Keittiössä, kotona ja puutarhassa
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Suomalainen hot pot

Vietimme uudenvuodenaattoa perheen kesken mökillä ja päätimme uskaltaa kokeilla hot potin valmistusta. Mies oli syksyllä työmatkalla Kiinassa ja ihastui hot potiin. Siitä asti hot pot oli roikkunut to cook listalla, mutta jäi kiireessä kokeilematta. Joululomalla saimme akut ladattua tehokkaasti ja päätimme kokeilla hot pottia uudenvuodenaattona. Selailtuamme löytämiämme reseptejä tulimme siihen lopputulokseen, että hot pot jäisi lapsilta syömättä.

Ollimme jo päätyneet perinteiseen racletteen, kunnes sain idean suomalaisesta hot potista. Valmistin joululomalla lounaaksi pikaruokien aatelia eli pelmenikeittoa ja lapset nahistelivat viimeisistä pelmeneistä. Tästä lähti idea valmistaa hot potia suomalaisin mauin. Mies innostui heti ideasta, joten päätimme sen toteuttaa.

Valmistimme vahvan lihaliemen, johon käytimme myös kuivattuja sieniä tuomaan lisää makua. Lihaliemessä kypsensimme kasviksia, sieniä, hirvipyöryköitä, naudan ulkofilettä ja pelmeneitä. Tarjolla oli myös sitruunalla maustettua smetanaa ja kermaviilikastiketta. Tytöt vaativat myös pinkeistä perunoista valmistettuja lohkoperunoita illalliselle, joten niitä löytyi myös pöydästä. Kummasti väri tuntuu vaikuttavan perunoiden herkullisuuteen… Papalle myös tiedoksi, että pinkkejä perunoita on ensi kesänä pistettävä perunamaalle kasvamaan.

Olin varannut jääkaappiin Heinolan Heilan lihatorilta makkaroita varmuuden vuoksi, jos suomalainen hot pot osoittautuisi huonoksi ideaksi. Suomalainen hot pot osoittautui yllättäen erinomaiseksi ideaksi ja koko perhe nautti täysillä illallisesta. Suomalainen hot pot oli niin onnistunut kokeile, että seuraava hot pot illallinen on jo suunnitteilla.

Suomalainen hot pot

Ainekset
( 6 Annosta )

Lihaliemi
2 l
laadukasta lihalientä (esim. puljonki)
3/4 dl
kuivattuja sieniä (esim. herkkutatti, mustatorvisieni)
½ kpl
tuoretta timjamia ruukussa
3 kpl
tuoretta rosmariinin oksaa
8 kpl
katajanmarjoja
10 kpl
kokonaisia mustapippureita
1 kpl
sipuli lohkoiksi leikattuna
4 kpl
valkosipulinkynsiä
1 kpl
porkka paloiteltuna
1 kpl
Hotpot
200 g
siitakesieniä
200 g
herkkusieniä
600 g
naudan ulkofilettä
500g g
hirvenjauhelihaa
1 tl
suolaa
1/4 TL
mustapippuria myllystä
1 kpl
purjo
1 kpl
kiinankaali
1 kpl
parsakaali
300 g
ruusukaaleja
500 g
pelmenejä (pakaste)
1 pkt
pakastettuja vihreitä papuja
1 kpl
parsakaali
1 kpl
nippu kevätsipuleita
Sitruunasmetana
200 g
smetanaa
2 rkl
sitruunamehua
1 tl
suolaa
Kermaviilikastike
200 g
kermaviiliä
½ dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1 rkl
sitruunanmehua
½ tl
valkosipulijauhetta
½ tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria myllystä
1 h 40 min
{
AKTIIVINEN 40 min
PASSIIVINEN 1 h 00 min

Tee näin:

Lisää kattilaan lihaliemi, kuivatut sienet, timjami, rosmariini, katajanmarjat, mustapippurit, sipuli, valkosipulit ja porkkana.

Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin ajan.

Ota pelmenit ja vihreät pavut huoneenlämpöön sulamaan. Niiden ei tarvitse sulaa kokonaan ennen hot pottiin lisäämistä.

Sekoita smetanan joukkoon sitruunamehu ja suola. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15min.

Valmista kermaviilikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15min.

Valmistele seuraavaksi kasvikset.

Leikkaa purjo puoliksi ja huuhdo mullat pois. Leikkaa purjo 5cm pitkiksi lohkoiksi.

Poista ruusukaaleista huonot uloimmat lehdet sekä kanta. Puolita ruusukaalit.

Irroita parsakaalista nuput ja puolita isoimmat nuput.

Poista kevätsipuleista kanta ja leikkaa vihreä varsi. Hienonna vihreät varret ja tarjoa erikseen.

Huuhtele sienet ja puolita ne.

Huuhtele kiinankaali ja leikkaa reiluiksi paloiksi.

Valmista seuraavaksi hirvipyörykät. Mausta hirvenjauheliha suolalla ja pippurilla. Pyöritä pieniksi pyöryköiksi.

Leikkaa ulkofilee ohuiksi sopivan suupalan kokoisiksi viipaleiksi.

Laita kaikki hot potia varten varatut kasvikset ja lihat pöytään tarjolle.

Täytä fonduepata lihaliemellä ja kuumenna liedellä kiehuvaksi. Pidä kattilaan jäänyt lihaliemi kuumana.

Siirrä fonduepata liekin päälle ja säädä liekkiä niin, että lihaliemi kiehuu hiljaa.

Lisää kuumaan lihaliemeen lihoja, pelmeneitä ja kasviksi puikoilla tai fonduhaarukoilla kypsymään.

Nosta valmiit lihat, pelmenit ja kasvikset lautaselle ja nauti sitruunasmetanan, kermaviilikastikkeen ja hienonnettujen kevätsipulin varsien kanssa.

Lisää illallisen aikana tarvittaessa lihalientä fonduepataan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Meksikolainen papupaistos

Lumimyräkässä en jaksanut kaivaa autoa hangesta ja lähteä kauppaan. Oli siis pärjättävä kaappien antimilla. Keittön kaappien perukoilta löytyi onneksi muutama papupurkki, joista päätin valmistaa ruoan. Talvella tekee usein mieli ruokaa, joka lämmittää kiireestä kantapäähään. Patojen…

Salaatit uudeksivuodeksi

Nakit kuuluvat ehdottomasti suomalaiseen uuteenvuoteen ja myös meidän perheessä niitä nautitaan yleensä uudenvuodenpäivänä. Nakkien kanssa on aina tarjolla herkullisia salaatteja. Koostin tähän postaukseen herkullisia salaattireseptejä, jotka sopivat erinomaisesti nakkien kera tarjottaviksi. Mieheni on suuri perunasalaatin…

Joulupöydän parhaat palat

Meidän perheen joulupöytä ei ole sieltä perinteisimmästä päästä. Kala-allergia poistaa joulupöydästä huomattavan osan perinteisistä jouluherkuista. Perinteisesti meidän perheen vatsat täyttyvät alkupaloista ja kinkkua hyvä jos jaksaa aattona edes maistaa. Joulupöydän kestosuosikkeja meillä ovat ehdottomasti porkkala,…

Parhaat piparit

Parhaiden pipareiden ohje on kulkeutunut sukuuni äitini lapsuuden ystävältä. Tällä reseptillä on perheessäni tehty joka joulu piparit. Muitakin ohjeita on vuosien saatossa kokeiltu ja aina vaan tämä ohje todettu parhaimmaksi. Resepti on postattu aikaisemmin vanhassa blogissa, mutta…

Itsenäisyyspäivän illallisen jälkiruoat

Itsenäisyyspäivää juhlitaan muutaman päivän päästä ja blogista löytyy kerrankin ajoissa ideoita itsenäisyyspäivän illallisen alkuruokiin ja pääruokiin. Jälkiruokaideat siis puuttuvat enää itsenäisyyspäivän illallista varten. Tykkään yleensä päättää illallisen kevyellä jälkiruoalla ja niitä löytyikin blogista useita. Pakkasessa…

Kahden kaalin salaatti granaattiomenalla

Talvella kotimaisista kaaleista valmistuu helposti herkullisia sesongin salaatteja. Keksin kokeilla miten puna- ja lehtikaali sopivat yhteen. Täytyy todeta, että oli onnistunut kokeilu. Kannattaa malttaa mielensä ja antaa kaalisuikaleiden maustua sinappisessasalaatinkastikkeessa ennen salaatin tarjoilua. Lisäsin kahden…

Itsenäisyyspäivän illallisen pääruoat

Itsenäisyyspäivä on jo ihan nurkan takana. Edelliseen postaukseen kokosin ideoita itsenäisyyspäivän illallisen alkuruokiin, joten nyt on tietysti pääruokaideoiden vuoro. Päätin koota tähän postaukseen kolme suosikki hirvi-, nauta ja possupääruokareseptiä, jotka sopivat erinomaisesti itsenäisyyspäivän juhlintaan. Aloitetaan…

Itsenäisyyspäivän illallisen alkuruoat

Havahduin juuri siihen, että itsenäisyyspäivä on jo viikonpäästä! Minne tämä marraskuu oikein katosi? Järkytyksestäni selvittyä alkoi tietysti heti kuumeinen itsenäisyyspäivän menun suunnittelu. Ensimmäiseksi kävin läpi blogista löytyvät itsenäisyyspäivän menut aiemmilta vuosilta. Päätin samalla koota teille…

Leivonnaiset pikkujouluihin

Pikkujoulukausi on nyt kuumimmillaan ja sitä silmällä pitäen kävin läpi blogista löytyviä leivontareseptejä. Kokosin blogin parhaat joululeivonnaiset tähän postaukseen, jotka sopivat erinomaisesti tarjottaviksi pikkujouluissa. Viime vuoden suosituimmat joululeivonnaiset olivat ehdottomasti piparkakkukupit. Piparkakkukupit voi täyttää mieleisellään moussella esim….

Isänpäivän menu

Huomenna hemmotellaan isiä ja kokosin tähän postaukseen isänpäivä menun, joka taatusti maistuisi miehelle. Alkuruoaksi tarjoaisin suppilovahverokeittoa, joka on miehen bravuuri. Suppilovahverokeiton kera voi tarjota herkullisia lämpimiävoileipiä. Pääruoan lisukkeeksi sopivat erinomaisesti sesongissa olevat ruusukaalit, jotka on…