Elämäni eteisenä, terveisin kuisti.

IMG_6572

IMG_6574

Meillä kuisti toimii eteisenä eli takkien ja kenkien säilytyspaikkana. Se on tavallaan sääli, sillä kuisti ikkunoineen on niin kaunis. Mutta se ei kuitenkaan ole tarpeeksi suuri ollakseen vaikka kesäolohuone tai oleskelupaikka. Takkien säilytyksen lisäksi kuisti toimii mainiona koirankuivatustilana. Märkä pitkäkarvainen koiruus kuivuu kätevästi räsymattojen päällä ja tiputtaa kaikki hiekat siihen, ennen kuin pääsee takaisin sisään.

IMG_7584

Alunperinhan kuistit toimivat talojen eristetilana – vrt. tuulikaappi. Kylmä ilma jäi kuistille, eikä virrannut ovenraoista ulkoa suoraan oleskelutiloihin tai tupaan. Näin se toimii talvisin kyllä meilläkin, vaikka meillä kuisti onkin lämmin tila. Lämmitysremontin myötä kuistin patteri on niin tehokas, että se pitää kuistin suht lämpöisenä talvellakin. Olen kieltäytynyt ylitiivistämästä ulko-ovea täysin tiiviiksi. Vanhassa painoilmalla toimivassa talossa täytyy vähän vetää sieltä sun täältä. Kuisti lämmittää ilman, ennen kuin se tulee sisään.

IMG_8554

Ja voi, mikä murheenkryyni meidän kuisti onkaan! Ei yhtään vapaata seinää ja kaksi seinällistä ikkunoita, joista näkee myös sisälle, eli ohikulkijat näkevät sujuvasti meidän lapsiperhearjen eteiskaaoksen ohikulkiessaan. Toivon, että joku saa siitä helpotuksen tunteen ja voi todeta, että kah, jollain on vielä sotkuisempaa kuin meillä.

Koska kuisti on hankala, muutan järjestystä aika usein, sillä yritän löytää optimaalisen tavan pitää kuistin järjestyksessä. Alunperin kuisti oli kokonaan ruskeaa lakattua paneelia. Kolmisen vuotta sitten maalasin seinät haalean vaaleanpunaisiksi ja saneerauksen aikana lattiat saivat vaaleanharmaan maalin, joka ei kyllä ole oikein pysynyt -ihmekös tuo. Alla on yksi noin kymmenestä eri järjestyksestä. Tämä noin kolmen vuoden takaa.

IMG_5833

IMG_5841

Olen jopa harkinnut ammattilaisen palkkaamista kuistin suunnitteluun. Teettäisin kaapistot ja hyllyt tuolle ainoalle ikkunattomalle seinälle, jotta kaikki takit, kengät, urheiluvarusteet, pipot, huivit ja hanskat saisi järkevästi järjestykseen. En ole vielä raaskinut kuitenkaan laittaa rahojani moiseen. Ehkä kannattaisi. Monta pimeän talviaamun kirosanaa varmasti säästyisi ja minuutteja aamulähdöissä. Alla olevassa kuvassa on todellisuus tänään, kun kaikki ovat tulleet koulusta kotiin. Näyttääkö tutulta?

IMG_8548 2

IMG_4299

Kallioinen kukkapenkki

IMG_8452

Meidän pihasta löytyi salaojituksen ja viemäröinnin aikana valtavia kivenjärkäleitä. Olin ihan epätoivossani niiden kanssa, kun en tiennyt mitä niille voisi tehdä. Pari peräkärryllistä sain lahjoitettua Facebookin kautta, mutta kaikista isoimmat ja pienimmät jäivät meille.

Kaikista suurimmat kivet oli nostettu salojituksen aikana tuohon yhteen kohtaan, eikä niitä siitä paljoa siirrellä. Kun vaja valmistui, muodostui ennen aikalailla hukkatilana olleesta pihan kaistaleesta, ihan oma tilansa ja osa puutarhaa. Seurattuani auringon liikkeitä huomasin tuon kohdan olevan varsin aurinkoinen. Ystäväni mökkipuutarhasta inspiroituneena keksinkin, että kivien päälle ja niiden lomaan voisi istuttaa kallioperennoja ja eteen voisi istuttaa vielä jotain muutakin perinneperennaa. Mahhhhtava idea!

Sitten vaan miettimään, että mitähän sitä sinne istuttaisi. Luulen, että se ratkeaa parhaiten menemällä puutarhakauppaan. Ja sinne voi mennä vasta, kun on palkkapäivä.

 

IMG_8455

IMG_8449

Me sydän pihavaja

 

IMG_8443

IMG_8437

Se on nyt lähes valmis. Mä siedän aika hyvin keskeneräisyyttä, joten kirjoitan tämän, vaikka vaja on vielä osittain maalaamatta. Vajaa maalatessa ollaan voitu harjoitella talon maalaamista varten, sillä se onkin sitten seuraava urakka.

En muista oliko vaja alunperin arkkitehdin vai meidän idea, mutta joka tapauksessa jossain vaiheessa minulle tuli yllätyksenä, että se olikin jo mukana rakennuslupapiiroksissa. Saimme idean ( ehkä uudestaan) nimittäin jossain saneerauksen keskivaiheilla, kun veimme tavaroita takaisin autotalliin kellarin valmistuttua, eikä sinne edelleenkään tullut lisätilaa, vaikka olimme mielestämme Konmarittaneet ihan huolella.

Ilmeisesti asiasta oli kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa juteltu arkkitehdin kanssa, mutta olimme sen onnellisesti unohtaneet. Piirroksissa oli myös selkeät ohjeet siitä, minkä näköinen ja kokoinen vaja saisi olla ja minkä tyyppiset rakenteet siihen tulisi, joten siltä osin ei tarvinnut kauheasti suunnitella. Vajan paikkaa piti pikkuisen viilata, sillä emme halunneet kaataa pihlajaa, joka kaunistaa tonttimme kulmaa ja sitten toisaalta vajan ohi pitäisi mahtua ruohonleikkurilla tai kottikärryillä. Myös lumen luonti talvisin pitää ottaa huomioon pihaa suunnitellessa. Piharakennuksen paikan määrittävät kaikenlaiset säännökset paloturvallisuudesta ja tontin rajojen etäisyydestä, joten ihan simppeliä paikan määrittäminen ei ole, varsinkin jos tila on rajallinen. Vajassa on tarkoitus säilyttää puutarhavehkeitä ja polkupyöriä talven yli ja sen takaseinälle tehtiin halkoteline.

IMG_8436

IMG_8438

IMG_8380

Vajan rakensi mieheni ystävänsä kanssa. Jani oli ensikertalainen, mutta ystävä oli nikkaroinut oman vanhan talonsa pihaan jo kaikenlaista ja ollut remonttihommissa. Työ kesti yhteensä noin kolme viikkoa. Perustukset on tehty murskeella pällystetylle maalle harkkojen päälle, jotka kiinnitettiin betonilaatan päälle. Harkot täytettiin betonilla, johon upotettiin järeät kulmaraudat. Aikalailla tee-se-itse miehen ratkaisu, mutta toimiva. Tässä pieni huonolaatuinen kännykkäkuvakavalkadi rakennusvaiheista:

 

Näyttökuva 2017-08-06 kello 9.28.45

Näyttökuva 2017-08-06 kello 9.30.06

Sen voin kertoa, että voi sitä onnen ja ylpeyden tunnetta miehissä, kun vaja alkoi saada muotoaan. Aina välillä pidettiin ihastelutaukoja ja nyökkailtiin päitä asiantuntevasti ja hartaudella. Viimeistelyihin mieheni kaivoi naftaliinista esiin isoisänsä, puusepän, työpakin ja hioi ja veisti saranoille paikat ja muut pienet yksityiskohdat isoisänsä työkaluilla. Se oli jotenkin liikuttavaa. Mieheni ei ole mikään rakentaja, mutta tuota projektia seuratessani mietin, että montakohan pikku vajaa pihallemme vuosien saatossa vielä nousee.

IMG_8440

En voinut aavistaa miten paljon tuollainen pieni vaja vaikuttaa koko pihaan ja talon fiilikseen. Nyt jälkikäteen tuntuu, että ilman vajaa talo oli kuin yksinäinen piru perunapellossa. Vajan myötä pihasta muotoutui yhtäkkiä ihka oikea pihapiiri. Olen ihan innoissani, sillä vajahan tuo kaikenlaisia koristuksellisiakin mahdollisuuksia. Ehkä jokin köynnösruusu kasvamaan sen seiniä pitkin? Tai ainakin kukkapurkkeja roikkumaan, ehkä vanhoja esineitä? Jouluvalot voisivat näyttää kivoilta vajan katon reunassa… Aa että!

Nyt, kun vaja on tässä vaiheessa, voidaan edetä saneerauksen viimeiseen vaiheeseen, eli itse talon maalaamiseen ja lopputarkastukseen. Jännää. Mitähän kaikkea se sitten tuo tullessaan?

 

IMG_8445