Kaksioni remontti: ennen-jälkeen kuvat

Tässä pohdiskellessani remonttijuttuja tajusin, että en ole tainnut koskaan tehdä varsinaista ennen-jälkeen postausta kotini remontista. Toki olen kirjoitellut aiheesta erillisissä huonekohtaisissa postauksissa, mutta kattava koonti koko asunnon remontista on jäänyt tekemättä. Ja koska kaikki rakastavat ennen-jälkeen kuvia, päätin vielä kasata tällaisen koosteen. Seuraavaksi siis hypätään vielä takaisin puolentoista vuoden takaiseen lähtötilanteeseen ja kurkataan, millainen muutos täällä onkaan tapahtunut.

Remontissa koko asunto käytiin läpi. Ehdottomasti suuritöisin ja kallein osa-alue oli kylpyhuoneen remontti, myös keittiö remontoitiin kokonaan, jonka parissa riitti puuhaa. Lisäksi sähköjä vedettiin uusiksi, pistorasioiden määrää lisättiin ja sähkökalusteet vaihdettiin vanhan ajan henkeen sopiviksi Renova-kalusteiksi. Kävin myös läpi kaikkien tilojen pinnat katosta lattiaan läpi eli maalausta ja tasoitushommia on riittänyt. Mutta kyllä muutostakin tapahtui, vaikka lähtötilanne suht siistikuntoinen jo olikin.

olohuone ennen
olohuone jälkeen
olohuone ennen
olohuone jälkeen

Olohuone

Olohuoneen suhteen päästiin pitkälle pelkällä maalaamisella ja tasoittamisella, ja suurin muutos onkin ollut tilan sävymaailmassa. Yhdellä seinällä ollut tapetti poistettiin, huoneeseen vedettiin muutama pistorasia lisää ja roilotettiin paikat kiviseiniin, ja pinnat käytiin läpi maalaamalla: lattia, seinät, patteri, ikkunasyvennys, ovet ja listat. Listat maalasin samaan sävyyn seinien kanssa, jolloin ne uppoavat kokonaisuuteen sulavammin. Pariovet puolestaan halusin nostaa erityisesti esille, ja näiden tummansininen sävy on edelleen lempijuttujani asunnossa – tätä valintaa en tosiaan ole katunut. Olohuone oli tiloista vähätöisin, mutta kyllä senkin kanssa sai tuhraantumaan aikaa, sillä tein kaiken itse sähkötöitä lukuunottamatta. Hiominen, tasoitus ja maalauskin ottaa aina oman aikansa.

keittiö ennen
keittiö jälkeen
keittiö ennen
keittiö jälkeen

Keittiö

Keittiö olikin sitten sellainen tila, jonka parissa tuhraantui aikaa selvästi enemmän. Keittiön asennuksen jätin ammattilaisille, mutta muut työt tein itse. Suuritöisin juttu oli ehdottomasti tuon aamiaisnurkkauksen muurattujen yläkaappien purku ja kolon tasoitus, sen kanssa meinasi jo vähän usko loppua. Tästä kohdasta alakaapit oli jo aiemmin purettu, enkä halunnut jättää yläkaappeja roikkumaan pään päälle – ilman niitä kokonaisuus on minusta paljon kevyempi. Uusilla ratkaisuilla myös keittiökaapistot kevenivät kivasti ja koko tilasta tuli ilmavampi. Vanhatkin, vielä siistit ja hyväkuntoiset kaapit pääsivät Tori.fi:n kautta uusiokäyttöön, joten remontti oli win-win tilanne kummaltakin kannalta.

eteinen ennen
eteinen jälkeen
eteinen ennen
eteinen jälkeen

Eteinen

Eteisessä (kuten muuallakin asunnossa) oli outoja sähkövirityksiä, kuten oven päällä kulkenut sähkojohto, nämä saivat remontissa lähteä. Myös tämän tilan maalasin lattiasta kattoon uusiksi, lisäksi vanha eteiskaapistokin sai uuden maalipinnan. Tämän ympärille rakensin myös pienen naulakon paneloituine takaseinineen, ja samalla piilotin myös sähkömittarin pienen kotelon alle. Näin ilme siistiytyi ja eteissäilytystila lisääntyi mukavasti.

makuuhuone ennen
makuuhuone jälkeen
makuuhuone ennen
makuuhuone jälkeen

Makuuhuone

Makkari sai kokonaan uuden värin: maalasin seinät, kaapistot, listat ja patterin kauttaaltaan samalla harmaan sävyllä. Myös tässä tilassa tehtiin sähkötöitä, pistorasioita lisättiin sängyn molemmille puolille ja seinäkiinnitteisille yövalaisimille roilotettiin sähkövedot seinään. Näissä roilotushommissa oli aika paljon puuhaa, mutta se ehdottomasti kannatti: seinäkiinnitteiset valaisimet ovat käytössä ihanat ja pistorasioita tarvitaan aina. Tuosta patterin maalauksesta kysytään aina vähän väliä, itse käytin siinä pientä telaa ja pitkää patterisivellintä. Hidasta hommaa, mutta maalattavahan nuo oli kauttaaltaan asunnossa, muuten olisivat pistäneet liiaksi silmään muuten läpikäytyjen pintojen keskellä.

kylpyhuone ennen
kylpyhuone jälkeen
kylpyhuone ennen
kylpyhuone jälkeen

Kylpyhuone

Kylppäri oli 90-luvun asussaan, joten se kaipasi kipeiten muutosta, se alkoi olla jo rakennusteknisesti vanhentunut ja mm. vedeneristykset ja sähköistys ei vastannut enää tämän päivän kriteereitä. Toimintojen paikat säilyivät, sillä esimerkiksi viemärin siirtäminen olisi ollut liian suuritöistä – eikä tälle oikein ollut tilallisesti perusteitakaan. Yhtenäinen harmaa 10×10 cm laatta yhtenäisti tilaa ja teki siitä vähän kokoaan suuremman oloisen, tämän kaveriksi valitsin mahdollisimman selkeitä ja yksinkertaisia juttuja. Duravitin kulmikkaasta Vero-altaasta olen haaveillut jo pitkään, ja raitalasisen suihkuseinän kehittelin yhteistyössä kuopiolaisen Lasilinkin kanssa. Vaikka neliöiltään tämä on tiukka, mahtuu tänne kaikki tarpeelliset toiminnot ja säilytystilaakin on pesukoneen päällä ihan mukavasti. Aina ei siis kannata tuijottaa neliöitäkään niin tiukasti, tärkeintä on toimivuus.

Mitä kaikki maksoi?

Remontti maksoi kaikkinensa noin 20 000 euroa. Tähän sisältyi kylpyhuoneen täysi remontti (joka oli ehdottomasti hintavin yksittäinen asia remontissa), keittiökalusteet ja näiden asennus, sähkötyöt ja -tarvikkeet, sekä maalit, työkalut ym. remonttitarvikkeet ja materiaalit. Pyrin tekemään kaiken mahdollisen itse, lisäksi sain yhteistyön puitteissa hieman alennuksia muutamista tuotteista ja materiaaleista. Kylpyhuoneen lisäksi keittiön asennus ja sähkötyöt jäivät ulkopuolisille, ja itse hoidin kph:ta lukuunottamatta kaikki purku-, tasoitus- ja maalaustyöt. Hieman säästöjä sain myös siitä, että lattiaa ei tarvinnut uusia, esimerkiksi laadukas parketti asennuksineen olisi selvästi vaikuttanut kokonaiskustannuksiin.

Yleisesti remonttikustannuksiin voi vaikuttaa paljonkin materiaalivalinnoilla ja sillä teettääkö työn vai onko valmis tekemään itse, työn osuus kun on yleensä se kallein yksittäinen osuus remontissa. Tässä tapauksessa laskemani budjetti piti ja remontti edistyi ihan mukavasti, mitään suuria ongelmia tai yllättäviä viivästyksiä ei siinä sattunut, vaikka kodin kriittisten tilojen, kuten keittiön ja kylpyhuoneen suhteen odottavan aika on aina pitkä. Nyt vuoden päivät olen saanut nauttia jo täysin valmiista lopputuloksesta ja kieltämättä remontointi taas vähän kutkuttelisi. Projektit ovat niin innostavia!

Lue lisää remontista:

Keittiörempan kuulumiset / Makuuhuoneen seinäsävy / Olohuoneen maalisävyt / Valmis kylpyhuone / Kylpyhuoneen kuviolasiseinä / Keittiö remontin jälkeen

Lisää juttuja löytyy remppa-tägin alta.

Kommentit (4)
 1. Olipa tosi kiva postaus ja niin kauniin ja rauhallisen näköistä kodissasi. Katson aina kotisi kuvia kuin menisin edesmenneille vanhemmilleni kylään, sillä heidän koti oli samanlaisella pohjalla ja saman aikakauden talo. Keväällä kysyin sinulta keittiönkaappien ovien sävyä ja niinpä meillekin tuli uuteen kotiin ihana vihreä keittiö, ei ihan sama, mutta lämmin ja rauhallinen…Kiitos inspiroivasta blogista, nautin katsella kotikuvia ja pieni Kerttu tuo lisäiloa:)

  1. Kiitos paljon mukavasta kommentistasi, ihana kuulla, että seurailet innolla mukana! Ja mahtavaa myöskin, että olet saanut inspistä myös keittiöasioihin. Se on aina paras kiitos, jos voi tuottaa iloa ja inspiraatiota muille. 🙂

 2. Niin kaunis ja kodikas lopputulos. Sinulla on kyllä pettämätön tyylitaju! <3
  Eteinenkin niin kutsuva – kaunis tuo kattovalo, mistähän se on?

  1. Kiitos tuhannesti, ihana kuulla!

   Eteisen kattovalo on Flosin Glo-Ball Zero. Tämä Glo-Ball-sarja on ihan mahtava yleisvalaistukseen, joten kannattaa pitää se korvan takana. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *