Keittiössä, kotona ja puutarhassa
Keittiössä, kotona ja puutarhassa

Parhaat piparit

Parhaiden pipareiden ohje on kulkeutunut sukuuni äitini lapsuuden ystävältä. Tällä reseptillä on perheessäni tehty joka joulu piparit. Muitakin ohjeita on vuosien saatossa kokeiltu ja aina vaan tämä ohje todettu parhaimmaksi. Resepti on postattu aikaisemmin vanhassa blogissa, mutta täytyy näiden herkullisten piparien resepti kirjata myös tänne. Parhaiden piparkakkujen reseptissä ainekset ovat suht samat, kuin mitä kaikissa muissakin piparkakuissa. Ero resepteissä löytyy valmistustavassa. Rasvaa ja munaa ei sekoiteta siirappiin vaan vaahdotetaan sokerin kanssa. Vaikuttaa niin pieneltä asialta, mutta vaikutus makuun ja rakenteeseen on ratkaiseva.

Muistaakseni tämä pipariresepti oli ensimmäinen resepti, jonka kopioin äitini reseptivihkosta omaani. Piparit leivon myös aina isoäidiltäni perimillä piparkakkumuoteilla. Toivottavasti omat lapseni ottavat tämän piparireseptin mukaansa ja jatkavat suvun jouluperinteitä leipomalla pipareita juuri tällä reseptillä. Nämäkin joulumuistot voisi kirjata ylös Joulukirjaan, jonka saat kätevästi tulostettua MRs. Christmas -blogista. Aivan mahtava idea taltioida joulumuistot omaan kirjaan.

Parhaat piparit

Ainekset
( 20 Annosta )

2 dl
sokeria
250 g
voita
1 kpl
kananmuna
100 g
siirappia
2 tl
jauhettua kanelia
2 tl
jauhettua inkivääriä
1 tl
jauhettua neilikkaa
6 dl
vehnäjauhoja
3 tl
soodaa
12 h 30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 12 h 00 min

Tee näin:

Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta siirappi ja anna siirapin jäähtyä.

Vaahdota pehmeä kuutioitu voi ja 1 dl sokeria. Vaahdota huoneenlämpöinen kananmuna ja 1 dl sokeria. Yhdistä vaahdot varovasti sekoittaen.

Lisää jäähtynyt siirappi varovasti sekoittaen.

Sekoita jauhot ja sooda hyvin keskenään. Siivilöi jauhot vähitellen taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Anna piparitaikinan levätä yön yli jääkaapissa.

Ota piparitaikina huoneenlämpöön 30min ennen leipomista. Leivo piparit. Paista 225 asteessa (kiertoilmauunissa 200 asteessa) pipareiden paksuudesta riippuen n. 5-8 min.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Itsenäisyyspäivän illallisen jälkiruoat

Itsenäisyyspäivää juhlitaan muutaman päivän päästä ja blogista löytyy kerrankin ajoissa ideoita itsenäisyyspäivän illallisen alkuruokiin ja pääruokiin. Jälkiruokaideat siis puuttuvat enää itsenäisyyspäivän illallista varten. Tykkään yleensä päättää illallisen kevyellä jälkiruoalla ja niitä löytyikin blogista useita. Pakkasessa…

Kahden kaalin salaatti granaattiomenalla

Talvella kotimaisista kaaleista valmistuu helposti herkullisia sesongin salaatteja. Keksin kokeilla miten puna- ja lehtikaali sopivat yhteen. Täytyy todeta, että oli onnistunut kokeilu. Kannattaa malttaa mielensä ja antaa kaalisuikaleiden maustua sinappisessasalaatinkastikkeessa ennen salaatin tarjoilua. Lisäsin kahden…

Itsenäisyyspäivän illallisen pääruoat

Itsenäisyyspäivä on jo ihan nurkan takana. Edelliseen postaukseen kokosin ideoita itsenäisyyspäivän illallisen alkuruokiin, joten nyt on tietysti pääruokaideoiden vuoro. Päätin koota tähän postaukseen kolme suosikki hirvi-, nauta ja possupääruokareseptiä, jotka sopivat erinomaisesti itsenäisyyspäivän juhlintaan. Aloitetaan…

Itsenäisyyspäivän illallisen alkuruoat

Havahduin juuri siihen, että itsenäisyyspäivä on jo viikonpäästä! Minne tämä marraskuu oikein katosi? Järkytyksestäni selvittyä alkoi tietysti heti kuumeinen itsenäisyyspäivän menun suunnittelu. Ensimmäiseksi kävin läpi blogista löytyvät itsenäisyyspäivän menut aiemmilta vuosilta. Päätin samalla koota teille…

Leivonnaiset pikkujouluihin

Pikkujoulukausi on nyt kuumimmillaan ja sitä silmällä pitäen kävin läpi blogista löytyviä leivontareseptejä. Kokosin blogin parhaat joululeivonnaiset tähän postaukseen, jotka sopivat erinomaisesti tarjottaviksi pikkujouluissa. Viime vuoden suosituimmat joululeivonnaiset olivat ehdottomasti piparkakkukupit. Piparkakkukupit voi täyttää mieleisellään moussella esim….

Isänpäivän menu

Huomenna hemmotellaan isiä ja kokosin tähän postaukseen isänpäivä menun, joka taatusti maistuisi miehelle. Alkuruoaksi tarjoaisin suppilovahverokeittoa, joka on miehen bravuuri. Suppilovahverokeiton kera voi tarjota herkullisia lämpimiävoileipiä. Pääruoan lisukkeeksi sopivat erinomaisesti sesongissa olevat ruusukaalit, jotka on…

Uunibataatit avokadotahnalla

Uunibataatit ovat jo pitkään olleet pinnalla, mutta jostain kumman syystä uunibataatteja ei ole tullut tehtyä ennen kuin nyt. Rakastan uuniperunoita ja uskoin ihastuvani myös uunibataatteihin. Näin myös kävi, sillä makeat uunibataatit raikkaalla avokadotahnalla veivät kielen…

Lasten Halloween-menu

Halloween lähestyy ja otimme lasten kanssa varaslähdön halloweenin juhlintaan jo tänä viikonloppuna. Tällä kertaa teimme makeiden herkkujen sijaan halloweenin innoittaman illallisen. Alkuun oli tarjolla laste lempisalaattia eli fetasalaattia hurjissa paprikakupeissa. Helppo ja herkullinen halloween illallisen…

Paahdettu kurpitsa

Olen ihastunut kurpitsaan vasta muutama vuosi sitten ja kovinkaan montaa kurpitsareseptiä ei siis vielä blogista löydy. Tämä puute on ehdottomasti korjattava ja kartutetaan kurpitsareseptien määrää blogissa tällä taivaallisella paahdetulla myskikurpitsareseptillä. Nykyään kurpitsalla tulee herkuteltua usein…

Kanaa sienikastikkeessa

Viikonloppuna unelmoin pitkään haudutetusta lihapadasta, joka on mielestäni lohturuokaa parhaimmillaan. Valitettavasti nälkä kurni vatsoissa ja kukaan ei olisi jaksanut odottaa lihapadan hautumista. Sain onneksi idean kanasta paksussa kermaisessa sienikastikkeessa. Kana sienikastikkeessa valmistui huomattavasti nopeammin kuin…