Palsternakka-perunakeitto

Talvella valmistan usein keittoja viikonloppuisin koko perheelle lounaaksi. Lasten suosiossa ovat erityisesti kasvissosekeitot. Viime viikonloppuna muistin jääkaapin kasvislaatikon pohjalle unohtuneen palsternakkapussin ja lounassuunnitelma oli heti valmis. Rakastan palsternakkakeittoa, johon on lisätty koskenlaskijaa, jonka reseptin löydät linkistä. Palsternakkaa oli kuitenkin sen verran vähän tällä kertaa, että päätin lisätä keittoon myös perunaa. Keitosta tulikin siis palsternakka-perunakeittoa.

Palsternakka-perunakeitto oli todella herkullista ja maistui erinomaisesti koko perheelle. Palsternakka-perunakeittoa pyydettiinkin jo uudestaan tulevan viikonlopun ruokalistalla. Blogista löytyy muuten myös kolmas herkullinen palsternakkakeitto, johon on lurautettu vähän valkoviiniä (resepti löytyy linkistä).

Kasvislaatikoon oli unohtunut myös pussillinen lehtikaalia. Yli puolet perheestämme rakastaa lehtikaalisipsejä ja päätin kokeilla niitä palsternakka-perunakeiton lisukkeena. Rapeat lehtikaalisipsit toimivat erinomaisesti samettisen palsternakka-perunakeiton lisukkeena. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Palsternakkaa tulee käytettyä turhan harvoin ruoanlaitossa sen herkullisuuteen nähden. Blogista löytyy ohje herkulliseen palsternakkapyreeseen, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Uunissa paahdetut palsternakat maistuvat taatusti kaikille.

Palsternakka-perunakeitto

Ainekset (4 annosta)

500 g
palsternakkaa
500 g
jauhoisia perunoita (esim. rosamunda)
1 kpl
sipuli
1 kpl
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl
voita
1 rkl
öljyä
1 l
kana- tai kasvislientä
2 dl
ruokakermaa
250 g
vahvaa koskenlaskijaa
½ tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria myllystä

Tee näin:

Kuori ja kuutioi palsternakat, perunat ja sipulit. Kuumenna kattilassa voi ja öljy.

Kuullota sipulikuutioita muutaman minuutin ajan. Lisää kattilaan hienonnettu valkosipuli ja kuullota vielä hetki.

Lisää kattilaan kana- tai kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi.

Lisää kattilaan kuutioidut palsternakat ja perunat. Anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsyneet noin 15 min.

Lisää kattilaan kerma ja kuutioitu sulatejuusto. Sekoita kunnes sulatejuusto on sulanut.

Soseuta palsternakka-perunakeitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile palsternakka-perunakeitto lehtikaalisipsien kera.

Lehtikaalisipsit

Ainekset (4 annosta)

100 g
lehtikaalia
1 rkl
oliiviöljyä

Tee näin:

Poista lehtikaalin lehdistä ruodit. Huuhtele lehtikaalin lehdet. Kuivaa lehtikaalin lehdet hyvin keittiöpyyhkeeseen.

Revi lehtikaalin lehdet sopivian pieniksi suupaloiksi.

Peitä pelti leivinpaperilla ja levitä lehtikaalin lehdet tasaisesti pellille

Ripottele oliiviöljy lehtikaalin lehdille.

Paista lehtikaalin lehtiä 200 asteessa kiertoilmauunissa (tavallisessa uunissa 225 asteessa) noin 5-10 minuutin ajan.  Vahdi etteivät lehtikaalisipsit pääse palamaan.

Lehtikaalisipsit ovat valmiit, kun ne ovat rapeita.

Mausta lehtikaalisipsit halutessasi suolalla. Tarjoile lehtikaalisipsit palsternakka-perunakeiton kanssa.

ruoka keitot kasvisruoka juurekset
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *