Ihan perus omenapiirakka, mutta paras

IMG_8638

IMG_8634

 

Tässäpä tällainen yksinkertaistettu versio ranskalaisesta omppupiirakasta.

Jätin pois perinteisen vaniljatäytteen ja laitoin tilalle voita ja fariinisokeria. Tuli ihan täydellistä. Ranskalaisissa piiraissa ”se juttu” on pohja ja joo, se vaniljatäyte, mutta kuka hullu ehtii keittää tunnin verran vaniljatäytettä ja vielä kypsentää sitä uunissa vaikka kuinka pitkään, kun päällä on akuutti omenapiirakkahimo?

Piirakasta tuli ihanaa! Osansa herkullisuuteen antoi ihan varmasti se, että omput olivat omasta omenapuustani ja sekö vasta oli ihanaa! Seitsemän vuotta olen kasvattanut tuota puuta. Tähän saakka se on antanut 1-3 omenaa. Viime vuonna 5, mutta sitten puuhun iskikin muumiotauti. Tai ensin rutto ja sitten muumiotauti. Kauhea shokki.

Tänä vuonna sitten satoa tuli ihan älyttömästi (mikä on outoa, koska yleisesti tuntuu, että omenoita ei oikein ole tullut). Poistin kaikki ötököiden verkkorakennelmat, huonot reikäiset omenat ja laitoin roskiin ( kompostiin ei saa laittaa, etenkään sairaita omenoita). Pari kertaa viikossa kävin puun läpi ja putsasin sitä. Maasta keräsin kaikki pudonneet pois. Tällaisen toiminnan pitäisi pikkuhiljaa kitkeä muumiotaudin pois puusta. Ureaakin pitäisi juurelle kaataa (pitääkin taas tutkia, että missä vaiheessa vuotta).

No, joka tapauksessa sain kaksikin piirakkaa tehtyä. Yhden klassisen ja yhden Tatinin. Jee.

Tässä ohje tähän klassiseen. Maailman parhaan Tarte Tatinin ohjeen löydät nimeään kantavasta keittokirjastani -niin ja klassisen ranskalaisen omenapiiraan sillä vaniljakastikkeella.

IMG_8620

IMG_8641

 

Klassinen omppupiiras

150 g voita

1 dl sokeria

hyppysellinen suolaa

1 muna

4 dl vehnäjauhoja

8-9 pienehköä puutarhaomenaa

2-3 rkl fariinisokeria

Piirakkavuoka 25 cm

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Sekoita 125 g voita, sokeri ja suola tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita se voimakkaasti puuhaarukalla voiseoksen joukkoon. Lisää jauhot kerralla ja vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi. Muotoile palloksi ja jätä hetkeksi lepäämään.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Poista omenoiden siemenkodat ja kuori, mikäli haluat (itse en kuorinut). Leikkaa omenat puoliksi ja sitten ohuiksi kuunsirpin muotoisiksi viipaleiksi.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille. Asettele omppuviipaleet vuokaan ympyrän muotoon aloittaen ulkoreunasta. Ripottele päälle fariinisokeri ja 25 g pehmeää voita nokareina. Nosta uuniin noin 25-30 minuutiksi, kunnes pohja on paistunut ja saanut väriä.

 

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kiitos paljon tästä reseptistä. Eilen illalla kokeilin tätä resepttia, mutta käytin prismasta ostettuja omenoita. Lisää talläisiä reseptteja, intialaiset jälkkäritkin on ihan mahtavia.

    • 1.1

      prisca sanoo

      Hei, mahtava kuulla. Laitan resptejä blogiin silloin tällöin ja toivomuksia otetaan vastaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *