Kookoskeksit
Hyvää Lucianpäivää! Tämän päivän kalenteriluukusta löytyy herkulliset kookoskeksit. Jos olette joskus törmänneet nimeen ’macaroon’ kahdella o:lla, se ei viittaa ranskalaisiin/italialaisiin macaron-leivonnaisiin vaan tälläisiin ihaniin kookoskekseihin (toki macaroonsitkin voi tehdä mantelista). Hämmentävän samanlainen nimi vaikka ulkonäköä katsomalla näissä kahdessa ei kovin paljoa samaa vaikuttaisi olevan. Jos ainesosia ja historiaa alkaa tarkemmin tutkailemaan, löytyy enemmän yhteistä. Molemmat ovat alunperin Ranskasta/Italiaista lähtöisin, ja alkuperäisten reseptien aineksetkin muistuttavat kovasti toisiaan.
Meidän helpotetut kookosmacaroonsit tosin valmistuu vain neljästä aineksesta, tai viidestä jos suklaakoristelun laskee mukaan. Keksit valmistuu kookoshiutaleista, kondensoidusta maidosta ja pienestä määrästä jauhoa (myös gluteeniton jauhoseos käy). Jos mentäisiin perinteisen reseptin mukaan, kondensoidun maidon tilalla olisi sokeria ja valkuaista, mutta me teimme kanamunattoman version tällä kertaa. Jos haluat kokeilla perinteistä reseptiä, tällä ohjeella tulee erinomaiset keksit!
Nämä ovat todellisille kookoksen ystäville. Kookos tuntuu olevan sellainen aines, että sitä joko rakastaa tai vihaa ja mitään välimuotoa ei tunnu olevan. Täältäkin ruudun takaa löytyy yksi kookoksen ystävä ja yksi joka inhoaa. Jos siis esimerkiksi bounty suklaapatukka ei uppoa, emme usko että nämäkään on mieleesi, vaikka rapeampia ovatkin.
Kun käyttää valmista kondensoitua maitoa, ei kookoskeksit ole myöskään liian imeliä. Jos toisaaltaan on enemmän makean ystävä, suosittelemme lisäämään vielä yhden ruokalusikallisen sokeria taikinan joukkoon. Mutta mielestämme suklaa tuo tarpeeksi lisämakeutta näihin ja maitosuklaasen vaihtamalla vielä enemmän. Jos kaipaat lisää kookosreseptejä, kokeile näitä kookospalloja tai tätä ihanaa vegaanista riisipuuroa!
Seuraa meitä instagramissa @drjinna
Kookoskeksit eli macaroonsit
Ainekset (25 annosta)
- 5 dl
- kookoshiutaleita
- 1 dl
- jauhoja
- 1½ dl
- kondensoitua maitoa (ei karamellisoitua)
- 1 tl
- manteliaromia
- 150 g
- tummaa suklaata (sulana)
Tee näin:
- Mittaa kaikki ainekset kulhoon, sekoita tasaiseksi, tahmeaksi massaksi. Massan tulisi olla sellaista, että siitä saa muodostettua pallon, mutta ei kuitenkaan liian kuivaa ja murenevaa.
- Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunnin.
- Muodosta taikinasta n.ruokalusikallisen kokoisia palloja ja paina niitä alaspäin pellillä. Paista uunissa 175 asteessa 10-15 minuuttia, tai kunnes keksit saavat vähän kullanruskeaa sävyä pinnalle. Ole varovainen paistoajan kanssa, ettei kekseistä tule liian kuivia.
- Anna keksien jäähtyä ja dippaa sitten pohja sulassa suklaassa ja valuta vielä päälle hiukan suklaata. Keksit säilyy purkissa huoneenlämmössä noin 3-4 päivää.
HUOM! Massan koostumus riippuu paljon mitä kookosta käytät. Joten voi olla, että joudut lisäämään kookoksen/jauhon määrää TAI kondensoidun maidon määrää riippuen merkistä. Tärkeintä on, että taikinasta saa muodostettua koossa pysyviä palloja.