Amarettikeksit – Joulukalenteri luukku 21

amarettikeksit

amarettikeksit

Amarettikeksit (amaretti morbidi italiaksi) ovat herkullisia pehmeitä italialaisia pikkuleipiä, missä maistuu vahvasti manteli. Nämä on sukua macaronseille, mutta huomattavasti helpompia tehdä ja tietenkin ilman täytettä. Koska keksit tehdään mantelijauheesta, ovat ne myös täysin gluteenittomia! Amarettikekseihin kuuluu kaunis tomusokerikuori, minkä kuuluu halkeilla kauniisti paistuessaan. Olen nähnyt ihmisten värjäävän myös tomusokeria (oletan että kuivilla elintarvikeväreillä) milloin amarettit on kauniin pastellisia. Täytyy ehkä itsekin kokeilla.

Nämä sopii ihanasti joulupöytään tai uuden vuoden juhlintaan. Ollaan innostuttu mantelista tänä vuonna, ja näiden lisäksi suosittelemme kokeilemaan viime viikolla joulukalenterissa olleita mantelisarvia. Kummatkin reseptit mantelin ystäville! <3 Luulisimme että nämä voisi tehdä myös vegaanisena vaihtamalla valkuaisen aquafabaan (tosin tässä tapauksessa lisäisin mantelijauhetta ehkä 1-2 rkl lisää).

amarettipikkuleivät

Amarettikeksit on pinnalta ihanan rapeita, mutta sisältä pehmeän mantelisia. Joihinkin amarettikekseihin tulee amaretto-likööriä, mutta myös karvasmanteliaromi toimii (karvasmanteliahan siinä liköörissäkin on). Tai keksit voi tehdä myös ilman näitä aromeita, milloin ne maistuu pelkästään mantelilta. Jokaisella tyylillä tulee herkullisia!

Antaisin nämä itse joululahjaksi ystäville, mutta tuntuu siltä että ehkä syön kaikki itse! Reseptillämme tulee (onneksi) vain yhdeksän pientä keksiä, mutta reseptin voi huoletta tuplata, jos tahdot isomman satsin. Jos kaipaat näiden rinnalle muita italialaisia keksejä, kokeile näitä pistaasi-biscotteja.

Seuraa meitä instagramissa @drjinna

Amarettikeksit

Ainekset (9 annosta)

2½ dl
mantelijauhetta (n.100g)
1 dl
sokeria
¼ tl
suolaa
1
iso valkuainen
½ tl
sitruunamehua
¼ tl
manteliaromia (tai amarettoa)
+ tomusokeria pinnalle
50 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

  1. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen, vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
  2. Mittaa kulhoon mantelijauhe, sokeri ja suola. Sekoita.
  3. Mittaa toiseen kulhoon valkuainen ja sitruunamehu, vatkaa jämäkäksi vaahdoksi (ei kuitenkaan kovaksi ja kiillottomaksi).
  4. Sekoita sitten nuolijalla valkuaisvaahto kuivien aineiden joukkoon, kääntele kunnes seos on tasainen, hieman tahmea massa. Lisää manteliaromi jos haluat.
  5. Muodosta taikinasta käsin yhdeksän, noin pingispallon kokoista palloa, pyörittele ne tomusokerissa ja laske pellille. Voit painaa niitä _vähän_ hellästi alaspäin.
  6. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Keksien kuuluu ottaa väriä lähinnä vain pohjasta (ja tottakai ”haljeta” pinnalta).
  7. Nosta jäähtymään ja sitten herkuttele!

Keksit säilyy huoneenlämmössä, rasiassa säilytettynä 5-6 päivää.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *