoraan poislähtevien joukkoon (pois lukien pyykissä olevat). Kun takaportteja ei jätä auki, on mieli valppaampi. Lisäksi kokonaisprosessi nopeutuu, kun samaa urakkaa ei tarvitse tehdä monta kertaa ja huone kerrallaan. Itse oikaisin tässä, enkä käynyt kellarissa aiemmin kirppiskasaan laitettuja vaatteita enää läpi, vaan ne ovatkin automaattisesti pois lähtevissä.
 • Varo sudenkuoppaa! KonMari varoittaa käyttämättä jääneiden vaatteiden alentamisesta kotivaatteiksi. Sama lienee remontti-, piha- tai mökkivaatteiden suhteen. Ensinnäkin suurin osa tähän kategoriaan dumpatuista vaatteista jää helposti käyttämättä, sillä näitäkin vaatteita tarvitaan vain rajallinen määrä. Toiseksi, kodin pitäisi olla paikka, missä rentoutua ja tuntea olonsa hyväksi. Rento hyvä olo harvemmin syntyy pitämällä muuhun käyttötarkoitukseen hankittuja kotivaatteiksi alennettuja, aiemmin käyttämättä jääneitä yksilöitä. Päinvastoin, kotona ladataan akkuja ja se onnistuu parhaiten pukemalla ylleen mieluisia ja käyttötarkoitukseen sopivia hyväkuntoisia vaatteita.

Vaatteiden säilytys KonMari-menetelmällä

 • KonMari kehottaa viikkaamaan valtaosan vaatteista laatikoihin ja ripustamaan vain ripustettavaksi luonnollisesti tarkoitetut vaatteet, kuten mekot ja takit.
 • Ripustettavat vaatteet suositellaan laitettavaksi kategorioittain vasemmalta oikealla, siten että pidemmät ja raskaammat jäävät vasemmalle, rivin lyhetessä ja keventyessä oikealle. Tämän menetelmän sanotaan tuovan energisemmän ilmeen.
 • Laatikoihin viikatut vaatteet puolestaan tulee ryhmitellä kevyeäisiin ja raskaisiin, eikä sesonkivaatteita tarvitse siirtää toiseen paikkaan, ellei ole aivan välttämätöntä tilankäytön takia.
 • Alussa mainitsemani viikkausmenetelmä on todella helppo! Parhaiten jyvälle pääsee katsomalla videoita Youtubesta, niitä löytyy kun hakee sanoilla ’KonMari folding’. Katsottuani videon, otin heti pari vaatetta menetelmän testaukseen ja jäin saman tien koukkuun. Niinpä samalta istumalta olinkin hetken päästä viikannut kaikki viikattavat vaatteet, alusvaatteista ja sukista lähtien.
 • Vaatteita viikatessa kehotetaan osoittamaan kiitollisuutta vaatteiden tekemästä työstä ja osoittamalla näin huolenpitoa. Tiedän, että tälle neuvolle monet naureskelevat, mutta minusta tämä on herttainen ajatus, eikä kiitollisuutta voi tuntea liikaa elämän hyvistä asioista – päin vastoin, kiitollisuus unohtuu ihan liian usein. Sitä paitsi onhan hyvillä vaatteilla tärkeä osuus päivittäisessä hyvinvoinnissa ja kauniit mieluisat vaatteet tuovat iloa sekä valmistavat meitä jokaiseen päivään, siinä missä kaunis viihtyisä kotikin.

KonMari vaatekaapin järjestely

Mitä opin vaatekaapin järjestelystä KonMarin avulla?

 • KonMari menetelmä vaatekaapin järjestelyyn tuntuu toimivalta, etenkin viikkauksen osalta! Kuinka ihanaa oikeasti on nähdä yhdellä silmäyksellä kuinka monta sukkaparia on puhtaana ja valita nopeasti eri vaihtoehdoista, mitä laittaa päälle.
 • Järjestyksestä nauttiva ihminen saa hyvää energiaa joka päivä vaatekaapilla käydessä, aamuin ja illoin, kun vaatteet ovat ojossa.
 • Vaatekaapit ulos vedettävillä tangoilla ovat epäkäytännöllinen ratkaisu päivittäisen käytön kannalta. Vaatehuoneessani on rivi ei-syviä Ikea Pax-kaappeja, koska kohtaan ei mahtuisi normaalisyvyiset. Niinpä perinteisen tangon sijaan kaapeissa on ulos vedettävät tangot. Tämän ansioista näen kerrallaan vain etummaisen vaatteen ja taaemmat hautautuvat ja unohtuvat helposti kaapin perukoille. En tästä syystä ole päässyt myöskään testaamaan KonMari menetelmää ripustuksen osalta, joten sen toimivuudesta ei ole kokemusta. Näin jälkeenpäin ajateltuna tällaisten ei-syvien kaappien hankinta ei ollut paras idea jokapäiväisten vaatteiden säilytykseen, juuri siksi, että vaatekaapin sisällöstä ei saa yhdellä vilkaisulla kuvaa.
 • Korkea Ikean Malm-lipasto vetolaatikoilla on toimiva viikattujen vaatteiden säilytykseen. Karsimisen myötä pari laatikkoa jäi jopa tyhjäksi – kuinka ihana tunne, tyhjä laatikko tuntuu todella ylelliseltä!
 • Suurimman osan vaatteista olisi voinut laittaa eteenpäin jo vuosi sitten. Mitä henkisen kapasiteetin ja kaappitilan tuhlausta on ollut säilöä niitä hylättyinä kodin arvokkaissa nurkissa!

KonMari vaatekaapin järjestely

 • Pyrin jatkossa minimoimaan silitettävien vaatteiden hankinnan, koska liian usein ne jäävät itseltäni yleensä käyttämättä, koska en ehdi tai jaksa silittää. Toinen vaihtoehto olisi hankkia höyrystin, jonka kanssa operaatio käy kuulemma silmänräpäyksessä. Ehkä kuitenkin suosin mielummin siistejä, mutta silitysvapaita vaatteita jatkossa. Tällöin suurempi osa vaatekaapin sisällöstä on aina käyttövalmiina.
 • Lisäksi kauluspaidoista (myös laadukkaiden merkkien) on vaikea päästä eroon myymälä ja panostaminen huoltoon (taas se vihaamani silitys) myyntiä varten tuntuu järjettömältä ajanhaaskaukselta.
 • Vaatteet menevät KonMari-viikkauksen ansiosta häkellyttävän pieneen tilaan. Ennen sukkia varten oli iso Ikean Skubb-laatikko, jossa sukat olivat perunamaisina palloina sikin sokin. Nyt sekä sukat on kolmanneksen matalammassa laatikossa taiteltuina ja kerralla näkyvissä, kun iso osa laatikon imaisemista kulahtaneista sukista lähti roskikseen.
 • Sukat ja alusvaatteet säilytän nykyisin vaatekaapissa matalissa Ikean Skubb-laatikoissa, jotka ovat ideaalit tähän tarkoitukseen.
 • Vaatteiden kunnossapito helpottuu kun ne käy yksi kerrallaan läpi kaappiin viikatessa joka tapauksessa. Näin roikkuvat langanpätkät ja nypyt tulee helposti viikkauksen yhteydessä poistettua sekä käyttökelpoisuus tsekattua.
 • Omia ostopäätöksiä tulee väkisinkin arvioitua huolellisemmin jatkossa. Vaatteiden pois laittaminen suurissa määrissä kerralla on aika rasittavaa, aikaa vievää ja pulmallistakin, vaikka myös lopulta keventävää ja palkitsevaa puuhaa. Tämän osion kanssa teen vielä hetken aikaa työtä.
 • Olen iän myötä todella huono käyttämään erilaisia korkokenkiä, vaikka korkoa päivittäin käytössä olevissa kengissäni lähes aina on. Lisäksi käyttämättömistä koon 36 kengistä on vaikea päästä eroon.

WIC details blogi-1

Mihin aion jatkossa satsata vaatekaappini suhteen?

 • Opin, että kannattaa satsata niihin vaatteisiin, jotka tekisi mieli ja sopisi laittaa vaikka joka päivä päälle. Sellaisiin, joiden hankkiminen ei laukaise lukuisten muiden ostohankintojen putkea, vaan jokaisen uuden tulisi toimia jo olemassa olevien yksilöiden kanssa. Parhaita ovat vaatekappaleet, jotka toimivat eri tavalla yhdisteltyinä niin arkena, kuin juhlassakin. Kliseisesti vähemmän, mutta parempaa.
 • Minulla on tapana käyttää luottovaatteitani päivästä toiseen, enkä oikeastaan edes kaipaa niin suurta vaihtelua pukeutumisessani tai valtavasti valinnanvaraa, vaan suosin helpputta. Niinpä jokaisen uuden vaatteen tulee lunastaa paikkansa.
 • Kengissä panostan muutamiin mukaviin kenkäpareihin, jotka on helppo vetää jalkaan päivästä toiseen.
 • Laadukkaisiin laukkuihin satsaan jatkossakin. Muutamalla hyvällä eri kokoisella luottolaukulla pärjää todella hyvin tilanteessa kuin tilanteessa ja hyvästä laukusta on iloa joka päivä.
 • Jatkossa kiinnitän näihin erityisesti huomiota vaatehankinnoissa:
  • Laatu ja materiaali. Näin vaatteiden käyttöikä pitenee ja vaatekaappia tulee harvemmin karsia.
  • Omia piirteitä imartelevat leikkaukset ja sävyt tekevät vaatteen käytöstä mieluisampaa.
  • Mukavuus, vaivattomuus, tyyli ja ryhdikkyys. Parhaita ovat  vaatteet, joissa on helppo liikkua ja mukava olla, vaikka ilme olisikin samalla siisti ja juhlavampaankin hetkeen sopiva.
  • Parhaissa vaatteissa on lisäksi usein jotain ekstraa, joka boostaa omaa fiilistä itsestä ja piristää niinä aamuina, kun on nukkunut huonosti ja ulos joutuu säntäämään lähes ilman ehostusta. Se juttu voi olla leikkauksessa, viimeistelyssä, sävyssä tai materiaalin laadussa.

KonMari vaatekaapin järjestely

Näitä jäin pohtimaan

 • Puolipitoisten vaatteiden säilytys, mitä niille pitäisi tehdä? Nyt pidän niitä, joko vaatehuoneen tuolilla tai Hayn Loop Stand-rekillä.
 • Mitä tehdä pois niille lähteville vaatekasoille? Niitä kertyi aikamoinen vuori karsimisoperaation ansioista, eikä kasat nurkissa poista ongelmaa, ainoastaan paikka on siirtynyt vaatehuoneesta muualle. Tämä on ainakin itselleni koko KonMari-projektin tuskallisin osuus. Aiheesta tulossa oma postaus!
 • Pitäisikö muuttaa vaatehuoneen säilytysratkaisuja siten, että saisin vaatteet tangolle KonMari-menetelmän mukaisesti? Kuinka paljon lisäarvoa se toisi?
 • Vaatteiden silitys vasta käyttöönoton yhteydessä mietityttää. Kenellä on aikaa silittää aamuisin, tai järjestelmällisyyttä tehdä se edellisenä iltana? Ehkä höyrystimen avulla ehtisin jopa aamulla?

Tässä vaiheessa siis olen KonMari-projektissani, joka etenee rauhallisesti, mutta huolellisesti, niin kuin Marie Kondo suositteleekin. Seuraavaksi olisi luvassa kirjojen, lehtien ja papereiden läpikäyminen ja karsiminen. Lehtiä minulla on hyllykaupalla pitkin kotia, joten niiden läpikäynti tulee viemään aikaa. Sen verran rakkaita nuo lehtipinot ovat ja vanhojakin lehtiä tulee usein luettua. Tavoitteena on kerran kuussa päivittää blogia KonMari-juttujen osalta, jotta jonkinlainen tahti säilyisi projektissa.

Millaisia ajatuksia tai kokemusia teillä on KonMari-menetelmästä vaatekaapin järjestelyn suhteen?

I have gone through my closet with the KonMari method. As a result, my clothes are now neatly folded and the organized drawers with only good stuff bring joy to my life every day! However, there are still piles of clothes to get rid off, so the project shall continue.