Kukkapenkin syystyöt

IMG_1847

Tämä oli ensimmäinen kesä, kun minulla on ihka oikea kukkapenkki. Perustin sen keväällä ja kyllä olen vähän jännittänyt, että osaanko hoitaa sitä. Lopulta se kukki kauniisti ja sitä oli hauska hoitaa. Muutama vuosi sitten en olisi millään uskonut pyllisteleväni pihallani nyppimässä kukkapenkkiä vielä pyjamat päällä. No, nyt sekin on tehty ja olen kai virallisesti astunut puutarhahenkilöiden heimoon.

IMG_0691

IMG_0690

Ihmettelin edellisessä postauksessani, että mitähän kukkapenkille pitää syksyllä tehdä, jotta se olisi voimissaan heti lumien sulettua ja mitä kukkia voisin vielä istuttaa, jotta penkissä kukkisi vielä näin lokakuussakin. Päätin ottaa selvää.

Tässä kukkapenkin kattava syyshuoltopaketti:

  • Kitke rikkaruohot
  • Haravoi ( sujuu parhaiten pienharjalla- tai haravalla) ja puhdista kukkapenkin multa. Tämä on tärkeää, jotta keväällä istutukset erottuvat muusta kukkapenkkiin pyrkivästä kasvustosta.
  • Jos sinulla ei ole karttaa kukkapenkistäsi, tee se nyt. Piirrä kukkapenkkisi ja merkkaa paikoilleen kaikki istuttamasi kasvit, jotta keväällä on helpompi taas muistaa, mitä mikin on. Ota kukkapenkistäsi myös selkeä valokuva muistin avuksi.
  • Jaa kasveja ja harvenna istutuksia tarvittaessa. Kaiva jaettava kasvi lapiolla ylös mahdollisimman  ison juuripaakun kanssa. Jaa paakku lapiolla leikkaamalla. Puhdista paakut muiden kasvien juurista ja osista. Istuta haluamaasi paikkaan. Katso tarkemmat ohjeet täältä.
  • Leikkaa perennojen varret alas. Jätä muutama sentti vartta maan pinnalle. Sen voi tehdä myös keväällä. Eli maun mukaan riippuen, pidätkö talven ”törröttäjistä” vai et. Tai haluatko keväällä muistaa missä mikäkin kasvi oli.
  • Syyslannoitus lisää silmujen syntyä keväällä ja autaa kasveja kestämään talven yli. Kaupasta saa valmiita syyslannotteita jotka sisältävät kaliumia ja fosforia.
  • Kompostoi kesäkukat ruukuista ja istuta tilalle syysistutukset.
  • Istuta kevätsipulit varmistaaksesi kukkaloiston heti lumen sulettua. Kukkasipuleita voi istuttaa roudan tuloon saakka, mutta varmuudeksi parempi istuttaa jo nyt, jotta sipuli ehtivät juurtua.
  • Arimmat lajikkeet täytyy suojata pakkasta vastaan. Ruohovartiset kasvit, jotka lakastuvat syksyllä, on helppo suojata. Kun routa on maassa, ennen lumen tuloa, aseta kasvien päälle kuusenoksia. Kuusenoksien alle voi laittaa myös turvetta suojaamaan kaikkein herkimpiä kasveja.  Jos teet suojauksen liian aikaisin, saattavat kasvit mädäntyä.

Sitten syyskukkiin. Tässä muutamia, joita ajattelin istuttaa kukkapenkkiini, varmistaakseni ensi syksyn kukkaloiston.

Syyshortensiat ovat ehdoton suosikkini syyskukista. Näitä minulla on jo kolme. Yksi puumainen pitkällä varrella, yksi pienempi pensasmainen ja yksi, josta kasvaa kolme metriä korkea pensas. Täytyy toivoa, että kovat sateet eivät pudota kukkia ennen aikaansa, sillä parhaimmillaan kukkapilvet pysyvät varsissaan pakkasten tuloon saakka.

IMG_2146

Kasvihormoni blogissa oli vinkki ihanaan syyskukkaan. Kesäpäivänhattu ja erityisesti Cherry Brandy on kuulemma upea syyspenkin kukka.

Syyskimikki (Kuva: Plantagen)

100005787_1

Koreakärsämö (Kuva: Puutarhatalo.fi)

Achillea_ptarmica_koreakaersaemoe

Syyskaunosilmä  ( Kuva: Suomalainentaimi.fi )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komeamaksaruoho (  © Kuva Ella Räty, Suomalainen taimi )

komeamaksaruoho-Herbstfreude-300x297

 

Koko pihan näppärä syystyöopas löytyy täältä.

Ja valmis syyskukkapenkin istutussuunnitelma täältä.

Syyshommia

 

IMG_0078

IMG_0094

Kun aurinko pilkahti eilen pilven takaa, ryntäsimme pihalle. Niin näyttivät tehneen myös naapurit ja Facebook-kaverit, eikä ihme, niin kaunis päivä oli.

Meillä on meneillään nurmikon kasvatus. Multakasaa on vielä jonkin verran levitettävänä, joten noin puolet nurmikkoalueesta on vielä kylvämättä. Meidän oli tarkoitus laitattaa valmisnurmea, mutta ei sitten saatu aikaiseksi. Epäröitiin niin pitkään, että ei auttanut kuin ryhtyä kylvöpuuhiin. Onhan valmisnurmi paljon kalliimpaa kuin siemenestä kasvattaminen, vaikkakin paljon halvempaa kuin luulimme. 200 m2 nurmikkoa olisi maksanut rahteineen noin 1000 euroa. Luultavimmin lopputulos olisi paljon parempi, mutta mennään nyt tällä.

IMG_0080

IMG_0087

Takapihan nurtsi kylvettiin kokeilumielessä elokuun lopulla ja aika hyvin tuntuu lähteneen. Etupiha kylvetiin ekan kerran parisen viikkoa sitten. Nyt laitettiin uusi setti siemeniä.

Kukkapenkin kanssa olen ihan pihalla. Mitä kaikkea sille pitää syksyllä tehdä? Nyt nypin rikkaruohoja ja haravoin, tutkiskelin kukkien kuntoa ja katkoin pystyynkuolleita varsia. Olisi ihanaa, jos jokin kukka vielä kukkisi. Minun kukkapenkkini on jo luovuttanut. Olisi kiva, jos siellä kukkisi vielä jokin muu kuin tuo extempore ostamani keltainen kesäkukka, joka on kukkinut tauotta toukokuusta saakka. Ensi syksyä ajatellen, taidan ottaa vinkkejä täältä. Meilläkotona.fi artikkelissa on pätevän oloinen syksyinen istutussuunnitelma. Siitä voisi napata pari kukkaa omaan kukkapenkkiin. Nyt ei taida enää kannattaa istuttaa, vaan keväällä sitten. Vai saakohan noita syksyn kukkia heti keväästä?

Täältä lisää vinkkejä ja ohjeita pihan syystöihin.

IMG_0106

IMG_0100

Miten sinä pikasiivoat?

IMG_9838

Naapuri tulee käymään? Sukulainen soittaa ohikulkumatkalla? Lapsen kaveri tulee ensimmäistä kertaa yöksi? Tai… ( ! )valokuvaaja on tulossa ottamaan sinusta kuvaa lehteen? On olemassa kaikenlaisia tilanteita, jolloin pikasiivous on paikallaan.

Tänään minua oltiin tulossa kuvaamaan Postia sinulle -lehden joulunumeroon. Se ei ollut yllätys. Olin kyllä valmistautunut, hakenut joulukoristeita esille ja imuroinut. Aamulla kuitenkin iski kauhea totuus päin näköä ja totesin, että sotkuistahan täällä on silti. Laitoin pikasiivousohjelman päälle ja aloin hommiin.

IMG_3103

Minun pikasiivoukseeni kuuluu keittiön tasot ja pöytä, sohva ja sohvapöytä ja vessa. Lisäksi kerään kaikki vaatekappaleet ja koiran luut ja lelut pois. Jos en ole imuroinut edellisenä päivänä, käyn lattiat läpi harjalla ja kihvelillä. Pikasiivoukseeni kuuluu siis vain keskikerros. Yläkerrassa mahdollisesti sänkyjen petaaminen ja mikäli yläkerran aulassa on pyykkivuori, sen vieminen kodinhoitohuoneeseeen. Pikasiivoukseen ei kuulu yläkerran portaiden juoksuvaatekaapin* siivous. Se tehdään viimeisenä jos jää aikaa. Ja jos vielä on aikaa, siivoan vähän kuistia juuri ennen kuin avaan oven.

 

Vihaan sitä, että usein täysin kontrolloimattomasti suustani pulpahtaa lause: ” älä säikähdä, täällä on tällainen arkikaaos, ollut vähän hurja viikko”, vaikka hikikarpalot valuvat ohimoilla valtaisan pikasiivouksen jäljiltä. Tuota lausetta ei mielestäni tarvitsisi lausua ollenkaan, sillä en se on vähän vaivaannuttava ja sen tarkoitus on kai vain kertoa vierailijalle, että minä tiedostan, että täällä on vähän kaaosta, eikä täällä YLEENSÄ ole näin sotkuista. Ja vastaus on aina sama: ”Ei kuule mitään väliä, näkisitpä meidän kodin” ja sitä seuraa hiljaisuus, jonka aikana mietin, että henkilö varmaan valehtelee ollakseen kohtelias.

Olen myös tässä vuosien saatossa oppinut olemaan armollinen itselleni. En punastu häpeästä, jos portaikossa on kasa lasten sukkia, huppareita, takkeja ja pipoja. Se on meidän arkea ja varmasti monen muunkin. Sitäpaitsi yllärivierailut ovat ihan parhaita! Niitä saisi olla useamminkin.

Miten sinä pikasiivoat?

 

IMG_9858

 

*Ylä- tai alakerran portaisiin kertyvä vaatekasa vaatteista ja muusta tavarasta, jotka ovat matkalla ylös tai alas tai ovat siinä koska ” laitan ne kohta päälle”. Siitä on nuorison helppo napata itselleen vauhdista vaatetta niskaan ja siihen on helppo ne vauhdissa heittää. Äiti siivoo. Tai ei.

IMG_9841