Sitruunakierrepullat
Teimme vähän aikaa sitten ihanaa ja raikasta lemon curdia mikrossa ja halusimme toki hyödyntää tämän herkun leivonnassa. Koska me vietämme aina perjantaisin pullapäivää, pääsi lemon curd pullan väliin (ja hei, lime curd toimisi myös) ja syntyi herkulliset sitruunakierrepullat! Tämän reseptin piti oikeasti tulla jo viime viikon perjantaina, mutta pullanteko jäi väliin jauhojen puutteen takia. Tällä viikolla kokeilimme uusiksi, ja arvatkaa minkä aineen ammottava aukko kaapissa edelleen oli :D? Onneksi meille oli tulossa vieraita, ja jauhot saapuivat tilauksesta kotiimme jotta leivontaa saatiin jatkettua nopeasti!
Mikä siinä onkaan, että aina kun alamme leipoa niin JOTAIN puuttuu meidän kaapista. Lähes poikkeuksetta se jokin on kaakaojauhe tai ruokasooda. Onneksi tähän reseptiin ei tule kumpaakaan niistä, niin ei tarvinnut lähteä kauppaan vielä jauholähetyksenkin jälkeen! Luulisi että tälläisen asian voisi aina ennen leivonnan aloittamista tarkistaa… luulisi tosiaan, mutta toisin käy! Joka (hemmetin) kerta! Sitten kun siirrymme teknologiassa sellaiseen vaiheeseen että kuiva-ainekaappi kertoo mitä sieltä puuttuu, olen varmana ensimmäisenä jonottamassa kodinkoneliikkeen ovella!
Kierrepullia emme muuten ole tehneet sitten kouluaikojen (eli noin kahdeksaan vuoteen, hups)! Oli hauska yrittää muistella miten se sitten menikään. Ihan nappisuoritusta ei tällä kertaa tullut, mutta haittaako se yhtään kun maku on niin herkullinen? Ja monestihan se on niin, että ne vähän “rustiikkisemmat” yksilöt ovat juurikin niitä vastustamattomia ja kaikista herkullisimpia! Vai kuvittelenko vaan 😀 Nostalgiasyistä halusimme myös että sitruunakierrepullat saa päälleen sokerihunnun, kuten kristallipullissa! Toimii!
Suosittelemme pyöräyttämään nämä mehevät sitruunakierrepullat ensi viikonloppuna! Sitruunatäyte tuo jo valmiiksi pehmeään pullaan vielä lisää pehmoisuutta! Ja tietenkin ihanaa, raikasta makua! Jos sitruuna ei ole suosikkisi, voit vaihtaa lemon curdin toiseen hedelmäiseen/marjaiseen curdiin tai paistonkestävään hilloon. Tai vaihtoehtoisesti voit tehdä kierteet perinteisellä kaneli-sokeritäytteellä!
Jos sitruunaiset reseptit ovat mieleesi, testaa pienet ja pirtsakat sitruunakeksit, herkullisen mehevä sitruunakakku sekä tämä viilentävä sitruuna-jäätee! Ja älä huoli, sitruunareseptejä päivittyy blogiin tasaiseen tahtiin.
Seuraa meidän pullaperjantaita (ja ehdota uusia pullaideoita) instagramin puolella, tästä.
Sitruunakierrepullat
Ainekset
- ½ l
- kauramaitoa
- 50 g
- tuorehiivaa
- 2 dl
- sokeria
- 1 tl
- suolaa
- 1 rkl
- kardemummaa
- 14 dl
- vehnäjauhoja (tai vähemmän!)
- 150 g
- huoneenlämpöistä voita
- + kananmunaa voiteluun
- Sitruunatäyte
- 200 g
- tuorejuustoa
- 1-2 dl
- lemon curdia (oman maun mukaan!)
- ½ dl
- tomusokeria
- Sokerihuntu
- + voisulaa voiteluun
- + hienoa sokeria dippailuun
- + vaniljasokeria mausteeksi
Tee näin:
1. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Sekoita hiiva maidon joukkoon. Sekoita sitten joukkoon sokeri, suola ja kardemumma.
2. Lisää taikinaan jauhot pari desiä kerrallaan. Kun taikina alkaa paksuuntua, lisää jauhot desi kerrallaan. N.10 desin jälkeen vaivaa taikinan joukkoon pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella 10-15 minuuttia, tai kunnes taikinassa on hyvä sitko ja se on kimmoisaa. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoilta.
3. Peitä taikina liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa 30-45 minuuttia. Valmista sillä aikaa sitruunatäyte vatkaamalla yhteen tuorejuusto, lemon curd ja tomusokeri.
4. Kumoa taikina pöydälle ja jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan ja kaulitse taikinapalat jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoon. Levitä täytettä suunnilleen puolikkaan suorakaiteen verran ja taita sitten toinen taikinapuolikas täytteen päälle. Leikkaa pizzaleikkurilla tai veitsellä taikinasta ohuita naruja, kieritä niitä ja kiepauta rullalle. Nosta pellille. Anna pullien kohota pellillä vielä puolisen tuntia, voitele kananmunalla ja paista sitten kypsäksi uunin keskitasolla n.225 asteessa kauniin kullanruskeiksi 10-15min.
5. Kun valmiit pullat ovat jäähtyneet hetken, voitele ne sulalla voilla ja dippaa sokerissa (yhdistä sokeri+vaniljasokeri). Mikäli pakastat pullat, tee sokerointi vasta sulatuksen jälkeen.
Huom! Täytteen paksuus riippuu siitä, millaista tuorejuustoa ja lemon curdia käytät. Halutessasi voit lisätä liian löysään täytteeseen vähän vaniljakreemijauhetta tai pienen määrän maizenaa (1tl). Jos kuitenkin liian löysä täyte menee pullan sisälle asti, voit paistaa pullan vuoassa bostonkakun tyyliin! Tai vaikkapa muffinivuoissa!
Pullista tulee helposti liian isoja. On vaikea kaulia niin ohueksi, ettei tulisi liian paksuja. Täytettä pittää laittaa tosi ohuelti, muuten pursuaa ulos ja hommasta tulee melko sotkuista.
Kaikesta edellisestä huolimatta, pulkat olivat TAIVAALLISEN HYVIÄ!!
Upeita pääsiäispullia!
Mä tein vain kierrerullan josta leikkasin pullat. Sopii paljon täytettä 😂 Maistoin ja hyvää oli. Tosin lisäsin täytteeseen vielä vaniljakreemijauhetta. Hyvin on asiakkaille maittanut.
ihana kuulla! 🙂 olemme myös tehneet punnuspullaversiona ja toimii myös hyvin!