Täyteläinen kurpitsapizza

Tämän syksyn ja alkutalven trendikkäin pizza on oranssi. Kastike tehdään tomaatin sijaan paahdetusta myskikurpitsasta. Omena antaa kivaa raikkautta täytteeseen.

Vaikka paras kurpitsa-aika onkin jo hieman takana, niin ainakin myskikurpitsaa on hyvin saatavilla kaupoissa – sitä taitaa saada ihan ympäri vuoden. Tässä pizzassa riittää kurpizzan (heh, heh) makua, sillä myös kastike on valmistettu paahdetusta kurpitsasta. Maukkaan kurpitsakastikkeen salaisuus on viinietikka ja muskottipähkinä. Kastikkeeseen tarvittavat kurpitsan lohkot paahtuvat uunissa samalla kuin pizzataikina kohoaa, joten aloita taikinasta.

Pizzan täytteeksi kuutioidaan toinen puolikas myskikurpitsaa ja sitä kuullotetaan pannulla sipulin kanssa. Kasvisten hieman pehmennettyä joukkoon lisätään raikkaat omenakuutiot ja hienonnettu salvia. Sitten vaan täytteet pizzapohjan päälle ja reilusti mozzarellajuustoa päälle, jos haluaa hieman voimakkaamman makuisen, niin kannattaa kokeilla emmentaljuustoa. Itse tykkäsin enemmän mozzarellasta tässä, jotta kurpitsan maku pääsee paremmin esille.

Kurpitsapizzan resepti löytyy myös Maku-lehden numerosta 6/2017 Perinneruokaa-palstalta s. 19.

Blogin puolelle on kertynyt hirveän paljon erilaisia kurpitsareseptejä, eikä ihme sillä rakastan kurpitsasta valmistettuja ruokia. Katso myös nämä:

Kurpitsapizza

Ainekset

Pizzataikina
2 tl
kuivahiivaa
2 dl
vettä
1 tl
suolaa
4-5 dl
vehnäjauhoja
1/2 dl
oliiviöljyä
Kastike
500 g
myskikurpitsaa (1/2 kurpitsaa)
1 rkl
oliiviöljyä
1 rkl
omenaviinietikkaa
1 tl
sokeria
3/4 tl
suolaa
1/8 tl
muskottipähkinää
Täyte
500 g
myskikurpitsaa (1/2 kurpitsaa)
1 kpl
sipulia
1 kpl
omena
1 rkl
oliiviöljyä
10 kpl
salvianlehteä
1/2 tl
suolaa
250 g
mozzarellajuustoa

Tee näin:

  1. Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen veteen. Lisää joukkoon suola, sokeri ja jauhot. Vaivaa hetki ja alusta taikinaan oliiviöljyä. Kohota taikinaa liinan alla noin 30 minuuttia.
  2. Jaa myskikurpitsa kahteen osaan. Leikkaa toinen puolikas keskeltä halki. Poista siemenet lusikalla ja hiero palojen pintaa oliiviöljyä.
  3. Paahda puolikkaan kurpitsan paloja 225-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.
  4. Lusikoi paahdettu kurpitsa pois kuorista kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää sekaan etikka, sokeri, suola ja muskottipähkinä. Lisää vettä tarvittaessa, jotta kastike on sopivan paksua.
  5. Valmista täytteet. Leikkaa toinen kurpitsan puolikas puolin sentin paloiksi.
  6. Kuori ja hienonna sipuli ja omena. Paista kurpitsan ja sipulin paloja öljyssä kauniin värisiksi. Nosta pannu liedeltä ja lisää omenakuutiot ja hienonnettu salvia. Mausta suolalla.
  7. Kauli tai painele taikina uunipellin kokoiseksi tai 2-3 pyöreäksi pohjaksi.
  8. Lusikoi pohjan päälle kastiketta. Lisää viipaloitu mozzarella ja kurpitsa-omenatäyte.
  9. Paista pizzaa 225-asteiseessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

 

Kommentit (2)
  1. Olenko sokea vai puuttuuko täytteen ainesosaluettelosta omena? Se mainitaan kyllä valmistusohjeissa.

    1. perinneruokaa prkl
      17.10.2018, 16:22

      Moikka! No kyllä se sieltä puuttui. Lisäilin tuon tuonne reseptiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *