Kurpitsapiirakan makuinen pirtelö

Kurpitsapiirakka on yksi syksyisistä suosikeistani. Nyt sama makumaailma kääntyy pirtelön muotoon. Uunissa paahdetut kurpitsat, piparkakkumauste ja vaniljajäätelö ovat vastustamaton yhdistelmä!

 

Vielä riittää kurpitsaa, se onkin yksi lempikasviksistani. Monikäyttöinen kurpitsa taipuu moneen, niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Perinneruokaa palstallani Maku 6/2017 löytyy myös maistuva kurpitsapizza. Kannattaa siis tutustua tähän reseptiin.

Tämän kurpitsapirtelön pohjana toimii paahdettu hokkaidokurpitsa. Suurin piirtein noin puolikas kurpitsaa riittää kahteen isoon annokseen pirtelöä. Paahdetut kurpitsaviipaleet kuoritaan ja jäähdytetään hyvin. Niitä kannattaa jopa pakastaa hieman, mutta ei kuitenkaan liian jäisiksi, näin pirtelö pysyy viileänä vielä sitä tarjoiltaessa.

Kaikki ainekset heitetään tehosekoittimeen ja soseutetaan samettiseksi pirtelöksi. Päälle vaahdotetaan hieman kermavaahtoa ja komeus koristellaan murskatuilla Digestive-kekseillä, eli juuri niillä joita kurpitsapiirakan pohjaan käytettäisiin.

Mitä muuta kurpitsasta?

Perinteinen kurpitsapiirakka on tietysti se klassisin vaihtoehto kokeilla kurpitsaa leivonnassa. Juustokakun ja kurpisapiirakan yhdistelmä vie piirakan uudelle tasolle. Tämä suussa sulava kurpitsa-juustokakku oli viime vuoden Halloweenin suosikki. Sitten ehkä se parhain resepti – kurpitsa-kierrepullat! Nämä olivat jotain niin hyvää, että sitä on edes vaikea kuvailla.

Suolaisista kurpitsaresepteistäni parhaita ovat olleet täytetty kurpitsa ja kurpitsapasta. Kokonaisena täytetyssä kurpitsassa on sisällä kaikkea hyvää, eli paljon juustoa, leipää ja valkosipulia. Kurpitsapasta syntyy taas helposti uunivuoassa, raaka-aineet paahdetaan ja päälle kaadetaan vain keitetty pasta, pieni sekoitus ja ruoka on valmista nautittavaksi.

Kurpitsapirtelö

Ainekset

500 g
kurpitsaa (n. 300g kuorittuna)
2 rkl
rypsiöljyä
1 tl
piparkakkumaustetta
2 dl
kreikkalaista jogurttia
1/2 dl
sokeria
200 g
vaniljajäätelöä
Lisäksi
2 kpl
Digestive-keksejä
2 dl
kermavaahtoa

Tee näin:

Halkaiset kurpitsa ja koverra sisus pois. Leikkaa kurpitsa piempiin lohkoihin ja leivtä päälle rypsiöljyä. Paahda kurpitsan paloja 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. (kahteen annokseen tarvitaan 1/2 hokkaidokurpitsaa)

Koverra kurpitsasta sisus lusikalla ja anna jäähtyä. Jäähdytä tarvittaessa hetki pakastimessa.

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Kaada pirtelö laseihin ja koristele pinta kermavaahtolla ja Digestive-kekseillä.

Kommentit (3)
  1. Siiri / Pilkettä-blogi
    6.11.2017, 09:23

    Minäpäs tein tätä viikonloppuna ja oli kyllä hyvää. 🙂

    1. perinneruokaa prkl
      6.11.2017, 12:00

      Jee 🙂 Teitkö kans hokkaidokurpitsasta?

  2. Siiri / Pilkettä
    25.11.2017, 09:24

    Juu tein. 🙂 Hokkaido on noista oranssilihaisista mun suosikki, siinä on niin kivan makea maku. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *